Прокуратурата поднови разследването срещу Цветанов, вика го другата седмица (обновена)

Юлиан Христов 05 юни 2013 в 14:32 1452 0

Румяна Арнаудова. Снимка: БГНЕС
Румяна Арнаудова. Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вероятно ще бъде привикан от прокуратурата за повдигане на обвинения другата седмица. 

Пред журналисти говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова обясни, че обвинителите още не са получили от деловодството на парламента заявлението на Цветанов, с което той се отказва доброволно от имунитета си. Едва тогава прокуратурата може да възобнови наказателното преследване срещу него. След като това стане, стартира процедура по повдигане на обвинение, в която Цветанов има три дни, за да подготви защитата си преди да бъде привлечен като обвиняем. 

Към момента производството срещу бившия вътрешен министър е спряно, защото той се ползва от протекцията на депутатския си имунитет. 

Повече от двама са наблюдаващите прокурори по производството срещу Цветанов, обясни прокурор Арнаудова. Те ще трябва да преценят каква мярка за неотклонение да определят на Цветанов, като това става съобразно степента на обществена опасност на престъплението, както и с наличните доказателства и здравословното и имотно състояние на обвиняемия.  Ако тази мярка е ”парична гаранция” няма минимален и максимален размер предвидена в закона, обясни Арнаудова. 

По-късно днес от прокуратурата обявиха, че следобяд при главния прокурор е постъпило писмо от председателя на парламента Михаил Миков, с което той изпраща заявлението на Цветанов за отказа от депутатския му имунитет. С това прокуратурата е възобновила веднага разследването. "Предстои призоваване на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем, съобразно предвидения в процесуалния закон ред", уточняват от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки