Спешни имунизации срещу морбили в 7 области

Вероника Шербанова 04 юли 2013 в 17:51 3418 2

Ваксина. Снимка: Brian Hoskins/sxc.hu
Ваксина. Снимка: Brian Hoskins/sxc.hu

Заради 13 нови случая на морбили в София, Нова Загора и Разград започва спешно ваксиниране в 7 области, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В столицата са регистрирани 10 случая на морбили, като болните са на възраст между 9 месеца и 21 години. В тези случаи заразата е пренесена от Германия.

Два са регистрираните случаи в Нова Загора. Заразените са на 5 месеца и на 20 години, като вирусът е пренесен от Турция.

В Разград е регистриран случай на заразено с морбили 2-годишно дете.

9 от заболелите са от ромски произход, като само един от тях е бил ваксиниран, уточниха от здравното министерство.

Спешното ваксиниране ще се проведе в трите засегнати области – София-град, Сливен и Разград. Имунизации ще бъдат направени още в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София-област заради тесните връзки в общността, допълниха от министерството.

Морбили е инфекция с висока заразност, която се предава по въздушно-капков път. Заради високия имунизационен обхват в България не е регистриран случай на морбили между 2001 и 2009 г., когато след внесен от германия вирус, инфекцията се разпространи в цялата страна, основно сред неимунизирани лица от ромски произход.

През 2009 г. здравното министерство проведе извънредна имунизация, която обхвана 180 000 души на възраст между 13 месеца и 30 години.

Въпреки наличието на ефикасна ваксина около 450 деца умират на ден от морбили. Само за първото тримесечие на годината са регистрирани над 6200 случая на морбили в 26 европейски държави. Над 80% от заболелите са неимунизирани деца и младежи.

Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от инфекцията, като са необходими два приема на комбинираната ваксина против морбили, паротит и рубеола, които се поставят на деца на 13 месеца и на 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!