ВАС решава за уволнението на Мирослава Тодорова

Юлиан Христов 13 септември 2012 в 09:34 2075 2

Мирослава Тодорова.
Мирослава Тодорова.

Върховният административен съд ще решава днес законно ли е уволнението на съдия Мирослава Тодорова. През юли Висшият съдебен съвет наложи на съдийката от Софийски градски съд най-тежкото дисциплинарно наказание, заради три просрочени дела. 

Тодорова иска отмяна на решението на Съвета заради съществени процесуални нарушения. Тричленен състав ще решава спазил ли е кадровият орган буквата на закона, но решението му няма да е окончателно. 

Казусът "Тодорова" стана повод за противоречиви реакции. Настоящият Висш съдебен съвет (ВСС) обяви, че решението е принципно и няма връзка с последователните критики, които Съюзът на съдиите в България, чийто председател е Тодорова, отправяше от години към работата му. Скандалът влезе в полезрението на евроекспертите, а уволнението на Тодорова влезе в последния мониторингов доклад за съдебната реформа.

Уволнението на съдия Тодорова изкара близо 200 съдии на безпрецедентен протест пред сградата на ВСС.

Мирослава Тодорова поиска от съда да спре временно изпълнението на решението на ВСС, за да може да завърши делата, по които работи. Съдът отказа и така над 40 процеса на обвиняваната в бавно правосъдие съдийка започват отначало. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!