Борисов се отрече от медиите, които го хвалеха

01 февруари 2013 в 21:31 4624 17

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Аз не знам нито една медия, с която ГЕРБ да е обвързана. Това обяви в интервю за БНТ премиерът Бойко Борисов.  Публикуваме разговора едно към едно:

Водещ: Г-н Борисов, открай време опозицията говори, че демокрацията у нас е в опасност, но в последните дни се чу думата диктатор. Това е прекалено сериозно, за да не го коментирате.

Бойко Борисов: Истински се забавлявам с тези хора. И ако се прочете доклада на Ахмед Доган – той описва себе си.

Водещ: Къде?

Борисов: В частта, която касае мен. Всъщност този доклад, ако погледнете, той е насочен главно срещу мен и ГЕРБ. И срещу Ердоган. И там той говори за медийни свободи. Цинизмът е, че партията, която контролира голяма част от медиите в България чрез своя депутат от ДПС – г-н Пеевски, има нахалството да ни обвързва нас с медии.

Водещ: Не сте ли обвързани?

Борисов: С кои медии сме обвързани? Ако желаете, кажете. Аз не знам нито една медия, с която ГЕРБ да е обвързана. Включително ние нямаме и партиен вестник. „Атака“, уж бедни, ама имат вестник, имат и телевизия „Алфа“. СКАТ уж бедни, ама имат телевизия, вестници, какво ли не. ДПС има цяла медийна група с телевизия, с вестници, с какво ли не. Като видях рекламата на „Синята коалиция“ в референдума разбрах, че всъщност голяма част от политолозите и социолозите са тясно обвързани с Костов. Кой излезе да ни защити нас? Кънчо и Андрей се знаят, че са на Меглена Кунева. Кой излезе да ни защити нас? Дайте ни един политолог, социолог, който ще кажете – той е на ГЕРБ. Имаше един - Румяна Бъчварова – и тя не работи, защото е началник на моя кабинет. Всичко друго е тяснопартийно ориентирано. И наглостта на Доган – този, който 20 години чрез баланса уж, и два пъти е мандатоносител в България, успя да окрупни и медиите по време на неговия си мандат в миналите години – по време на управлението на тройната коалиция... Да не говорим за Хохегер, за милионите, които са дадени да се работи уж за България – той всъщност срещу ГЕРБ. И понеже те разбраха, че на територията на България няма как да излъжат хората. Виждате българските мюсюлмани колко ме обичат, защото в нашата партия имаме и министри, и кметове, и съветници, и в техните региони правим пътища, болници, всичко. 20 години Доган не е направил нищо там. Искате ли да отидем заедно - ето каня ви - при българските мюсюлмани в Рудозем, Мадан, Златоград, да видите как ще ме посрещнат. Като диктатор или като човек, който им е дал работа и им е дал възможност да живеят добре.

Водещ: Нали знаете, че няма да ви повярват като се оплаквате от медиите. Много хора казват, че вие сте медиен любимец, че много хора ви хвалят, че много хора ви се подмазват...

Борисов: Това е тактика. От сутрин до вечер ние биваме оплювани от медиите. Аз не знам за какво са ни похвалили. Напротив – там, където сме дали най-добри резултати, обикновено казват „няма да си говорим за магистрали, за такива работи“. Сиреч – там, където сме добри, няма да си говорим. Дайте да си говорим, че Доган ме е нарекъл диктатор. Всичко, което срещу мен каже Ахмед Доган, Христо Бисеров, е комплимент. Всичко, което говорят Станишев, Овчаров и компания, е комплимент за мен. Когато говорят срещу мен. Защото българите много добре го знаят какви са и много добре знаят какво правим ние, как реагираме при всеки сигнал за корупция или за каквото и да било. Не съм пожалил никой...Така че това е тактика. Те искат да изнесат битката срещу нас не в България, защото ще я загубят. Те я губиха избор след избор. Аз съм се явявал досега на избори винаги по техния избирателен кодекс. И няма нито един случай някой от БСП и ДПС да ме е извикал. Макар че преди тези избори, предишните, помните – ГЕРБ беше с 10% над тях във всички социологически изследвания, водехме. Две години преди изборите бяхме първа политическа сила, вярно – извън парламента. Някой тогава да дойде и да каже „абе, добре, по избирателния кодекс ние променяме, правим мажоритарни кандидати, вие какво мислите?“. Тези демократчета Станишев и Доган. Що тогава не попитаха ГЕРБ? Що не казаха тогава „вие сте най-големи, видно е, напляскахте ни – да използвам думите на Дянков – за европейски депутати, за кметове и т.н., искаме да ви питаме какво мислите. Не, че ще се съобразим. Само какво мислите?“. Не. Станишев ни посрещна и ни каза: Тия циркаджии не ме интересуват. А сега ние ходим и всеки ден ги питаме: дайте да направим избирателен кодекс, нов, който да ви е всичко, както искате. Тогава тези хора направиха медийните групи. Тогава изкупиха медиите. По мое време нито една не се е изкупила. Нито нова се е създала. Що за цинизъм на ДПС е това? Техният депутат да е там. Не е изключен, там си е. Откъде накъде ще ни ги приписват на нас? И Доган ще ме вкарва в доклад, ще ме нарича диктатор или този Бисеров, който съсипа СДС и съсипа синята идея за десетилетия.

Другото лице на ДПС

Във връзка с нападението над Ахмед Доган на партийната конференция Борисов коментира:

„Това, което се случи в залата с Ахмед Доган, защото е важно, ние първо с декларация в парламента го осъдихме като акт. Той не е хубав – дали ще метнат яйце, дали ще извадят газов пистолет, разминахме се – дето се вика – с най-малкото. Притеснително е, че след това беше пребит като куче от тези борци за демокрация. Безспорно осъдихме най-тежко това, което извършиха срещу Ахмед Доган в залата. Но и последващите действия показаха едно друго лице на ДПС. И не един и двама човека те са пребили в страната по време на предизборни кампании или, че са несъгласни с тях, включително и наш представител в Кърджали“.

Референдумът

Ние не сме участвали в референдума като партия, за да търпим поражение. Поражението е за тези, които инициираха референдума, каза още премиерът Бойко Борисов.

Нашата позиция е ясна – изграждане на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, ние сме „за” ядрената енергетика, обясни Борисов.

Премиерът отново изказа благодарност на Станишев за това, че не е подписал договора за АЕЦ „Белене” и подчерта: „Против „Белене” сме, понеже няма пари за построяването му, няма инвеститори, без да дойде голям европейски инвеститор с име, за да гарантира, че това е безопасно, че това е възможно да работи и да привлече инвестиции в страната, държавата няма пари да го прави“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!