Епизод 21: Кафето от нас, оставката от тях

04 юли 2013 в 08:01 7187 32

Безплатно кафе за протестиращите пред НС има днес. Снимка: Николас-Теодорос Цитиридис
Безплатно кафе за протестиращите пред НС има днес. Снимка: Николас-Теодорос Цитиридис

Стотина демонстранти се събраха и днес, в 21-вия ден на протестите, на "кафе пред парламента" с искане депутатите да подадат оставки. Демонстрацията не успя да смути работата на народните представители, които започнаха спокойно днешното си заседание под засилени мерки за сигурност.

Огромен периметър около Народното събрание продължава да е отцепен, а след вчерашния "арест" на маскирания нато Волен Сидеров журналист Найо Тицин, днес репортерите влизаха само срещу служебни карти и акредитации в зоната на парламента. 

Окупацията на НС не успя, но за сметка на това шестващите блокираха за кратко Орлов мост, а после и кръговото движение на Паметника Левски.

Днес протестиращите се радваха на безплатно кафе. Инициативата е на двама граждани, които обявиха, че и в утрешния ден ще предлагат топли напитки на площада под надслов "Кафето е от нас, оставките - от тях". До машините стои кутия за тези, които искат да оставят пари за напитките. На нея има надпис "висящо кафе", като събраните средства ще отидат за продължаване на инициативата.

Вижте хронологията на събитията:

10:55 ч - Протестиращите отново се върнаха пред парламента. Събират се встрани и движението по "Цар Освободител" не е спряно.

10:40 ч - Демонстриращите вече са пред храм-паметника "Александър Невски". Влизат тихо, без скандирания, за да запалят свещи.

10:30 ч - Хората наобикалят паметника, застават на колене и палят свещи в памет на Васил Левски. Има минута мълчание. След това запяват химна. 

Макар че получават предупреждение от полицията да не блокират движението, протестиращите остават на улицата. След Паметника Левски се отправят по ул. "Московска".

10:23 ч - Шествието е вече пред Софийския университет. Хората най-отпред вървят върху платното, хванати за ръце, и образуват своеобразна жива верига. Обявяват, че ще запалят свещ пред паметника на Апостола. Скандират "Елате с нас, протестът е за вас".

10:20 ч - Протестиращите започнаха да се оттеглят от Орлов мост. Тръгват в посока Паметника Левски.

10:12 ч - Става ясно, че следващата цел на протеста е блокиране на кръговото движение около Паметника на Васил Левски. 

10:07 ч - Движението на кръстовището на Орлов мост спира заради демонстрантите.

10:05 ч - С викове "Оставка" протестиращите вече стигнаха Орлов мост.

9:55 ч - Протестиращи обявиха, че след 10 минути ще блокират Орлов мост. В момента край парламента демонстрантите са под 100. Включваме излъчването на живо.

Хората връзват презерватизи на металните ограждения.

9:25 ч - Десетина протестиращи се изреждат да говорят пред останалите с мегафон. Сред тях е и възрастен човек, който споделя, че е дошъл от Родопите, за да подкрепи протеста. Накрая на изказванията си повечето се обръщат към останалите с думите "Обичам ви".

8:50 ч - Около 100 демонстранти са се събрали пред сградата на НС.

Паралелно две групи протестиращи се събраха пред дома на Бойко Борисов в Банкя, за да го накарат да отиде на работа в парламента, и пред Висшия съдебен съвет. Вторите не отговарят на въпроси на репортери защо са пред сградата. Според плакатите им повод за протеста са СРС-тата, в които става ясно, че членът на ВСС Камен Ситнилски е замесен в търговия с влияние. 

8:30 - Автобус със синя лампа на таблото се опита да премине по жълтите павета през блокадата. Протестиращите - към момента около 50-60 души - го спряха, а двама легнаха на пътя му. Няколко души изляха чашите си с кафе върху автобуса и започнаха да го бутат. В крайна сметна случката се размина без по-сериозен инцидент, но шофьорът бе принуден да се върне.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews