bTV отразява тенденциозно протестите, но това не е незаконно

Елица Мартинова 26 юни 2012 в 15:14 8304 10

„Забелязва се тенденциозно отразяване на протестите против промените в Закона за горите от страна на bTV, но медията не е нарушила с нищо Закона за радиото и телевизията“.

Това е  заключението на председателя на СЕМ Георги Лозанов.

По време на заседание във вторник Съветът за електронни медии реши, че няма законово основание да санкционира bTV за начина, по който телевизията е отразила протестите срещу промените в Закона за горите.

До СЕМ са постъпили 46 жалби, като една от тях е подписана от 111 граждани. Фокусът им е един и същ: в излъчения като първи материал в обедната емисия репортаж директно от площад "Народно събрание" за протест на защитниците на поправките в Закона за горите под надслов "Не" на екологичния рекет" с репортер Константин Караджов са използвани кадри от другия протест (на противниците на новия Закон - т.н. "еколози"), докладва Даниела Жукова от „Специализирана администрация“ от СЕМ.

Една от причините за зрителското неодобрение бе отношението на водещата Диана Найденова в интервю с еколога Петко Цветков, както и репортаж, в който телевизията представи запис от протестите против промените като кадри от демонстрациите в подкрепа на закона.

Членовете на СЕМ бяха категорични, че с извинението си Диана Найденова се е опитала да поправи грешката си.

Техническа грешка

По въпроса с репортажа на bTV от 20 юни членовете на СЕМ заключиха, че най-вероятно става дума за неволна техническа грешка, която основателно е подразнила зрителите, защото се е появила в „деликатен момент“.

"Съветът за електронни медии не би могъл да осъществи намеса в програмното съдържание или да повлияе върху редакционната отговорност на доставчика (противното би било проява на цензуриране). Остава това да направи самият доставчик, често ангажиращ се с изявления за саморегулационни перспективи“, се казва в доклада на Даниела Жукова от „Специализирана администрация“ относно жалбите до СЕМ относно репортажа на bTV, в който са изпоплзвани кадри от протеста на противниците на закона.

В доклада Жукова подчертава, че една част от получените жалби са идентични," те са силно еднотипни, като са създадени по системата copy-paste".

В същото време обаче се казва, че реакцията към така поднесения репортаж е "напълно обяснима и основателна. Друг е въпросът дали са толкова драматични и целенасочени внушенията, които той поражда в този си вид за зрителите. От прегледа на писмата става ясно, че жалбоподателите са изцяло участници, или съмишленици на протестиращите изначално еколози и са силно чувствителни (засегнати) от екранното им изравняване (макар и в желание за контрапункт) с другата група протестиращи граждани".

Членовете на съвета подчертаха, че bTV е медийна корпорация, която се бори за собствените си интереси и има право да отразява каквото и както намери за добре.

В Експертния доклад на СЕМ се казва, че с изключение на първия ден от започване на протестите телевизията е „отразила всички гледни точки по време на най-масовите протести през последните години у нас, както и различните гледни точки, свързани с приетите спорни поправки към Закона за горите.

Независимо, че плурализмът не е задължителен за търговските медии, спазването на професионалните стандарти издига авторитета на журналистиката, която те правят. Извън професионалните стандарти остава преекспонирането на темата с нападението над оператора на bTV Иван Филчев. Смущаващо е и многократното излъчване на кадрите с нападателя на Иван Филчев, размахващ среден пръст".

„Определено си личи тенденция в отразяването на събитията около протестите. Търговските оператори обаче не са длъжни да отразяват каквото и да е по закон. bTV отрази протеста в изобилие, a в конкретния случай с обедната емисия от 20 юни дори се престара“, бе заключението на председателя на СЕМ Георги Лозанов.

В крайна сметка комисията реши, че ще изпрати постъпилите зрителски жалби до bTV и ще публикува отговора на телевизията на сайта си.

БНР – най-коректни, БНТ – протестите в сянката на Европейското

В експертното мнение на Еди Емирян от „Специализирана администрация“ на СЕМ се посочва:

„Проведеното наблюдение налага извода, че националната програма "Хоризонт" на БНР е отразила своевременно и коректно трите дни на едни от най-масовите протести през последните години у нас, както и различните гледни точки , свързани с приетите спорни поправки към Закона за горите.

Както личи, по БНТ същото събитие е в сянката на Европейското първенство по футбол, което доминира в програмните модули и на сутрешния блок, и на вечерните часове - тук информационните емиции са сведени до една, при това - без фиксиран начален час и лишени от типичния за стила им обобщаващ характер. Вероятно поради предоставеното им по-малко програмно време, те бяха лишени и от задължителното в подобни случаи разноообразие на гледните точки, като, в крайна сметка, позицията на протестиращите въобще не беше чута. Предимство бе дадено на официалните мнения, въпреки че водещият Марио Гаврилов не спести на народния представител от ГЕРБ Емил Димитров нито един от неудобните въпроси, свързани с протестите. Във вечерната информационна емисия на 14.06 се открои мнението на един от подкрепящите поправките демонстриращи, докато протестиращите бяха представени като обща маса.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!