Светият синод зове разколниците да се завърнат

Борислава Бибиновска 26 ноември 2012 в 15:58 1571 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Светият синод излезе с официално призова разколниците да се завърнат в лоното на Църквата.

Това стана на днешното заседание от ноемврийската сесията на висшия клир. Духовниците излязоха с писмено обръщение към отцепниците.

"Светият синод в заседанието си на 26 ноември 2012 г. - пълен състав, със загриженост благоразсъди и реши да се обърне с обич в Господа към всички, отделили се от единството на Българската православна църква - Българска Патриаршия, и по този начин поставили се извън светото православие, и да ги призове да се върнат в нейното благодатно лоно по приетия каноничен ред", гласи съобщението.

На въпрос кои отцепници се визират, говорителят на висшия клир Наум заяви, че става въпрос за онези духовниците "от едно време", които  извършиха разкола на Църквата през 2002 г. 

В деня на погребението на патриарх Максим на 6 ноември беше обявено, че отцепниците от времето на разкола са внесли иск за регистрация на алтернативен синод още през лятото.

Не стана ясно какво е настроението в Светия синод след пререканията между някои митрополити и отцепването на други.

Не се уточни и какви други въпроси са се разисквали на днешното заседание.

На днешното заседание всички митрополити с изключение на Симеон Западно и Средноевропейски се присъединиха към зимната синодална сесия. Митрополит Николай наруши заканата си да не участва в заседанията и също пристигна за обсъжданията.

На влизане и на излизане обаче пловдивският владика не направи коментар. След края на заседанието той обяви само, че 40-дневният траур още не е приключил, което предполага, че той все още няма да говори. 

Направи впечатление обаче, че Николай пръв и сам напусна синодалната палата.

 Няколко дни по-късно на извънредното заседание за избор на временен наместник-председател на Светия синод и ръководител на Софийската епархия трима митрополити Николай, Калиник и Григорий се обявиха против гласуването и демонстрираха несъгласие с решенията на висшия клир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови