Морбили от Германия внесена в София

Нели Чолашка 06 юли 2013 в 20:06 3624 11

Д-р  Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Възможна е епидемия от морбили в ромските квартали на София, обяви главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев на семинар за ползите от ваксините и възможните нежелани реакции от тях.

Заразата е внесена в София от Германия от мъж от ромски произход, който е заразил децата си, жена си и един съсед. Причината е, че мъжът и децата му не са ваксинирани срещу заболяването, въпреки че тази ваксина е в задължителния календар. В Германия ваксината е препоръчителна.

Мъжът, пренесъл заразата, дори няма документи за самоличност.

Заразените по последна информация вече са 14. В момента се прави вторична имунизация в ромските квартали.

Морбили е едно от най-заразните заболявания и може да се предаде само при разминаване с болен човек, уточни Кунчев.

Той е притеснен от набиращите скорост антиваксинални движения, които стават все по-агресивни и си служат дори с откровени неистини за ваксините и последствията от тях.

Д-р Кунчев даде пример с последните два случая на починали деца, за които се винят задължителните ваксини. Детето в Симеоновград доказано вече е починало от кръвоизлив в мозъка, причинен от побой.

Бебето в Благоевград, което издъхна при поставянето на инжекцията, е имало доброкачествен тумор на сърцето и то е спряло вследствие на шока от убождането. Смъртта няма нищо общо с лекарството, което е инжектирано.

В Бургас пък била масова практика да се дават декларации на родилките декларации, че се отказват от задължителните след раждането ваксини срещу Хепатит В и срещу туберкулоза за бебето без да се обясняват на жените ползите и вредите.

Заради това в Бургас броят на майките, които отказват да ваксинират децата си, е двойно по-голям от средния за страната, коментира главният епидемиолог.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!