Нова учебна програма по чужд език - като за Златки

Александра Маркарян 24 септември 2012 в 19:16 7871 15

Сергей Игнатов, министър на образованието Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов, министър на образованието Снимка: БГНЕС

Образователното министерство се отказва от един от заявяваните досега приоритети в образованието ни – обучението по чужд език. Това става ясно от представените днес нови програми за задължителна подготовка по английски, немски, френски, испански, италиански и руски език от II до VII клас.

Нивото е свалено драстично. Изискванията се доближават до познанията на Златка по география. От учениците, завършващи начално образование (IV клас) МОМН ще изисква да покриват възможно най-ниското ниво на владеене на чужд език според Европейската езикова рамка – A1.

В неинтензивен курс по чужд език с часове 2 пъти седмично това ниво се взема за няколко месеца. В училище то ще се учи 3 години.

След още 3 години обучение, в края на VII клас, от учениците ще се изисква да са покрили следващото ниво на владеене на езика – А2, което също в стандартен чуждоезиков курс се минава за няколко месеца.

Според описанието на новата учебна програма на МОМН най-високата цел, която трябва да постигнат седмокласниците в края на шестте си години учене на английски език е да могат да се изразяват писмено с... 80 думи и да могат да формулират 11-12 реплики с въпросните 80 думи.

Граматиката ще се въвежда шокиращо продължително във времето - пълен член ще се учи във II клас, неопределителното местоимение no – чак в IV. В V клас граматиката ще се свежда до изучаването на модалния глагол can и сегашно продължително време, но само за бъдеще действие. От програмата за V клас отпадат will и going to, които ще се учат от шестокласниците. Минало продължително време също не било за възрастта на петокласниците и затова се премествало в VI клас. Най-сложното нещо в програмата по граматика са уроците за сегашно перфектно време и минало време на страдателен залог. Това ще се учи чак в VII клас.

По испански от II до IV клас граматиката почти няма да присъства в обучението. За V клас изрично пише, че „граматиката е сериозно олекотена и функционално ориентирана“. Бъдеще време в английския отпада от програмата за петокласниците и се прехвърля в учебниците за VI клас. Сравнителна и превъзходна степен ще се учи чак в VI клас.

В представянето на програмата по испански четем и следното изречение: „С цел олекотяване на някои специфични и по-сложни граматични структури остават за по-горен клас, например отрицателните заповедни форми“.

Минало свършено време се въвежда чак в VII клас с изричната уговорка, че ще се учат само правилни глаголи.

При всички езици реално почти няма да се учи граматика ндо IV клас включително, а за пети в описанията на МОМН пише, че тя ще е „сериозно олекотена“.

По френски във II клас „отпада теоретичното преподаване на граматика“; в III “изучаването на глаголната система се свежда до сегашно време на ограничен брой често използвани глаголи“; в IV ще се „въвеждат елементи на минало свършено и бъдеще просто време“, отпада изучаването на възвратни глаголи, на минало несвършено и близко бъдеще време – те преминават в V клас.

И за обучението по немски изрично е написано, че до IV клас „няма теория при преподаването на граматика“.

Децата ще учат глаголите само в сегашно време, от падежите до четвърти клас ще са минали само Nominativ и Akkusativ. За V клас е записано, че се „редуцира броят на изучаваните модални глаголи“ и че няма да се учи минало време. Genitiv ще се учи чак в VII клас.

При руския МОМН не дава особено сериозна конкретика. Единственото категорично ясно е отново, че граматиката се „олекотява“.

Предстоящите промени означават и нови учебници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!