Екоминистерството зави на 180° в полза на концесионера на ски зона Банско

Последна промяна на 11 април 2013 в 19:34 5194 14

Юлиан Попов при приемането на поста от бившия министър Нона Караджова. СНИМКА: БГНЕС
Юлиан Попов при приемането на поста от бившия министър Нона Караджова. СНИМКА: БГНЕС

След близо 2-годишни спорове с концесионера на ски зона Банско фирма „Юлен“ за размера на зоната, екоминистерството направи рязък завой, обезсмисляйки усилията си по измерването на територията и анализите на проблема.

В разгара на поредните дискусии между новия екоминистър Юлиан Попов, фирмата и природозащитните организации, юристконсулт на ведомството днес е заявил, че концесионерът има право на стопанска експлоатация върху цялата територия на териториално-устройствения план (ТУП) на ски зоната, който възлиза на площ от 14 746 декара. Това се е случило днес при заседание на Върховния административен съд по дело срещу строителство на един от лифтовете в зоната, съобщи екогрупата „За да остане природа в България“, която оспорва строителството на съоръжението.

Независими измервания на зоната, поръчани преди 2 години от предния министър Нона Караджова, показаха, че зоната се е простряла на над 1650 декара площ, при положение, че в концесионния договор на „Юлен“ е записан максимум от 995 декара. Тогава Караджова обяви, че фирмата трябва да бъде „наказана“ най-малко с по-висока концесионна такса, макар че годишните концесионни възнаграждения, които тя плаща на държавата (около 200 хиляди лева) не са обвързани с площта.

С днешното си становище съдебният защитник на екоминистерството юристконсулт Калугеров на практика обезсмисля измерванията. Така министерството капитулира в спора за раздуването на ски зоната и се позовава на позицията на „Юлен“, че докато не нарушава ТУП-а на ски зоната, не нарушава и концесионния договор (два съвсем различни акта). 

„Делото е ключово с оглед на разгорилия се конфликт и множеството нарушения в концесията за ски зона Банско. То ще създаде прецедент, тъй като от изхода му зависи как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.“, коментираха екоактивистите.

„Това некомпетентно твърдение (на юрисконсулта на министерството – бел.ред.) е в рязко противоречие с концесионния договор, който ограничава площта за стопанска експлоатация и застрояване до 99,55 ха. Де факто това ще позволи да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Това разобличава заявената позиция от новия служебен министър Юлиан Попов в защита на държавния и обществен интерес и природата на Пирин.

Природозащитниците изтълкуваха позицията на министерството пред съда като официално признание, че то подкрепя „претенциите на концесионера „Юлен“ да експлоатира и застроява многократно по-голяма площ от Национален парк „Пирин“ - площ, за която не заплаща и в която сечта и строителството са забранени“.

„От тезата на министерството следва, че не е нужно да се променя дори Плана за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши сечта и строителството, защото планът няма предимство пред териториално-устройствения план на ски зона Банско“, посочиха от екоорганизациите.

Те призоваха министър Юлиан Попов да промени тезата на министерството по делото пред ВАС, както и да отмени решението на предшественика си Нона Караджова за промени в плана за управление на Национален парк Пирин. Промените в плана целят да се разреши ново ски строителство в много по-голяма площ от парка и да се удовлетвори искането на „Юлен“ и община Банско, която е акционер във фирмата, за нови лифтове и писти.

Делото

Делото е по жалба на Асоциацията на парковете в България срещу решение на Караджова от лятото на 2010 г., с което тя позволи на „Юлен“ да постави нов лифт на мястото на два стари ски влека, без да прави детайлна екооценка (ОВОС). Горната и долната станция на новия лифт обаче попадат извън трасетата на двата влека, поради което бе предвидено да се изсекат няколко десетки дървета. Цялата ски зона е в национален парк „Пирин“ и въпросните две станции попадат в зона на парка, където ново строителство по принцип е забранено. При това решението на министъра дойде в момент, когато все още не се знаеше точно в кои участъци е бил нарушен концесионният договор, за да се стигне до раздуването на ски зоната с 650 декара. 

В началото на годината обаче тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата (виж решението на съда). Един от мотивите на съдебния състав с председател Николай Урумов беше, че „има несъвпадане на границите на предмета на концесия съгласно Приложение №1 от Договора за концесия и границите на обхвата на териториалноустройствения план, но инвестиционното съоръжение не е изпълнено извън границите на териториалноустройствения план, респективно извън предмета на концесия". 

ТУП-ът на ски зоната обаче покрива 15 пъти по-голяма площ от дадената на „Юлен“ с концесионния договор. В този план зоната за туризъм покрива около 200 декара, но едва 100 от тях представляват концесията на фирмата. Концесионният договор, сключен през 2001 г., се базира на ТУП-а. „Дребен“ детайл е, че ТУП-ът може да бъде променян, както вече се е случвало - през 2005 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2013 в 23:02

То до десетина години, ако не и по-рано ще стане прекалено топло, за да има нормално дълъг и печеливш ски-сезон,разбира се до тогава ще натрупат достатъчно пари и ще оставят пустош и бетонни призраци на мястото на изсечените дървета. И когато няма зима и лятото ще е неизползваемо.

12.04 2013 в 14:03

Само една корекция:
Това не е като парите - то се прави ЗА пари ! - това е единствената цел, и ако банскалии си мислят, че ще имат ползи от това, то те жестоко се лъжат - техните деца и внуци много ще съжаляват за глупостта на родителите си...

12.04 2013 в 13:48

Драга ми Зеленика

виждала ли си как изглежда ски зона банско извън сезона? Бетона не е единственото което скапва планината или защитените територии. Освен това колкото и лифтове и писти да направят те никога няма да им стигнат, това е като парите - няма понятие "достатъчно пари". Преди Банско имаше 2 писти, месните даваха квартири и всичко беше прекрасно, после Юлен направи много повече писти и в банско квартирите бяха заменени от хотели (собствениците на квартирите и тези на хотелите нямат нищо общо) сега обаче пистите отесняха щото хотелите дойдоха в повечко, и тъка въпросът е колко години след като пистите бъдат удвоени те ще отеснеят отново? залагам на 2 максимум 3. Но дори да греша - тези писти се изполват реално от средата на декември до края на март - през останалото време са грозна рана на планината.

12.04 2013 в 13:28

Ей, плужек червен! Не прочете ли, че служебния министър Юлиян Попов е действал на 180 градуса спрямо позицията на бившия титуляр от ГЕРБ Нона Караджова? Цапач долен!

12.04 2013 в 12:02

ТИЯ ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ СА Б-ОТБОРА НА ГРОБ.КАКВО СТЕ ОЧАКВАЛИ?ИЗМЕТ.

12.04 2013 в 11:34

И за какво ще му искаш оставката?! Че подлага на обсъждане проекта и иска истински специалисти да се изкажат. Специалисти, които са учили в Лесотехническия или такива, които от години работят в БАН, или такива поне с подходящо образования, за да се нарекат „еколози“, а не самозванци като Тома Белев. Тези експерти трябва да си кажат думата.

12.04 2013 в 10:01

Хайде сега... ако някой не върви по гайдата на зелените човечета и вече светът се срутва. Може би пък от еко министерството наистина са осъзнали от какво има нужда Банско – а именно от втори лифт. Защото ски зоната ще е само 1% от .цялата планина и никой, ама никой няма да я бетонира, както се опитват да изкарат хората на Тома Белев. А защо никой не написа как Тома Белев присвои 1.6 млн. лв уж за развитие на Пирин?!? след като беше директор на Витоша и я остави с незаконни сметища и сеч, сега иска да съсипе и Пирин.

12.04 2013 в 08:04

това е изключително нагло, да му искаме оставката на тоя Попов.То не бяха дюни , не беше Иракли, никаква защитена територия няма да остане с ведрата помощ на политици и магистрати.

12.04 2013 в 02:21

Започвам да изпитвам непреодолимо желание да троша депутатски глави с чук...

12.04 2013 в 00:43

Неземна наглост...
Еми освен щурм на всички ведомства, не виждам вече какво можем да направим...