Бойко: Игнатов беше добър министър, но инатлив

Нели Чолашка 01 февруари 2013 в 09:45 2524 1

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

"Преди заседанието на Министерския съвет да ви кажа – бях поставил задача в Министерството на образованието, младежта и науката, на господин Игнатов да вземе мерки във Фонд „Научни изследвания”.

Той се забави, спори с мен, оспори доклада на нашия инспекторат, на Министерския съвет имам предвид, и затова се наложи да се разделим. Иначе беше добър министър, направи добри неща".

С тези думи премиерът Бойко Борисов е обяснил на министрите защо уволнява министърът на образованието Сергей Игнатов, сочи публикуваната стенограма от заседанието.

"Законът за средното образование е в парламента, преместихме оперативната програма в Министерство на образованието, младежта и науката. Така че има заслуги, които не мога да му ги отрека и не искам да ги отричам, но това негово колебание и опит да се защитят хора, които видно не заслужаваха защита и създадоха проблеми, професори и академици да се замерят с коя рецензия е скрита и коя не е пусната…", дообяснил премиерът.

Борисов е обяснил на министрите си доста объркано кой какъв пост ще поеме в просветното министерство, както и на журналистите преди заседанието. Заради неясното му изказване за известно време медиите "назначиха" зам.- министъра Милена Дамянова за министър.

Пред кабинета Борисов е представил новия министър по следния начин: 

"Тъй като остават няколко месеца до изборите, в парламента имаме един закон – законът за средното образование, аз мисля, че Милена ще се справи добре да го доизкара там, в течение е.

Ще предложа на парламента, след като го съгласуваме и с Изпълнителната комисия на партията, академик Воденичаров, който е сега председател на БАН, да заеме този пост (не става ясно кой пост точно).

Той ще си вземе неплатен отпуск, след малко ще му дам думата. Исках първо на вас да ви го представя като колеги, защото е безспорен учен, безспорен в сферата на науката главно и не случайно беше избран и за председател на БАН от хората там".

Стефан Воденичаров също е направил интересен коментар: "...приех предложението на министър-председателя, защото си мисля, че това, че сме бедни и малко консумираме, е затова, защото не произвеждаме достатъчно"

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови