Кръгът "Асен Асенов" завладява митниците и финансите

Последна промяна на 23 май 2013 в 15:05 17000 20

Асен Асенов и Милен Велчев
Асен Асенов и Милен Велчев

 

Александър Раков е изборът на Пламен Орешарски за шеф на Агенция "Митници", научи OFFNews.

Раков е бил вариант Б. Първоначално Орешарски се е спрял на Асен Асенов, началник на Агенция "Митници" в правителството на НДСВ и в първите 3 години от кабинета на Тройната коалиция.

Асенов обаче е предложил вместо него да бъде назначен най-верният му човек - Александър Раков. Раков беше заместник на Асенов с ресор правен.

Самият Асенов пък ще бъде зам.-министър в министерството на финансите с ресор "Приходи". Това означава, че ще упражнява контрол върху НАП и Агенция "Митници".

Раков и Асенов имат обща фирма - Ес Би Си. Офисът й е на ул." Раковски" 99 - на метри от Агенция "Митници". Фирмата се занимава с консултантска дейност в митническото законодателство. Консултира най-едрите бизнесмени, които се занимават с акцизни продукти или стоки. Сред клиентите са шефът на "Лукойл" Валентин Златев", скандалният вносител и производител на горива Георги Самуилов (Инса ойл), хора от ръководството на "Винпром Пещера".

Близките хора на Асенов са бившият финансов министър в правителството на НДСВ Милен Велчев, който назначи Асенов за шеф на митниците на мястото на Емил Димитров - Ревизоро, президентът Георги Първанов, гореспоменатият Валентин Златев, Румен Петков и Димитър Събев. Последният не е собственикът на "Петрол", а е т. нар. "Митьо Полицая" от кръга "Монтерей".

Информацията за готвените назначения веднага предизвикаха силна реакция сред неправителствените организации, които се заканиха да припомнят станалото по времето на Асенов в митниците. 

Асен Асенов се прочу с твърдата си подкрепа за консултанската фирма "Краун Ейнджънтс", които спечелиха милиони от българската държава.

По време на неговото управление беше най-големият срив в обмитяването на цигарите. През 2006 г. - година преди влизането ни в Европейския съюз, количеството обмитени цигари внезапно спадна от 20 милиарда къса на 14,4 млн. къса.

За сметка на това избухна голямата контрабанда с цигари от фришопове.

Върхът на бизнеса с контрабандни цигари се държеше от Иван Тодоров - Доктора и Тотко Пеликана.

Цигарите се контрабандираха с полети по маршрута Варна-Пловдив-София-Албания-Сърбия. Цигарите се товареха във Варна, разтоварваха се нелегално в София или Пловдив, а оттам се получаваше документ, че са изнесени за Албания или Сърбия.

По времето на Асен Асенов актуални теми бяха контрабандата на пилешки бутчета и меса, както и на китайски стоки, а медийни герои станаха Ники Пилето и Ирина Дебелата.

Бутчетата се обмитяваха като дробчета, а месата като карантии и свински уши заради по-ниското мито.

Цял контейнер с китайска стока пък се обмитяваше с фактурна стойност 10 000 лева, което е по-малко от транспорта, който фирмите заплащаха от Китай до България.

Най-яркият скандал по времето на Асенов беше разбития канал за контрабандни стоки през Калотина на Ники Пилето, Китайските стоки се обмитяваха като строителни материали и вата. Тогава шеф на митница "Калотина" беше кумецът на Асен Асенов Иван Кожухаров - Пингвина.

Каналът беше разбит от Бойко Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР. Това дава златен шанс на бившия премиер да извади разработките на МВР от митниците срещу Асенов и другия му заместник Димитър Толев.

Ники Пилето е съсед на семейството на Георги Първанов в блока, в който президентът се сдоби с два мезонета по време на мандата си. За огласяването на тази информация журналистът Иво Инджев беше уволнен от Би Ти Ви.

В момента шеф на Агенция "Митници" продължава да е Ваньо Танов. На 13 май той е отишъл при финансовия министър Калин Христов с написана оставка. Христов не я е приел, а му е казал да изчака до края на месеца и тогава да я депозира, научи OFFNews.

Всички висши ръководители на митниците също ще подадат оставки тогава.

За първите четири месеца събраният акциз е със 75 милиона лева по-малко в сравнение със същия период пот 2012 г. Спадът при обмитените цигари е 7%, сочат справките на министерството на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.05 2013 в 09:22

МИНИМУМ ДВА-ТРИ МИЛИАРД СЕ ГУБЕХА НА ГОДИНА САМО ОТ КОНТРАБАНДА
На нашата малка държава с беден народ и трябва да събере 2-3 милиарда допълнително /главно от митницата и някои не наложителни инвестиции/ и да се пуснат в оборот под формата на държавни дължими плащания и инвестиции с бърза възвращаемост, нисколихвени кредити за малкия и средния, доходи, помощи. Веднага ще се усети раздвижването на парите и хората ще извадят поне още толкова от спестяванията си.
Промяна на движението на парите в държавата е много важна!, Някои ще кажат-няма пари-криза е. Последните 4 години държавата е изхарчила 17 милиарда повече от предишните 4 години,а това движение е по-скоро в определени концентрични кръгове, като все по-ясно се вижда, че тези концентрични кръгове /2 % от фирмите са усвоили 100% от Обществените поръчки/ са между политици, монополисти и олигарси.
Към момента движението на парите към малкия и към средния бизнес, към обикновения български гражданин е почти напълно спряло. Фирмите не се чувстват сигурни, не чувстват подкрепата на държавата, по-скоро чувстват заплахата на МВР и заплахата на данъчните, корупция, необосновани проверки и други форми на бизнес агресия.

27.05 2013 в 22:56

Старите муцуни си заемат завоюваните с лайномети места...
Тъжно... :(

26.05 2013 в 03:56

е , нема такава гнус! в тая скапана държава "конфликт на интереси" като понятие се счита за бонус, вместо за минус. пак муцуни и крадене ще е.

25.05 2013 в 22:41

Асен Асенов е агент на Руското военно разузнаване! Попитайте го какво е правил и на какво се е обучавал в СССР! Ако оставим това, то Асенов е най-големия крадец в Агенция "Митници"! Спомнете си захарната афера "Бартекс" със Спартак Жаров!

24.05 2013 в 22:19

Е какво лошо има да назначат юрист за шеф?Лошо ще е ,ако и тези се доверят на някой от Русе или Руси,както го изговарят.Тогава няма да успеят да направят в и без това разпарчетосаната митница абсолютно нищо.Монтерейци вън от митницата!Узуновци също!

24.05 2013 в 19:49

Овцете
Тук ще видите истината и защо и как сме на дъното: http://bulgaria.indymedia.org/article/37509 След като на 11.05 и 12.05.2013г. най-после комунистите направиха държавен преврат, като така взеха и политическата власт, повече няма да консумират ВИНАТА си само с маркови мезета,а от 21.05.2013г. ще е консумират и със стадото от 6 000 000 добре бръснати овце.Така ще е до 3000г.

24.05 2013 в 09:55

"каналът беше разбит от Бойко Борисов като главен секретар" Така беше внушено, но истината във всички подобни случаи е много по-различна - отстраняване на конкуренцията и овладяване на бизнеса им. Тогава още в полза на СИК, после в лична полза.

24.05 2013 в 00:03

Абе както е казал Конфуций: "Само да ми падне Солунската митница, еййй..."

23.05 2013 в 23:13

Точно!Но да декларират предварително,приемам поста или .../отнася се за всички изборни и назначаеми постове,служби/-Аз и моята фамилия/поне до сребърна линия/притежаваме следното недвижимо имущество/1.къщи 2.вили 3.ресторанти 4.др.!!!Сметки в Б.Г.лева-......,..!Сметки в др.валути-......,..!!!И официално заверено пред Нотариус ...............Не изпълня ли ,някое от поетите от мен задължения,се задължавам да преведа по сметката...Майчин дом и
ли Дом за възрастни,БЧК ,и....8

23.05 2013 в 18:53

legiq antimafiq q razkajete Doktora kato be6e jiv kakvi gi vur6e6e po sveta i u nas?

Моля, пишете на кирилица!