Бойко отстранява Цецо от кабинета

16 февруари 2013 в 15:45 14325 26

Бойко Борисов и Цветан Цветанов на заседание на кабинета. Снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов и Цветан Цветанов на заседание на кабинета. Снимка: БГНЕС, архив

Елегантен начин да отстрани от кабинета вицепремиера си измисли премиерът Бойко Борисов. В интервю за Нова телевизия днес той обяви, че Цветан Цветанов ще оглави предизборния щаб на ГЕРБ за предстоящите избори. 

Това обаче е в противоречие с промените в Изборния кодекс, приет окончателно на второ четене в четвъртък, където категорично е записано, че членове на изпълнителната власт не могат да оглавяват предизборните партийни щабове. Това означава, че ако Цветанов оглави щаба на ГЕРБ в навечерието на изборите, той трябва да подаде оставка.  

"Цветанов е моторът и душата на партията, той е медалистът и пълният отличник", каза Борисов в предаването "България говори" на Нова телевизия. На въпрос кого би назначил за шеф на предизборния щаб на ПП ГЕРБ за изборите, Борисов каза: "Цветанов е безапелационен".

Депутати от ГЕРБ потвърдиха пред OFFNews, че приетите на второ четене промени, включват и лансираното от ГЕРБ предложение членове на  изпълнителната власт - министри, областни управители и техните заместници, да нямат право да оглавяват предизборните щабове.

Това означава, че Цветанов няма друг ход освен да подаде оставка в навечерието на изборите. В същото време депутати от групата на ГЕРБ в парламента изразяват съмнение, че премиерът не е запознат с цитираната поправка, обявявайки Цветанов за шеф на щаба.

Идеята за вкарването на промяната в Изборния кодекс беше предложена и подкрепена от ГЕРБ лично от Цветанов на кръгла маса за промени в Изборния кодекс при президента. На последните избори вицепремиерът излезе в отпуск, за да се заеме с организацията на изборите, като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Тогава политическите опоненти на партията възроптаха, че по този начин МВР пряко участва в изборите, защото освен поверената на ведомството охрана на чувалите с бюлетини и на избирателните секции, силовото министерство отговаряше и за изготвянето на избирателните списъци.

Самият Цветанов няколко пъти отрече, че той ще оглави предизборния щаб. 

Според източници на OFFNews, ходът на премиера не е случаен. Той бил недоволен от гафа на вътрешния министър с членството на страната в Шенген и това била капката, която е преляла чашата. Борисов е наредил на вицепремиера си сериозно да се захване с темата за членството ни, но усилията на Цветанов претърпяха провал.  

Преди три дни в интервю за БНТ холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и провосъдието Фред Теевен, в присъствието на министър Цветанов, заяви, че има убеждението, че страната ни е готова за членство в зоната за свободно движение на хора в рамките на Европейския съюз, като се се изказа в полза на по-скорошното присъединяване на България и Румъния в шенгенската зона.

Два дни по-късно говорителят в министерството на сигурността и правосъдието на Холандия Йохем ван Опстал отрече тази информация пред в. "Труд". “Това не е вярно. Аз бях там, интервюто беше на холандски. Холандската позиция остава непроменена”, категоричен е Опстал. Според него пред Цветанов и придружаващите го в Хага журналисти Теевен е отбелязал, че в България “е постигнат напредък” и че Холандия трябва да го обсъди с партньорите си в ЕС в Северозападна Европа, които са предпазливи за разширяването на Шенген.

Днес Борисов посочи и следващия премиер на страната. Според него най-достойна за поста е Менда Стоянова - в момента зам.-председател на парламента и председател на финансовата комисия в Парламента. Според премиера тя има поглед над всички сектори в страната и е най-подходящата за поста. Най-успешния министър категорично е Лиляна Павлова, каза Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!