Огромен пожар бушува в Рила, набират се доброволци

OFFNews 24 август 2012 в 11:04 3908 1

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Пожарът, който бушува на Рила, е огромен. Това, което се вижда на мястото, е шокиращо и феноменално. Това заяви Владимир Йончев, който е в планината от сутринта.

"Вече два хеликоптера хвърлят вода. Димът е много гъст. Гори целият район между Илийна река и Рилския манастир", каза още пратеникът на OFFNews.bg по OFFRoad Radio.

Според това, което се вижда от очевидците, пожарът е засегнал основно билото. Единствената част, където не се разпространява, е към Рилския манастир. 

В сравнение с витошкия пожар мащабът е много, много по-голям, твърди още Владимир Йончев.

"На фона на пожара хеликоптерът, който хвърля вода, изглежда като  мъничка точица", допълни той.

На мястото на пожара вече има 140 души. Няма GSM обхват в района, комуникацията е затруднена. Пожарната чака да дойде релейка, за да могат да се използват радиостанциите.

За момента няма нужда от доброволци. Пътят до там е 3-4 часа пеша и теренът е изключително труден и в момента доброволците ще бъдат по-скоро в тежест. 

Според специалистите обаче положението не е толкова страшно. Въпреки това, днес стихията няма да бъде угасена.

Предприетите действия са прокарване на просека, за да обезопасят района на Рилския манастир.

Записите от радиото могат да се чуят ТУК и ТУК.

11:38 ч.: Пожарът е тръгнал надолу, все така голям е, но в момента не представлява опасност за Рилския манастир. "Гледката е наистина тъжна", заяви по OFFRoad Radio Владимир Йончев. Той се намира в импровизирания щаб на пожарникарите между Рилска и Илийна река. Огънят обхваща огромни борове, виждат се пламъци навсякъде, гъст дим изпълва пространството между дърветата. На пожарникарите се е налагало да лазят на 4 крака, за да се доберат до местата, които имат спешна нужда от овладяване, каза още Владимир Йончев. За съжаление, е нужен само един полъх на вятъра, за да бъде обърната стихията към Рилския манастир.

Запис на този разговор можете да чуете ТУК.

12:20 ч. : Огънят е доста силен. Пламъците тръгват надолу. Тъй като дърветата изгарят, те освождават място на движещи се камъни, които тръгват надолу по склона. Вероятно тактиката за овладяване на огъня ще е контрапожар. Пожарникарите казват, че има нужда от хора, но те няма как да бъдат качени. Поръчан е булдозер от областната управа в Благоевград. Към момента единият от хеликоптерите продължава да хвърля вода, а другият е отишъл да зареди гориво. В овладяването на огъня са се включили всички противопожарни служби от района. На мястото на пожара има 35 военни. За днес категорично няма ресурс и начин на мястото на пожара да се качат доброволци. Очаква се в следобедните часове комисар Николай Николов да каже кога и как ще се процедира с доброволците.

Запис на този разговор можете да чуете ТУК.

14:30 ч.: Читател на OFFNews.bg сигнализира, че вече има спешна нужда от доброволци за утре. Виктор Аракчиев, който живее в бедствения район, е получил обаждане от кмета на общината Георги Кабзималски с молба за помощ в събирането на доброволци.

Ето какво пише Виктор:

"Вече е официално, ИСКА СЕ ДОБРОВОЛЧЕСКА ПОМОЩ В РАЙОНА НА РИЛСКИ МАНАСТИР ЗА ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА! Първото събиране е утре, 25.08 в 5 сутринта на центъра на град Рила или 5:30 на разклона за Илийна река от главния път към Рилски манастир. Информацията е, че се търсят здрави хора, свикнали с ходенето в пресечен терен. Ходенето до пожара е около 5 часа в едната посока, очаква се 3 часа да се помага в гасенето и каквото е необходимо и след това на обратно. Ще бъдат подсигурени храна и вода от общината, но е задължително всеки да си носи допълнително! Дълги дрехи, здрави обувки. Инструменти ще бъдат подсигурени за всички! Два хеликоптера работят непрекъснато на мястото, но е адски топло тук и пожара се гаси трудно. Ако е нужна повече информация или искате да се запишете в списъка, може да се свържете и с мен на телефон 0898 54 66 93."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews