"Биволъ" с петиция до Европарламента за изслушване по казуса "Буда"

14 февруари 2013 в 23:58 3241 0

Буда. Снимка: sxc.hu
Буда. Снимка: sxc.hu

След като българският парламент отказа с гласовете на управляващите да образува анкетна комисия по казуса "Буда", сайтът Биволъ организира онлайн петиция за изслушване в Европейския парламент.

Публикуваме пълния текст на петицията:

Уважаеми членове на Комисията по петициите в Европейския парламент,

 С подписите си подкрепяме петицията, внесена от журналистите от сайта Биволъ г-н Асен Йорданов и г-н Атанас Чобанов и от правозащитника г-н Петър Пенчев, заведена под N°1776/2012.

Петицията се стреми към организиране на публично изслушване на данните за криминалното минало на българския премиер г-н Бойко Борисов.

За съжаление парламентарната комисия CRIM отказа провеждането на такова изслушване с мотива за липсващи правомощия. На 14.11.2012 г. вносителите се обърнаха с подобно искане към Комисията по петициите.

След внасянето на молбата станаха известни факти и обстоятелства, които потвърждават документално връзките на г-н Бойко Борисов с подземния свят от средата на 90-те години.

В сайта Биволъ беше публикувано досието "Буда" - автентични документи на българската служба за борба с мафията ЦСБОП, от които става ясно, че г-н Бойко Борисов е вербуван като информатор на службата през 1996 г. заради контактите си с "лица, представляващи оперативен интерес". По-късно, през 1997 г., г-н Борисов е наблюдаван от същата служба като лице с "престъпна ориентация" за "пресичане на евентуална престъпна дейност" на представители на силовите групировки.

Изнесените данни за обвързаност с престъпния свят са шокиращи за един европейски премиер. Скандалът "Буда" показа безспорно зависимостта на висш европейски политик от представител на специалните служби със съмнителна почтеност.

Г-н Борисов е вербуван от офицера Младен Георгиев, отстранен от службата ЦСБОП през 1998 г. за връзки с представители на организираната престъпност. След това той работи на управленска позиция в охранителната фирма "ИПОН - Агенция за сигурност и охрана", собственост на г-н Борисов. Правителството на г-н Бойко Борисов идва на власт през юли 2009 г, а през август 2009 г. г-н Младен Георгиев е назначен за Главен секретар на ДАНС - най-мощната тайна служба на България.

Всички изложени факти пораждат въпроси за адекватността на взетите управленски решения от българския премиер, дали са били независими или повлияни от г-н Младен Георгиев и свързани с него лица от службите, запознати с тайните на досието "Буда"?

Особено тревожно е предположението, че такова влияние може да идва от нелоялни служители на специалните служби, свързани с организираната престъпност. То би могло да се отрази на позицията на българския премиер в Европейския съвет и да засегне интересите на Европейския съюз на най-високо ниво.

За съжаление, на 13 февруари 2013 г. българският парламент отхвърли предложението за анкетна комисия по казуса "Буда". Прокуратурата отказва да образува разследване за търговия с влияние, но обяви, че ще разследва как са изтекли в медиите секретните докумети от досието "Буда". По същия начин прокуратурата отказа да разследва злоупотреба с власт след огласяването на записи, уличаващи г-н Борисов в прикриване на акцизна злоупотреба на приближен до властта олигарх (случаят "Мишо Бирата"), но образува производство за изтичането на секретните записи.

Неотдавна българският премиер отправи двусмислено послание към журналисти, че може да нареди те да бъдат следени от тайните служби. Тези негови думи бяха осъдени от правозащитната организация "Репортери без граници". Журналистите от Биволъ, разкрили досието "Буда", получават анонимни заплахи. Те също така имат основателни подозрения, че са обект на следене от страна на българските служби.

Констатирайки, че не можем да разчитаме на нито една българска институция да защити интересите ни на европейски граждани, обявяващи се против организираната престъпност и нейното проникване в структурите на държавната власт, ние се обръщаме към Комисията по петициите със следните искания:

- новите данни от досието "Буда" да бъдат присъединени към петицията N°1776/2012;

 - да се проведе изслушване, на което да бъдат поканени политическите и професионални лица, пряко отговорни за делото "Буда": г-н Младен Георгиев, бившият шеф на службата ЦСБОП г-н Кирил Радев, бившият вътрешен министър г-н Богомил Бонев;

 - да бъдат изслушани и други лица, които разполагат с информация и пожелаят да свидетелстват, например бившият офицер от НСО г-н Николай Марков. Той оповести публично данни за миналото на Борисов като шеф на охранителна фирма, считан от НСО за човек от "другата страна".

 - резултатите от изслушването да бъдат обобщени в предложение до Европейския парламент, да бъде възложено разследване на данните за криминално минало на премиера Борисов и казуса "Буда" от комисията CRIM, като за целта ѝ бъдат дадени съответните правомощия.

С уважение и надежда, че Европейските институции ще застанат на страната на гражданите, ще защитят обществения интерес и ще преодолеят омертата между българските публични институции, тайните служби и организираната престъпност.

 Петицията може да бъде подписана тук.

 

 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх