Борисов към медиите: Не ни пречете за "Газпром"

Николай Марченко 14 ноември 2012 в 14:49 1924 1

Бойко Борисов на влизане в аулата на СУ. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов на влизане в аулата на СУ. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов заподозря журналистите в шпиониране в полза на „Газпром“ и отказа да даде подробности за насрочените за утре преговори с председателя на управителния съвет на руския концерн Алексей Милер. Шефът на „Газпром“ идва у нас, за да изглади последните спорни детайли в газовия договор и да подпише инвестиционното решение за газопровода „Южен поток“.

Според премиера обаче България се подготвила толкова добре за разговорите с руската страна, че разкриването на подробностите щяло да ги осуети. „Имаме предварителни преговори, но не сме се уточнили за нищо конкретно и ясно, което да разпишем в 11.00 часа. Утре сутринта ще говорим, след това ще има пресконференция. Ако някой ви е карал от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане”, отсече Борисов, запитан по темата.

Алексей Милер пристига в София довечера в 22.00 часа. „Утре в 11.00 часа ще говоря на тема газ. Понеже те много успешно играят с руските медии, пускат изявления, чакат реакция, моля ви не се подвеждайте от тях“, обърна се премиерът към българските журналисти.

Според него разговорите ще започнат „след няма и 24 часа“: „Толкова ли е сложно да изчакаме“. „Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това. Така че ни помогнете за един ден, не ни пречете”, допълни още Борисов.

Премиерът все пак сподели, че се надява на средносрочен договор на срок до 10 години: „Искам договорът с „Газпром” да е шест години плюс четири, ако примерно не намерим газ“. От думите му не стана ясно, дали и цената ще бъде преференциална - практиката на "Газпром" предполага по-високи цени за по-краткосрочни доставки. България в момента и без това плаща най-скъпо в Европа - 472 долара за 1000 кубика природен газ.

Бойко Борисов аргументира мъглявата българска позиция и с това, че днес на заседанието на Министерския съвет (МС) е взето „едно много добро решение“ за газово находище в Червен бряг, с. Девинци. „След шест години България ще добива много газ. Вече имаме над 10 % собствено производство, английската компания „Мелроуз” го добива, и се надявам, че в рамките на шест години ние ще имаме достатъчно количество газ“, коментира премиерът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови