"Росатом" пред OFFNews: Връщаме се там, откъдето тръгнахме

28 септември 2012 в 16:55 1719 0

Сергей Новиков
Сергей Новиков

"Ние пак се връщаме там, откъдето започнaхме. Първо подписахме EPC-контрактa, според който сме просто изпълнител на проекта АЕЦ "Белене", а дълбокоуважаваното българско правителство - възложител".

Това коментира специално за OFFNews.bg говорителят на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Новиков по повод евентуалните преговори с американския Global Power Consortium. 

Според него корпорацията ще разглежда всякакви предложения, в това число и да бъде съакционер в проекта, наравно с американските фондове. Дори обаче да не бъде поканена, "Росатом" е готова да остане само като изпълнител на проекта. 

Според Новиков обаче до момента все още не са постъпвали никакви предложения нито от българското правителство, нито от новопоявилия се частен инвеститор.

Според него обаче "Росатом" е сигурен, че проектът е достатъчно сериозен, за да бъде интересен и "изгоден за всички финансови инвеститори". "Росатом" е готова да разглежда конкретни предложения за реализирането на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", каза още говорителят на корпорацията. 

После обаче София започнала да се оплаква от липсата на финансиране, твърди Новиков. "Тогава "Росатом" предложи да стане инвеститор, за да се реализира проектът, в целесъобразността на който не се съмнява", каза той.

Говорителят на корпорацията поясни, че "е прекрасно", ако наистина има частен финансов инвеститор и всякакви варианти могат да се обсъждат.

"Ние просто искахме българското правителство да се определи - какво иска и да разглеждаме конкретно предложение", обобщи Сергей Новиков.  Според него в противния случай "Росатом" просто не знае какво да очаква "и как да действа". 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови