Избират нов патриарх на 24 февруари

Борислава Бибиновска 27 ноември 2012 в 22:44 2348 2

Избораха делегати за Патриаршеския събор.
Избораха делегати за Патриаршеския събор.

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква ще се проведе на 24 февруари догодина, оповестиха днес от Светия синод.

През януари ще бъдат обявени имената на тримата кандидати за патриаршеската корона.

На 13 януари 2013 г. ще се проведат избори за епархийски избиратели за патриаршеския събор.

Синодът вече е определил и архиерейски комисии, които да подготвят и провеждането на избора.

Очакваше се изборът за нов патриарх да бъде през март. Синодът обаче обяви, че 24 февруари е последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор, тъй като следващата неделя е 3 март, когато е националният празник на България.

Съгласно устава на БПЦ патриаршеският избирателен събор винаги се свиква в неделя.

Провеждането на извънреден патриаршески събор се наложи след смъртта на патриарх Максим, който почина на 6 ноември на 98-годишна възраст.

БПЦ има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

Българската православна църква (БПЦ)  се управлява от Свети Синод, а всяка епархия - от своя архиерей, който носи титлата митрополит. Върховен ръководен орган на Българската православна църква - Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

Устройството и управлението на епархиите се определят с Устав, одобрен на епархийски събор и утвърден от Светия Синод.

Законодателната власт в Българската православна църква се упражнява от Църковния събор, който се състои от архиереите и от избрани по реда на устава клирици и миряни.

Новият Устав на Българската православна църква - Българска патриаршия е приет от 6-ия Църковно-народен събор на 11 декември 2008 г., обн. в изв. бр. "Църковен вестник" от 9 януари 2009 г.

Изборът на патриарх, както и условията, на които трябва да отговаря, са регламентирани в глава 4, раздел II на църковния устав.

Избираемият Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от: архиереите - всички митрополити и епископи на Българската православна църква - Българска Патриаршия; по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; по един представител на ставропигиалните манастири (Рилски, Бачковски и Троянски), избран от съответния манастирски събор; по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; по един представител на средните духовни училища, определени от ръководствата им.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови