Дело срещу бивш министър отложено заради Борисов

Александра Маркарян 29 ноември 2012 в 10:56 3042 0

Бойко Борисов се оказа причина за поредното отлагане на делото срещу първия министър на образованието в кабинета "Сакскобургготски" Владимир Атанасов.

Единственият призован свидетел - кметът на Варна Кирил Йорданов, не се яви. Оказа се, че е изпратил писмо до съда, в което обяснява, че точно днес на гости в града му идвал премиерът Бойко Борисов. Той трябвало да бъде домакин на срещата и отсъствието му щяло да се изтълкува лошо, щяло да се огласи и от медиите.

Обяснението бе препредадено в неформален разговор в съдебната зала с адвоката на подсъдимия Васил Василев преди началото на заседанието. Адв. Василев заяви, че държи всичко това да бъде казано по време на заседанието и съответно включено в протокола, за да се види "кой отлага делата в България".

В съдебната зала днес не се явиха и двамата съдебни заседатели - Деница Маркова и Даниела Маринкова. Маринкова внесла молба за ново насрочване на делото, защото била в командировка от 28 до 30 ноември. Самата тя пък казала на втория съдебен заседател - Деница Маркова, че няма да се яви и нямало смисъл Маркова да ходи.

Всичко това ядоса съдията по делото Христинка Колева, която обяви, че протоколът от заседанието ще бъде изпратен до председателя на СГС с предложение за отстраняването на двамата съдебни заседатели.

Делото се отлага за втори път заради Кирил Йорданов. На 25 септември делото бе отложено от Софийски градски съд за 29 ноември, защото Йорданов не се яви. Тогава той представи медицинско свидетелство, че е в отпуск по болест от 21 септември заради счупена ключица при падане от мотор.

На другия ден - 26 септември, обаче варненският кмет се появи на официалното откриване на националната кампания "Бъди инфо" и по нищо не личеше да има счупена ключица.

Днес обаче премиерът Бойко Борисов действително е във Варна, потвърдиха от правителствената пресслужба. Той трябва да посети ремонтирания с 3 млн. лева по Оперативна програма "Регионално развитие" Драматичен театър "Стоян Бъчваров" в областния град и Икономически университет-Варна, където ще пререже лентата на обновения спортен комплекс на ВУЗ-а.

Именно с Икономически университет-Варна е свързано воденото срещу Атанасов дело.

Делото

Владимир Атанасов е обвинен заради заменка в полза на фирма, свързана с Милен Велчев (финансов министър при Сакскобургготски) и брат му Георги Велчев.

През август 2002 година “Краун хотел мениджмънт” купува земите под “Ехо” и “Мургаш” от “Златни пясъци” ЕАД. Сградите на почивните станции са публична държавна собственост, стопанисва ги Колежът по туризъм при Икономическия университет-Варна. Колежът има и правото на строеж върху терена.

През октомври Георги Велчев и ректорът на университета подписват договор, според който фирмата на Велчев ще построи сграда на Колежа по туризъм в двора на II корпус на Икономическия университет във Варна срещу което ще получи правото на строеж в “Златни пясъци”.

Същата година правителството променя статута на земите от публична държавна в държавна частна собственост.

През декември министър Владимир Атанасов сключва нов договор. В него няма задължение за строеж на сграда на колежа. ”Ехо” и “Мургаш” са разрушени, на тяхно място е издигнат хотелски комплекс “Хелиос”.

Комплексът е проектиран под ръководството на главния архитект на София архитект Петър Диков.

Според обвинението, Атанасов е превишил властта си, последствията от които са били имуществени вреди за държавата в размер на 454 166 лева. Неимуществените се изразяват в съществено затруднение на правилното функциониране на държавните органи при упражняване правото на собственост на държавата и засягане на действащия правен ред.

Атанасов е обвинен по чл. 282-283а от Наказателния кодекс за превишаване на властта си с цел облага, от което са настъпили немаловажни вредни последици. Ако бъде осъден, може да лежи в затвора до 8 г. и да му бъде отнето правото да заема държавна или обществена длъжност.

На делото срещу Атанасов беше даден ход на 21 април 2012 година от Софийския градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови