От шофьор до втория човек в държавата - притча за Цветанов (видео)

Елица Мартинова Последна промяна на 05 юни 2013 в 11:35 13711 17

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Разгорещен дебат се развихри в Народното събрание, докато депутатите обсъждаха правилника за работа на 42-рото Народно събрание. Спорът роди култова притча за развитието на бившия вътрешен министър Цветанов, разказана от Павел Шопов от "Атака".

Страстите в пленарна зала се разгоряха при обсъждането на чл. 3, в който е записано, че членове на бившата Държавна сигурност не могат да са в ръководството на парламента, на комисиите и международните делегации в него. 

От "Коалиция за България" предлагат ограниченията за членство в международните делегации към НС да отпадне. Идеята на социалистите обаче срещна яростния отпор на ГЕРБ. Бившият вътрешен министър Цветанов заяви от трибуната, че предложението на червените е ярък пример за манталитета на столетницата, която желае да върне на власт стария режим.

Коментарът на Цветанов провокира остра реакция от страна на Павел Шопов от "Атака", според когото бившият вътрешен министър няма право да се изказва по този въпрос. За да поясни тезата си, Шопов разказа следната "притча":

Ще разкажа една история от преди години, такава, трогателна социалистическа история, в каквато сме живели. Имало един член на политбюро - Григор Шопов, и той имал шофьор. И този шофьор и другарят Шопов станали близки. Другарю Шопов, обърнал се веднъж шофьорът, аз имам син, да го направим някъде там полицай в МВР. Да, разбира се, колко му е, казва Шопов. Синът става сержант.

Но да го направим офицер, питал пак шофьорът  - да, защо не, но за да е офицер, той трябва да е висшист. Ами, за да стане висшист, той трябва някъде да учи. Къде - ми, ВИФ, какво по-просто и лесно нещо да вземеш диплома от ВИФ?! И след това взима диплома от ВИФ и става офицер. Минават години и този човек става вторият човек в държавата. И той се произнася и говори по член трети, по закона за досиетата. Той е гръмовержецът, хвърля мълнии, побърква целия български народ и подслушва, и върши мокри поръчки. Ето ви едно развитие.

Тръгнал човекът от шофьор, в историята има такива примери, ето ви нашия български пример.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2013 в 04:02

Путин ли ти го каза? Като се напихте заедно?

06.06 2013 в 04:01

Ми, щом стар кагебеец като тебе го казва - сигурно е така.

05.06 2013 в 21:34

Ами, разгледай им протоколите - как са натъкмени, какви поправки, зачерквания, какви несъответствия има между сборовете и контролите, и си отговори.

Самите гербери признаха, след като вкараха три жалби за касиране на изборите.
А защо хората са склонни да вярват на лъжците и мафиотите, ами защото хората не обичат грубата истина, и тези които им я казват.
По - лесничко е със сляпа верица, че някой ще ни оправи за 1000 дни или заплатите ще станат +1000 лв. утре.

05.06 2013 в 21:28

Хаха Джиджи Биджи ,Путин пък целуваше каракачанката на Бориса 8-ми, а помните ли питам помните ли как пак същия този Бориса 8-ми риташе Миро Мършата на делегация в Япония , джапонци ли беха тия ,франсета ли едоха бой едни други командосе у северозападлата част брейй ,че сме лоши сите българе, за сите българе -бръмбаре* зад всеки телефон по един мутрафон !

05.06 2013 в 21:17

Това ми хареса ,но не е съвсем вярно, иначе манафите го чакат за сефтето в ареста на Гена Димитрова ши го и...т тоя да го напрвят пидалче на стари години ДАНО

05.06 2013 в 20:38

Само едно се чудя-в изборния ден,колко от гласовете бяха фалшифицирани от герберите и колко са истинските гласове за тези мафиоти...Защо хората са склонни да вярват на лъжците и мафиотите,а като им казваш истината -не вярват...

05.06 2013 в 20:14

- Интересно, що така г-н Шопов не ги разправяше тия притчи, когато седеше на банката като зам.предс. на предното НС, пък Цв. беше тогава вицепремиер?
- Ааааа, сетих се- понеже водачът му, беше вече обещал на Бойко и Цецо, своята безусловна подкрепа...
Нали тъй, бе, джанъм ?

05.06 2013 в 19:20

Май сме единствената държава с"калинки"на върха в правителството.Но да бяха само "калинки" с мед да ги намажеш ама са и престъпници -погледнете им миналото...вълкът козината си мени,но нрава -не!Пожелавам на г-н Цацаров да е достатъчно смел и да им разнищи престъпленията и далаверите докрай и да ги видим и двамката в съда-това им пожелавам!!!

05.06 2013 в 18:13

пардон, да не би да помислят, че вече сме независима от КГБ страна.

05.06 2013 в 18:12

Зависи от гледната точка. В САЩ от шофьор да станеш вторият човек в държавата означава да изпълниш американската мечта - повод за гордост и уважение. Ние, понеже сме велика нация, всеки трети е от стар аристократичен род, с патрициански традиции, много сме потресени от горния факт. Еле пък Шопов, на когото отвсякъде му личи, че е първи братовчед на английската кралица. Нерде бащата на Цвъ, който возил Шопов, нерде - ченгетата на ДС, които трябва да могат ВНИМАВАЙ КАКВО! - ДА УЧАСТВАТ В МЕЖДУНАРОДНИ ДЕЛЕГАЦИИ!!!! Да си ги показваме и навънка, да не би да помислят,