Франс прес: Миналото на Борисов предизвиква смущение сред дипломатите

Последна промяна на 07 май 2013 в 09:32 7815 17

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Бившият бодигард Бойко Борисов ще се кандидатира за нов премиерски мандат на изборите тази неделя, пише в свой анализ агенция "Франс прес" и описва биографията на бившия министър-председател.

"Борисов е колкото харизматичен, толкова и твърд. Първият му премиерски мандат приключи драматично през февруари, като тогава стана ясно, че качествата на бившия премиер може и да не са достатъчни за решаването на проблемите на най-бедната страна-членка на ЕС.

53-годишният Борисов подаде оставка след избухването на протести против бедността, цените на тока и корупцията. Седем българи се самозапалиха. Премиерът изрази тревогата си от кървавите сблъсъци в София, като отбеляза, че не желае да има нищо общо с това.

Но анализаторите окачествиха сълзите му като крокодилски. Според тях оставката на Борисов е била тактически ход, с цел съхраняване на подкрепата за неговата партия ГЕРБ, вместо тя да се стопи при потушаването на народния гняв през 5-те месеца, които оставаха до края на мандата на кабинета.

Така или иначе, Борисов, който е запален по футбол и тенис, влезе на два пъти в болница заради високо кръвно налягане. Син на пожарникар и начална учителка, Борисов завършва полицейската академия в София и работи като пожарникар, преди да основе своя собствена охранителна фирма през 1991 г.

Борисов е охранявал бившия комунистически диктатор Тодор Живков след неговото отстраняване от властта през 1989 г., а през 90-те години - и бившия цар Симеон Сакскобургготски, върнал се в България след 50-годишно изгнание.

"Имах уникалния шанс да контактувам в неформална атмосфера с Първия от времето на комунизма, както и с неговия антипод - бившия монарх. Онова, което научих от тях, е, как да разбирам историята и механизмите на властта", казва Борисов през 2009 г. в интервю за АФП.

Бързото израстване на Борисов в политиката стартира през 2001 г., когато Сакскобургготски формира дясноцентристко правителство и го назначава за главен секретар на МВР. През 2004 г. Борисов е повишен в чин генерал-лейтенант, но той напуска министерството и година по-късно печели като независим кандидаткметските избори в София.

Преизбран е като кмет през ноември 2007 г., но прекъсва мандата си, за да стане премиер след като ГЕРБ (формирана през 2006 г.) печели парламентарните избори през юли 2009 г. Начело на страната Борисов се захваща със знакови инфраструктурни проекти, изтъквани от него като най-значимите постижения на правителството.

Но високите цени и замразените заплати "отвърнаха на удара" през февруари т.г., когато двойните сметки за ток изкараха хората по улиците. Според икономистите Борисов, концентрирал твърде много власт в ръцете си, се е провалил в изпълняването на предизборните си обещания за реформи в здравеопазването, образованието и социалната сфера.

В желанието си да удовлетвори очакванията на Еврокомисията, бившият топ полицай обещаваше и безкомпромисна борба с организираната престъпност и корупцията. По думите на Борисов той е трябвало да прекрати много свои приятелства, за да не бъде обвинен в протекционизъм.

Но според информации в медиите, Борисов лично е протекционирал бирен бос, съдействайки му да не бъде обект на митническа проверка. Неотдавна бившият премиер пък извиква при себе си главния прокурор на София, за да обсъдят разследването в корупция срещу министъра на селското стопанство.

 Миналото на бодигард на Борисов предизвиква смущение в дипломатическите кръгове; в грама от 2006 г., публикувана от "Уикилийкс", за бившия премиер се казва, че някога е имал "близки лични и бизнес контакти със знакови фигури от мафията".

(По БГНЕС)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!