Близък на Цветанов прокурор го проверява за СРС-та

Юлиан Христов 05 юни 2013 в 16:51 7991 3

Вицепремиерът Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС

Близък до Цветан Цветанов прокурор от Инспектората във Върховната касационна прокуратура (ИВКП) наблюдава разследването по скандала с подслушванията. 

По информация на OFFNews това е прокурор Марио Василев. Той е съпруг на Петя Василева - областен координатор на женската организация на ГЕРБ в Плевен и шеста в листата на ГЕРБ в парламентарните избори. Като кандидатурата й за депутат е одобрена от Цветан Цветанов, който отговаряше за реденето на партийните листи в качеството му на шеф на предизборния щаб на ГЕРБ.

В момента Василева е зам.-председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ в плевенската община. Тя е сочена за близка до бившата председателка на парламента Цецка Цачева. 

Василев е бивш окръжен прокурор на Плевен, а от близо година е командирован в Инспектората на ВКП. От прокуратурата отказаха да посочат името на прокурора, който наблюдава разследването срещу Цветанов, но уточниха, че такъв е има. Името на Василев беше в списъка с корумпирани магистрати, който беше съставен от лидера на РЗС Яне Янев през 2009 година. Според Янев в качеството му на военен следовател Василев е прикривал убийство в Плевен, станало през 1996 година. Случаят беше предаден на комисията за борба с корупцията във ВСС. 

Разследването по случая с т. нар. "Цецомобили" срещу Цветанов беше спряно заради депутатския му имунитет, който го предпазва от наказателна отговорност. Цветанов ще отговаря по обвинения за бездействие, в резултат на което е допуснал подчинените му да извършват престъпление. Първоначално по случая бяха обвинени четирима служители от СДОТО при МВР. По-късно те се сдобиха със статута на свидетели и производството срещу тях беше временно спряно. По неофициална информация те са заявили пред прокурорите, че Цветанов устно им разпореждал да подслушват политически опоненти и бизнесмени. 

Тази сутрин Цветанов внесе в деловодството на парламента заявление, с което се отказа от имунитета си, след като той му беше поискан от прокуратурата. По-късно през деня стана ясно, че разследването срещу него е възобновено, като то се следи от най-малко двама прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП). Очаква се Цветанов да бъде привлечен като обвиняем в рамките на три дни. 

Бившият вътрешен министър е убеден, че не е престъпил закона. Той смята, че твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, че има данни за извършено престъпление не почиват на факти. "Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания, или да карам служителите да правят действия извън закона, и извън техните професионални задължения", обясни днес пред журналисти бившият вътрешен министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!