Гафът със сероочистката в ТЕЦ "Марица изток 2" удари и строителя й

18 април 2013 в 13:28 5476 4

ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ Марица изток 2

Подизпълнителят на сероочистващата инсталация на бл. 5 и 6 в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ не си е получил 90 % от дължимото плащане. Това обяви днес фирмата - „Енергоремонт Холдинг“ в платено съобщение по повод новината отпреди 2 дни, че централата е получила Акт 16 за финалния етап на сероочистката.

„От май 2012 г. Енергоремонт не е получавал плащане за извършената работа по обекта на ТЕЦ „Марица изток 2“ поради неплащане от страна на централата към изпълнителя. ТЕЦ „Марица изток 2“ и към момента не е изплатила извършените през последната година и половина дейности по обекта. Около 90% от тези дължими суми са както към Енергоремонт холдинг АД, така и към множество други български компании, които участваха в реализацията на проекта“, се казва в прессъобщението.

„Енергоремонт“ бе наета за подизпълнител от спечелилия търга за сероочистката италианско – китайски консорциум „Идреко – Инсигма“. Изборът на изпълнител беше огромен гаф, който доведе до загуба на евросубсидията по програма ИСПА за поръчката (17 милиона евро) и на заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (36 милиона евро). Поради това се наложи централата да плати съоръжението изцяло със собствени средства.

Консорциумът спечели с най-ниска оферта – около 84 милиона лева. Впоследствие обаче се оказа, че тя е „откраднала“ технологията от другия кандидат за поръчката, френската компания „Алстом“. Това стана ясно след проверка на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Китайската компания „Инсигма“ е била лицензирана преди години от „Алстом“ за въвеждане на технологията й в Китай и никъде другаде.

Така бе загубено еврофинансирането на проекта и България влезе в спор с Еврокомисията за връщане на авансовото плащане от 7 милиона евро. Комисията за защита на конкуренцията пък глоби изпълнителя измамник със 150 хиляди лева.

В края на миналата година централата развали договора с Идреко – Инсигма. OFFNews потърси „Енергоремонт“ за коментар защо иска парите си от централата, а не от изпълнителя, с когото има договор, но от компанията все още не са дали отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови