Quantcast

Ден 118: Нови сблъсъци с полицията

Последна промяна на 09 октомври 2013 в 20:04 20724 105

Протестът ден 118: Сблъсъци с полицията  Снимка: Сергей Антонов
Протестът ден 118: Сблъсъци с полицията Снимка: Сергей Антонов

За 118-и пореден ден в центъра на София се събраха протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски. 

След високото напрежение от вчера: връщането на Делян Пеевски в парламента, блокирането на премиерския кортеж на "Гурко" и снощните сблъсъци, тази вечер в протеста участваха над 2000 души.

Те се събраха пред Министерски съвет, а след това се опитаха да тръгнат по бул. "Дондуков", но части на полицията и жандармерията препречиха пътя им. 

След това протестиращите тръгнаха към парламента по бул. "Цар Освободител". До градинката "Кристал" имаше кратко меле с полицията. Шествието продължи през площада на Народното събрание към Университета и бул. "Васил Левски". На няколко пъти протестиращите се опитваха да свият по преките улички към сградата на МВР, но части на полицията и жандармерията ги блокираха. 

Малко преди 21.00 ч. шествието стигна пред Паметника на Патриарх Евтимий. След това то заобиколи по ул. "Раковска" към парламента. Малко преди това на ул. "Хан Аспарух" имаше бутнати контейнери на платното.

След 21.30 ч. шествието се завърна пред парламента. По непотвърдена информация няколко момчета са били бити от полицаите в тъмната градинка между парламента и Университета. На площада се говори, че има арестувани демонстранти.

Хронология на събитията :

21.40 - София - положението е спокойно. Протестът е към края си. Тази вечер обиколката на центъра беше голяма, имаше няколко мелета между групи от агресивни младежи и полицията, но мнозинството от протестиращите не се поддаде на провокациите. По непотвърдена информация полицаите са били младежи в градинката до парламента и има няколко арестувани. 

 21.20 ч. - София - по време на дългата и на моменти нервна разходка из центъра, по-голямата част от протестиращите се разотидоха. Пред Народното събрание има около 150 души. 

21.15 - София - страстите се успокоиха. Мнозинството от протестиращите вървят към Народното събрание без да провокират полицията. Само малки групи от младежи с агресивно поведение се опитват да стигнат до спречквания. 

Снимка: Константин Павлов Снимка: Константин Павлов

21.05 ч. - София - шествието завива по "Раковска" към центъра. Отново напрежение - бутат се контейнери на платното. От автобус, паркиран наблизо, слизат още полицаи. 

21.00 ч. - София - протестиращите подминаха ул. "Граф Игнатиев", която също бе блокирана от полиция и продължиха към НДК. Група демонстранти пробиха кордона на ул. "Хан Крум". Бутат кофи за смет на платното, а един контейнер бе запален. 

20.55 ч. - София - шествието продължава по бул. "Васил Левски".

ул. "Юрий Венелин" в 20.50 ч. ул. "Юрий Венелин" в 20.50 ч.

20.50 ч. - София - част от протестиращите опитаха да свият по ул. "Юри Венелин", но пред 7-мо училище има много полиция. По тях бяха хвърлени няколко пиратки.  

20.45 ч. - София - очевидно полицията прегражда подстъпите към сградата на МВР. С викове "Оставка" шествието продължава към паметника на Патриарх Евтимий.

Полицейската блокада на ул. "Гурко". Полицейската блокада на ул. "Гурко".

20.43 ч. - София - по заповед, полицаите свалиха жилетките "антиконфликт. Полиция и жандармерия са блокирали кръстовището с ул. "Гурко"

Снимка: Константин Павлов Снимка: Константин Павлов

20.40 ч. - София - шествито върви по бул. "Васил Левски" към Спортната палата. 

20.3о ч. - София - протестиращите тръгват към Университета. Говори се, че посоката е сградата на МВР. Зад загражденията в до парламента са паркирани 10 камионетки на жандармерията.  

Снимка: Константин Павлов Снимка: Константин Павлов

20.20 ч. - София -  Протестиращите вече са пред парламента. Сред тях отново се забелязват момчета, които приличат на футболни хулигани. Има и няколко скинхедс.  

 20.15 ч. - София - протестиращите са на кръстовището с "Раковска" и скандират "Мафия" и "Оставка". Малко след това шествието се опита да завие по ул. "6-ти септември". Заформи се кратко меле. Шествието продължи към Народното събрание.

Снимка: Константин Павлов Снимка: Константин Павлов

 

Снимка: Константин Павлов Снимка: Константин Павлов

20.10 ч. - София - около шествието има много полицаи. Част от демонстрантите тичат, за да заблудят униформените. Стигна се до сблъсъци. 

20.00 ч. - София - шествието тръгва към парламента по бул. "Цар Освободител".

Снимка: Константин Павлов Снимка: Константин Павлов

19.45 ч. - София - протестиращите се опитват да тръгнат по бул. "Дондуков", но полицейски кордон ги спира. Част от тях сядат на земята. Малко след това всички се изправят и запяват химна. 

19.30 ч. - София - демонстрантите се събират на площад "Независимост"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.10 2013 в 20:45

Зелен хайвер
На пръв поглед когато БСП+ДПС вземе властта,веднага водещите журналисти и полицаите се превръщат в милиционери.В "Гасът на Милен Цветков"се разбра,че Орешарски е знаел шест месеца преди изборите,че ще стане министър председател.Това значи че изборите са фалшифицирани и Пеески отклони протестите на народа от тази нагла измама извършена явно по заповед на НАТО,и собствениците на CNN(САЩ).Кой,кой знаят победителите в Студената Война, че е готов да бъде използван за поредното предателство срещу интересите на България.Тогава къде е националната ни сигурност и кого осигурява тя?

10.10 2013 в 15:31

Професоре, а стига де!

10.10 2013 в 15:08

Но срещу неолибералите. Тоест срещу всички медии, НПО, и партии. Дори армията и полицията се държи от неолиберали. Но ако се вдигнем, повече няма да излъчват Дойче веле, дарик, и Сорос и Р. Ран да стъпят в България. И както е в демократичните държави - трудовите доходи да са повече от 50% от БВП.

10.10 2013 в 15:01

Истинският протест, беше през февруари. Сегашният протест е контрапротест на февруарският. Но десните сили успяха, и вече олигархията, елита, статуквото, буржоазните експерти са доволни и направо в екстаз от Орешарското правителство. А бяха така наплашени от февруарските искания. Отдъхнаха си. Контрапротеста свърши работа. Но ДПС и БСП са такива, ОБИЧАТ КАПИТАЛИЗМА. СКОРО ЩЕ НАПРАВЯТ ЧЕРВЕНИ ФЕНЕРИ ЗА МЛАДИТЕ БЕЗРАБОТНИ МОМИЧЕТА, И МОМЧЕТА, И наркотици ЩЕ РАЗРЕШАТ, И ПЪЛЕН ХАЗАРТ, собствени болници и впримчване на здравето и болестите - за велико и безмерно забогатяване.. Нали мечтата им още от 1970те е да са такива и да надигат само тежки коняци и пури, щото още тогава са завиждали на буржоазията от преди. Сингапур, има 60% БВП направено от държавни фирми. Ето защо имат ниски данъци. Освен, че имат високо БВП на човек, което е безумие да се пропуска. Въпреки това, Сингапур има безплатни клиники, поемащи над една четвърт от всички разходи за здраве, всички. Албания е със същите данъци като нас, и въпреки че имат много гастарбайтери, като нас, те имат същата огромна безработица като България. Трябва ли да има субсидии за когото и да било, ако данъците са в пъти по-малки от страните даващи субсидии?? Нали дясното неще субсидии, а само ниски данъци. Трябва България да бъде изключена от ЕС, защото си направи не европейски данъци, след като влезе в ЕС. А ЕС е направен по модела на подпомагането - лявата стратегия. И какво, ниски данъци, дори никакви, и субсидии за богаташи, от порядъка на милиони евро субсидии, за статуквото в БГ

10.10 2013 в 14:59

Мечтатели за капиталисти са десните бедни, а живковисти и чавдарци са капиталисти, ДЕСНИТЕ?БЕДНИ с това че са антикомунисти им ближат гъза, или са пълени идиоти и мислят че ЖИВКОВИСТИ И ЧАВДАРЦИ ОНАЯ НОМЕНКЛАТУРА обичат капитализма наужким, а са комунисти..? осъзнайте се те мразят Маркс от 45 години поне, от как им запари от Мао и Пражката пролет. комунизма не проповядва елит олигархия и връзкарство и семейственост, напротив, и е било въпрос на време истинските комунисти да ги свалят на земята или под нея.

10.10 2013 в 14:57

Мечтатели за капиталисти са десните бедни, а живковисти и чавдарци са капиталисти, ДЕСНИТЕ?БЕДНИ с това че са антикомунисти им ближат гъза, или са пълени идиоти и мислят че ЖИВКОВИСТИ И ЧАВДАРЦИ ОНАЯ НОМЕНКЛАТУРА обичат капитализма наужким, а са комунисти..? осъзнайте се те мразят Маркс от 45 години поне, от как им запари от Мао и Пражката пролет. комунизма не проповядва елит олигархия и връзкарство и семейственост, напротив, и е било въпрос на време истинските комунисти да ги свалят на земята или под нея.

10.10 2013 в 14:48

Мечтатели за капиталисти са десните бедни, а живковисти и чавдарци са капиталисти, ДЕСНИТЕ?БЕДНИ с това че са антикомунисти им ближат гъза, или са пълени идиоти и мислят че ЖИВКОВИСТИ И ЧАВДАРЦИ ОНАЯ НОМЕНКЛАТУРА обичат капитализма наужким, а са комунисти..? осъзнайте се те мразят Маркс от 45 години поне, от как им запари от Мао и Пражката пролет. комунизма не проповядва елит олигархия и връзкарство и семейственост, напротив, и е било въпрос на време истинските комунисти да ги свалят на земят или под нея.

10.10 2013 в 13:01

Волен се моли за душите.. а подразбирането е доста широко. Така понякога стават грешки.... на генетично ниво.

10.10 2013 в 13:00

Не е съвсем така... всичко опира до дефиницията. Както подобава на почтено семейство и аз имам братовчед адвокат хахаха.

10.10 2013 в 12:59

Виждам, че си имам почитател. Значи автографи раздавам всяка сряда след 17:00...