Инокентий слага край на разкола в Църквата

Борислава Бибиновска 27 ноември 2012 в 10:08 3625 5

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

Ръководителят на алтернативния синод Инокентий потвърди, че е готов си да се завърне в лоното на Българската православна църква. 

Своето намерение Инокентий заяви няколко часа след като Светият синод излезе  с писмено обръщение към отцепниците да се завърнат в "благодатното лоното" на Църквата.

Пред БТА някогашният отцепник отец Инокентий обяви, че е призован първо от наместник-председателя на Светия синод Варненския митрополит Кирил. По неговите думи той ще разговаря и със своите събратя от алтернативния синод преди да се отзове на призива на митрополитите.

В първите години на Прехода Българската патриаршия се разцепи с възникването на т. нар. „алтернативен синод“, оглавен от неврокопския митрополит Пимен. През 1992 г. няколко духовници оспориха легитимността на избора на Максим за патриарх. През юли 1996 г. в София се проведе църковно-народен събор, организиран от алтернативния синод, на който митрополит Пимен бе обявен за "патриарх". През  1999 г. той почина и за заместник-председател на алтернативния синод бе избран Инокентий.

В деня на погребението на патриарх Максим на 6 ноември беше обявено, че отцепниците от времето на разкола са внесли нов иск за регистрация на алтернативен синод още през лятото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!