Държавната ТЕЦ дава 4 милиона за добри съвети

Милен Енчев 24 април 2013 в 07:14 3640 1

ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ Марица изток 2

Търг за 18 милиона лева за доставка на резервни части е обявила държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ в началото на април. Става дума за части за японското оборудване на „Тошиба корпорейшън“ в централата – турбини, генератори и др., научи OFFNews от фирми, купили тръжните книжа.

Поръчката е разделена на 2 позиции – за доставчик на техниката и за консултант по ремонта. За доставката централата предлага 14 милиона лева, а за консултанта – 4 милиона в продължение на 5 години.

Тази голяма обществена поръчка започва в момент, когато централата прекрати редица други, с далеч по-малки цени заради лошото си финансово състояние в момента. Причина за финансовите затруднения на "Марица изток 2", която държи една от най-ниските цени за произведена електроенергия, е спирането на част от енергоблоковете й заради повишеното производство на фотоволтаичните централи.

От централата обясниха пред OFFNews, че процедурата е належаща, защото в края на тази година по план трябва да се направи основен ремонт на част от оборудването. „Съгласно изискванията на производителя и с цел гарантиране на безаварийна работа на турбогенераторите, на шестата година от въвеждането им в експлоатация следва да им бъде извършен основен ремонт. За сравнение: на енергетичното оборудване, произведено в Русия, основен ремонт се провежда на всеки три години. Тъй като турбогенераторът на блок 1 е в експлоатация от 2007 г., в края на 2013 г. следва да се извърши основен ремонт, което обяснява и защо е належаща процедурата.“, заявиха от ТЕЦ „Марица изток 2“.

На въпрос дали са нужни консултантските услуги за ремонта и защо перото за тях е толкова голямо, от централата отвърнаха, че за пръв път в България се извършват основни ремонти на такъв тип оборудване. „Това ще гарантира качеството на извършваните ремонти. Освен това техническите консултанти ще бъдат ползвани извънредно в случай на аварии, които не могат да бъдат отстранени от персонала на дружеството“, посочиха оттам, „Срокът на договора за доставка на резервни части (...) и извършване на технически консултантски услуги ще бъде 5 години , като консултантски услуги ще се ползват при необходимост (посочената стойност 4 млн. лв. е максималната допустима, като не е задължително за срока на договора да бъде усвоена“.

Макар че търгът е за конкретен вид части – за оборудването на „Тошиба“, централата не е пристъпила към директно договаряне, защото могат да кандидатстват и производители/търговци на еквивалентна техника, съвместима с японските машини, казаха от термичната централа. От ТЕЦ-а отказаха информация колко кандидати са подали оферти до момента и посочиха, че оферти ще се приемат до 20 май.

OFFNews потърси за коментар Стефан Гамизов, който е консултирал японските корпорации „Мицуи“ и „Тошиба“ за различни проекти в държавната ТЕЦ. Бизнесменът заяви, че от нас научава за поръчката и няма да кандидатства за нея. Той каза още, че не е в добри отношения с изпълнителния директор на централата Георги Христозов - „от три години не съм стъпвал в ТЕЦ „Марица изток 2“, добави Гамизов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!