Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

500 атакуват пожара утре. Доброволци се чакат до 5 часа

Владимир Йончев 24 август 2012 в 17:33 1965 5

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Утре е решителният ден за потушаването на пожара, който бушува над Рилския манастир.

500 души ще атакуват огъня утре. Мобилизирани са пожарникари и горски служители от съседни райони, много войници, планински спасители, местни доброволци, обяви шефът на Национална служба "пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов.

Доброволците са добре дошли и ще бъдат много необходими утре, но е задължително да дойдат преди 5 часа при водослива на Рилска и Илийна река. Абсолютно задължително е да са много добре екипирани, с хубави туристически обувки и в много добра форма, защото изкачването до пожара е около 5 часа по много стръмен наклон.

Точно в 5 часа ще бъде проведен инструктаж, доброволците ще бъдат разпределени на групи и след това никой няма да бъде пускан нагоре.

На място ще се раздават храна и вода, но е добре участниците да си носят и свои, защото температурите са много високи.

Пожарът вече обхваща 1500 декара треви и 150 декара гора. Той е по връх Бричебор и билото на Средна Рила, точно над Рилския манастир. Днес вятърът духаше откъм манастира и светата обител не беше застрашена. Запали се обаче голяма част от гората към Илийна река.

Към пожара вече се придвижва голямо количество техника. До часове ще започне прокарването на 4-метрова просека, за да се намали ходенето пеша.

На стадиона в град Рила ще бъдат доставени цистерни с гориво, за да може вертолетите да зареждат там и да не се губи време с прибирането им до базата в Крумово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews