Фалстарт на делото за уволнението на съдия Тодорова

Юлиан Христов 13 септември 2012 в 15:20 1740 0

Мирослава Тодорова, Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова, Снимка: БГНЕС

Делото, което уволнената съдия Мирослава Тодорова заведе срещу ВСС, днес не можа да тръгне. Причината - адвокатите на съдийката внесоха две нови папки с доказателства. Останалите страни по делото - Върховната административна прокуратура и ВСС, не бяха запознати с доказателствата и поискаха време, за да прочетат новите материали.

Адвокат Ина Лулчева се извини на съдебния състав за това, че доказателствата не са внесени по-рано, въпреки че съдът е уведомил страните за краен срок, в който могат да бъдат внасяни допълнителни материали. Пред журналисти адвокатката отказа да даде подробности за това какво съдържат новите папки. Ина Лулчева обаче повтори мотивите, с които решението за уволнението на съдия Тодорова се атакува в съда - лишаване от правото на защита, незаконност на дисциплинарния състав, състоящ се от двама прокурори и един следовател, което било в противоречие със Закона за съдебната власт, нарушеното право на справедлив процес.

Дело ще се разглежда от тричленен състав, с докладчик съдия Георги Чолаков и членове Милка Панчева и Тодор Тодоров. Това е същият състав, който през юли отхвърли искането на Тодорова за спиране на изпълнението на решението за дисциплинарно уволнение. Тогава съдия Тодоров от състава остана с особено мнение. Седмица по-късно и петчленен състав на ВАС отхвърли искането за спиране на решението, което стана причина над 40 дела на съдия Тодорова да започнат отначало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови