Гражданска власт, социални политики и подкрепа за бизнеса, обещава Кунева

Елица Мартинова 28 март 2013 в 15:32 1992 2

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

Овластяване на народа, сигурен и благоприятен бизнес климат и развитие на социалните политики у нас, обещават в предизборната си програма от „Движение България на гражданите“.

На брифинг в четвъртък партията на бившия еврокомисар Меглена Кунева представи предизборната си програма. Тя е изградена на три основни стълба: „България на гражданите“, „България на растежа“ и „България на бъдещето“.

Програмата е разработвана в продължение на пет месеца от над 200 експерти в 18 различни секторни групи. От „Движение БГ“ подчертават, че в нея са отразени актуалните проблеми на страната, предложенията на експерти от различни сектори и опита на водещи западни специалисти.

В първия стълб - „България на гражданите – са включени осем приоритета: силно гражданско общество, нова конституционна рамка, справедлив и прозрачен изборен процес, ефективно правосъдие, регламентирани вътрешен ред и сигурност, работеща администрация, силно местно самоуправление и стратегия за обучението на гражданите по правата им като потребители.

Вторият компонент от програмата - „България на растежа“ съдържа 14 цели: Свободен пазар на труда и повече работни места; стабилен и предвидим финансов сектор; благоприятен бизнес климат; подпомагане на селското стопанство; насърчаване на износа; осигуряване на енергийна независимост за страната; подобряване на транспортната инфраструктура и подобряване на услугите в сектора; балансирано и устойчиво регионално развитие; ускоряване на приватизацията и гарантиране на обществения интерес в публично-частните партньорства; въвеждане на прозрачност при обществените поръчки, подобряване усвояването на евросредствата, насърчаване на социалната пазарна икономика; закрила на пенсионерите и разработването на стратегия за развитието на туризма.

Третият стълб на програмата - „България на бъдещето“ засяга целите на партията в дългосрочен план. Той включва: модернизиране на здравеопазването; осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване; развитието на конкурентна наука и иновации; подкрепа на майките с деца; насърчаване развитието на спорта; усъвършенстване на дигиталното развитие; опазване на околната среда и адекватна външна политика, която да превърне България в надежден партньор за ЕС и НАТО.

Лидерът на „Движение БГ“ изрази надежда, че ще чуе част от приоритетите на партията си в платформите на своите политически опоненти. Тя бе категорична, че няма да „проявява ревност“, защото „това е платформа, на която всеки трябва да стъпи, за да се превърне България в просперираща европейска държава, в която всеки се чувства на мястото си и всеки може да се развива“. По думите и най-голямото достойнството на програмата им е ясната структура с конкретни три стълба, всеки от който подсилва другия.

„В тази програма вие ще видите национални цели, които сме преболедували година след година, бих казала и десетилетие след десетилетие. ... Искам да кажа, че нашият екип разгледа ред по ред, дума по дума безценното количество знания, за които хората са ни казали: Ето затова не върви, казваме ви къде е, казваме защо е така. Всичко това Ви декларирам най-отговорно, че ние го знаем. Ние искаме да поемем управлението на страната, защото знаем. А не защото ще се учудваме какво нещо заварваме“, категорична бе бившият еврокомисар Меглена Кунева.

Пълната предизборна програма на „Движение България на гражданите“ можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!