Граждани свикват „най-големия протест“ в защита на Пирин

07 февруари 2013 в 19:59 3387 9

Илюстрация, разпространена от екоорганизациите с далеч по-голяма ски зона Банско и презастрояване на града.
Илюстрация, разпространена от екоорганизациите с далеч по-голяма ски зона Банско и презастрояване на града. "Ето какво го чака Пирин след 2 години, ако ти не излезеш да го защитиш сега!", писаха организаторите на протеста.

Протест в защита на Пирин от ново ски строителство свикват граждани на 14 февруари. Демонстрацията, озаглавена "С планината и морето в сърцето!" ще настоява да не се променя планът за управление на национален парк „Пирин“, за което настоява община Банско с цел да разшири ски зоната над града. Гражданите искат и прекратяване на концесията на фирма „Юлен“, заради нарушенията на концесионния договор (преди две години екомининстърът Нона Караджова обяви, че ски зоната е с 650 дка. по-голяма от определените в договора 995 дка.)

"Нека да сме заедно на най-големия протест! Защото до момента за Иракли и Черноморието не се прави нищо! Само ни замазват очите с безсмислени действия и празни обещания! И в същото време искат да ни отнемат и изсекат Пирин!", пишат организаторите на протеста в социалната мрежа Фейсбук.

Гражданите настояват още да се приемат исканията на природозащитните организации за Черномориетосред които разваляне на сделките с държавни земи по морето след 2008 г., спешно обявяване на всички защитени зони от екомрежата „Натура 2000“ със забрани за строителство в тях, както и обявяване на защитена територия „Българско Черноморие“, която да покрива цялото крайбрежие. Целта на искането е да се защитят от строителство последните останали диви плажове в страната – като Иракли, Карадере и Корал.

„В деня на виното и любовта отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона! Защото вместо да се приемат 6-те стъпки за решаване на проблема със застрояването на Черноморието, започна ударно планиране, за да застроят 65% от цялата територия на Национален парк „Пирин”, писаха организаторите във фейсбук групата за протеста.

„Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк „Пирин”, сред 300-годишните мури. В равнината вече всичко е покрито от полупразни хотели и апартаментни комплекси.“.

Маршрутът на шествието в София този път ще тръгне от кръстовището на бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ (Аптека). Ще мине пред Съдебната палата и пл. „Независимост и ще стигне до пл. „Народно събрание”. Сборният час е 18.30. Паралелни протести ще се проведат в Бургас и Русе.

Новият протест ще е по повод предстоящото разглеждане на исканията на Банско от екоминистерството на 19 февруари.

Утре (петък) ще се състоят две дискусии по темата за ски зоната и Пирин. Едната ще е в Банско и се организира от кмета Георги Икономов. На нея ще присъстват екоминистърът Нона Караджова и колегата й Делян Добрев. Поканени са и други ведомства. Другата, организирана от екогрупата „За да остане природа в България“ ще е в София, в пресклуба на БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!