Екоминистерството зави на 180° в полза на концесионера на ски зона Банско

11 април 2013 в 19:34 5887 14

Юлиан Попов при приемането на поста от бившия министър Нона Караджова. СНИМКА: БГНЕС
Юлиан Попов при приемането на поста от бившия министър Нона Караджова. СНИМКА: БГНЕС

След близо 2-годишни спорове с концесионера на ски зона Банско фирма „Юлен“ за размера на зоната, екоминистерството направи рязък завой, обезсмисляйки усилията си по измерването на територията и анализите на проблема.

В разгара на поредните дискусии между новия екоминистър Юлиан Попов, фирмата и природозащитните организации, юристконсулт на ведомството днес е заявил, че концесионерът има право на стопанска експлоатация върху цялата територия на териториално-устройствения план (ТУП) на ски зоната, който възлиза на площ от 14 746 декара. Това се е случило днес при заседание на Върховния административен съд по дело срещу строителство на един от лифтовете в зоната, съобщи екогрупата „За да остане природа в България“, която оспорва строителството на съоръжението.

Независими измервания на зоната, поръчани преди 2 години от предния министър Нона Караджова, показаха, че зоната се е простряла на над 1650 декара площ, при положение, че в концесионния договор на „Юлен“ е записан максимум от 995 декара. Тогава Караджова обяви, че фирмата трябва да бъде „наказана“ най-малко с по-висока концесионна такса, макар че годишните концесионни възнаграждения, които тя плаща на държавата (около 200 хиляди лева) не са обвързани с площта.

С днешното си становище съдебният защитник на екоминистерството юристконсулт Калугеров на практика обезсмисля измерванията. Така министерството капитулира в спора за раздуването на ски зоната и се позовава на позицията на „Юлен“, че докато не нарушава ТУП-а на ски зоната, не нарушава и концесионния договор (два съвсем различни акта). 

„Делото е ключово с оглед на разгорилия се конфликт и множеството нарушения в концесията за ски зона Банско. То ще създаде прецедент, тъй като от изхода му зависи как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.“, коментираха екоактивистите.

„Това некомпетентно твърдение (на юрисконсулта на министерството – бел.ред.) е в рязко противоречие с концесионния договор, който ограничава площта за стопанска експлоатация и застрояване до 99,55 ха. Де факто това ще позволи да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост. Това разобличава заявената позиция от новия служебен министър Юлиан Попов в защита на държавния и обществен интерес и природата на Пирин.

Природозащитниците изтълкуваха позицията на министерството пред съда като официално признание, че то подкрепя „претенциите на концесионера „Юлен“ да експлоатира и застроява многократно по-голяма площ от Национален парк „Пирин“ - площ, за която не заплаща и в която сечта и строителството са забранени“.

„От тезата на министерството следва, че не е нужно да се променя дори Плана за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши сечта и строителството, защото планът няма предимство пред териториално-устройствения план на ски зона Банско“, посочиха от екоорганизациите.

Те призоваха министър Юлиан Попов да промени тезата на министерството по делото пред ВАС, както и да отмени решението на предшественика си Нона Караджова за промени в плана за управление на Национален парк Пирин. Промените в плана целят да се разреши ново ски строителство в много по-голяма площ от парка и да се удовлетвори искането на „Юлен“ и община Банско, която е акционер във фирмата, за нови лифтове и писти.

Делото

Делото е по жалба на Асоциацията на парковете в България срещу решение на Караджова от лятото на 2010 г., с което тя позволи на „Юлен“ да постави нов лифт на мястото на два стари ски влека, без да прави детайлна екооценка (ОВОС). Горната и долната станция на новия лифт обаче попадат извън трасетата на двата влека, поради което бе предвидено да се изсекат няколко десетки дървета. Цялата ски зона е в национален парк „Пирин“ и въпросните две станции попадат в зона на парка, където ново строителство по принцип е забранено. При това решението на министъра дойде в момент, когато все още не се знаеше точно в кои участъци е бил нарушен концесионният договор, за да се стигне до раздуването на ски зоната с 650 декара. 

В началото на годината обаче тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата (виж решението на съда). Един от мотивите на съдебния състав с председател Николай Урумов беше, че „има несъвпадане на границите на предмета на концесия съгласно Приложение №1 от Договора за концесия и границите на обхвата на териториалноустройствения план, но инвестиционното съоръжение не е изпълнено извън границите на териториалноустройствения план, респективно извън предмета на концесия". 

ТУП-ът на ски зоната обаче покрива 15 пъти по-голяма площ от дадената на „Юлен“ с концесионния договор. В този план зоната за туризъм покрива около 200 декара, но едва 100 от тях представляват концесията на фирмата. Концесионният договор, сключен през 2001 г., се базира на ТУП-а. „Дребен“ детайл е, че ТУП-ът може да бъде променян, както вече се е случвало - през 2005 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!