Контрабандата скочила през 2011 г.

Юлиан Христов 06 май 2012 в 11:40 1381 0

Синтетични наркотици. Снимка:БГНЕС
Синтетични наркотици. Снимка:БГНЕС

Ръст в контрабандата на акцизни стоки, киберпрестъпленията и фалшификациите отчитат от ГДБОП.

Дирекцията публикува свой отчет за криминогенната обстановка в страната през миналата година.

От анализа става ясно, че иззетите късове цигари без бандерол са близо 185 млн., което е увеличение със 70 % в сравнение с 2010 г. Повишаването на акциза на цигарите през 2010 г. доведе до повишаване на тяхното търсене на нелегалния пазар, което респективно доведе до повишаване на контрабандното им набавяне, е записано в изводите от анализа.

През 2011 г. с най-висок дял са престъпленията, свързани с ДДС-измамите. От общо регистрирани 250 000 фирми по ДДС, над 12% в различна степен са участвали в схеми за източване на данъка. В последните години се забелязва намаляване броя на лицата, участващи в ДДС измами, но от друга страна щетите от невнесен ДДС, причинени от един извършител, са нараснали, констатират спецполицаите. Установените щети са в размер на 46 млн. лв.

Ръст се отчита и в престъпленията, свързани с незаконни разкопки и сделки с културни ценности. През изминалата година са пресечени 3 канала за трафик на движими културни ценности, като са иззети близо 4 900 антични предмета и такива с висока художествена и културна стойност, над 17 000 антични монети, антична римска колесница с пълен комплект апликации и конска сбруя, римски мраморен саркофаг, 127 метал-детектора и скенери и други.

По отношение на трафика на наркотици през 2011 г. България продължава да се определя като транзитна страна. Най-често трафикираният наркотик през страната е хероин, предназначен за страни от Централна и Западна Европа. Българските престъпни групи, участващи в хероиновия трафик, са подизпълнители в чужди наркоорганизации и тяхната роля се свежда до логистична поддръжка или куриерска дейност. България е страна - крайна дестинация за малки количества кокаин. Български граждани, които се наемат за трафикиране на кокаин, обслужват  чужди наркоорганизации и дестинацията на трафик са страни от Западна Европа:

Страната ни вече не се оценява като производител на амфетамин, а се приема като транзитна страна в неговия трафик. Към момента е типично създаването на “домашен” тип лаборатории и лаборатории от “мобилен” тип, с ограничен капацитет на производство на амфетамин, преимуществено предназначено за вътрешния нелегален пазар. С подобна цел у нас се отглежда и канабис както на открито, така и на закрито- с използване на техническо оборудване и холандски семена за посев. Наблюдава се липса на единен наркопазар, не се отчита ясно изразен монопол и йерархичност. При употребата на хероин се наблюдава намаляване, за сметка на увеличаване на потребителите на марихуана и амфетамини. Нивото на употреба на кокаин е относително стабилно поради високата му цена. Бързо разпространяващи на наркопазара са “дизайнерските” наркотици.

Общо 254 организирани престъпни групи (ОПГ) са били неутрализирани през 2011 година. 115 от тяха са с "висок криминален потенциал". Част от ОПГ, в следствие на икономическата криза, се насочиха към извършване и на конвенционална престъпна дейност или престъпна дейност, носеща бърза печалба - контрабанда на акцизни стоки, престъпления срещу данъчната и осигурителна система, се посочва в доклада.

През 2011 г. е увеличен броят на съвместните операции с европейските агенции Европол и Евроджъст. ГДБОП е взела участие в 65 международни операции и паралелни разследвания, от които 6 контролирани доставки. Сформирани са 7 съвместни екипи за разследване като 3 от тях работят съвместно с Европол. Увеличен е броят на съвместните операции със СЕЛЕК Център - Букурещ, Румъния. През 2011 г. ГДБОП получи втора награда за проведена операция, при която са задържани 20 млн. къса цигари, транспортирани от Гърция през България за Румъния. През 2011 г. са изпълнени 108 европейски заповеди за арест за български граждани, извършващи престъпления от компетентността на ГДБОП на чужда територия, отчита докладът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !