Битката с пожара в Рила продължава

Владимир Йончев 26 август 2012 в 14:45 1293 0

Усилята на пожарникарите днес са насочени към овладяване на огъня в гората. Снимка: Владимир Йончев
Усилята на пожарникарите днес са насочени към овладяване на огъня в гората. Снимка: Владимир Йончев

Битката с  големия пожар в Рила продължава, но след вчерашния решителен ден, днес положението е много по-добро.

Напълно е спряно разпространението на огъня на изток по протежение на склоновете на Средна Рила, които се спускат към Илийна река.

Днес усилията на пожарникарите са насочени към огъня в гората. Той се атакува откъм прокарания с булдозер нов път, който тръгва от местността Втора шатра и навлиза на около 4-5 км навътре в гората, плътно до линията на огъня. Пътят вече е достатъчно широк, за да се качат пожарни коли и оттам с наставяне на помпи да се гаси навътре в гората.

За 10 часа в щаба при водослива на Рилска и Илийна река беше насрочена пресконференция. Междувременно обаче е възникнал нов критичен участък и ръководителите на операцията тръгнаха за пожара, за да дават нарежданията си на място.

Новият критичен участък е в т.нар. Северозападно направление, в горния край на гората, която пожарникарите атакуват днес. Там пламъците са се разгорели силно, но в района са струпани доста сили и може да се каже, че ситуацията се контролира.

Работата по това направление категорично е невъзможна за доброволци. Днес в щаба дойдоха 16 доброволци, които бяха пратени в по-леки направления.

Джиповете на OFFRoad-Bulgaria, които вчера извозваха хора, вода и инструменти към пожара, днес също бяха в щаба, но се разбра, че към момента няма нужда от тях. Ако се появи такава, веднага доброволците ще бъдат уведомени.

Нужда от хора и техника може да възникне само при рязко влошаване на ситуацията, каквото към момента не се очаква. Пожарът не е загасен, спорно е дали може да се каже, че е локализиран, но категорично нещата са много по-добре, отколкото вчера.

--------

Очаквайте по-късно репортаж с много снимки и видео от гасенето на пожара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови