"Aнонимните": Близо сме до първата победа, която гражданите са извоювали сами

Николаос Цитиридис 27 март 2013 в 13:02 4828 9

Anonymous
Anonymous

Те не са просто хакери, не седят единствено зад компютъра и не мислят в нули и единици. Те са граждани като всички нас, но предпочитат да изразяват своята позиция в интернет пространството, защото там е по-трудно да бъдеш смачкан от системата. 

OFFNews потърси Anonymous България за коментар върху събитията от последните два месеца.  "Имаме рядкото щастие да живеем в едно от най-интересните и буйни времена на страната ни" - казват те. 

- Повече от година измина от големите протести за ACTA, шистовия газ и горивата. Забелязвате ли промяна в начина на протестиране от преди година и сега?

- Ние не сме странични наблюдатели, а взимаме участие като граждани на протестите. Друг е въпросът, че се появяват опити от различни лица да „яхнат” протестите и да извлекат лична изгода от недоволството на гражданите, като станат лидери на новосформирани политически партии. Забелязва се промяна в начина на протест. Преди имаше протести – ACTA, шистов газ, ГМО, Закон за детето, Закон за горите и др., но при тях основните цели бяха да са мирни, цивилизовани и срещу конкретно, според гражданите неправилно, решение на управляващите.

Днес протестите, въпреки зверските опити за тяхно политизиране и насочване срещу дадена партия, са без конкретна цел, те са и без точни и конкретни искания. Да, направи се опит за такива, които се връчиха на президента на Република България, но те бяха общи, взаимноизключващи се и неизчерпателни, да не кажем, че и повечето въобще не бяха от компетентността на президента. А и както виждате, само казаха, че ще смъкнат малко цената на тока (нещо, което до сега не се е случило) и по повечето от тях не се работи в посока изпълнението на желанията на гражданите.

Тук е важно да се спомене, че това не са протести срещу управляващите към онзи момент от ГЕРБ, а са плод на натрупаното през годините безхаберие към проблемите в страната. Просто това са протести срещу цялата система – политическа, икономическа и социална. Против цялото действащо в момента статукво - от монополите до организираните престъпни икономически групировки.

- Когато хората са на улицата, извън вашето поле на изява, какво правите вие?

- Ние сме сред съгражданите си и сме с тях на улицата. Много хора си мислят, че ние сме едва ли не хакерско общество, което е погрешно, всеки един може да е от нас. Спирането на достъпа до някой сайт е само средство за изразяване на протест срещу дадено събитие, но основната ни цел е винаги била да се разобличат хората, които лъжат гражданите или спекулират с предоставената им власт, както и да се събудят гражданите. Те трябва да осъзнаят, че не са роби или електорат, а активни граждани, които трябва да отстояват и да се борят за своите граждански права.

- Наскоро имаше удар срещу JazzFM, която се приписваше на "Анонимните". Каква бе причината за атаката?

- От вас научаваме за такъв удар. Не виждаме смисъл да се прави нещо срещу сайта им. Това е едно от малкото радиа, които излъчват стойностна музика, така че дори сме против това действие. Считаме, че това е дейност, извършена от дубльори с добри технически познания, но неосъзнаващи,  че такова нещо се прави поради някаква причина и с цел изразяване на недоволство срещу дадено събитие. Това прилича повече на интернет хулиганство, а при по-добър анализ сме почти сигурни, че ще се окаже, че са използвани различни технически методи при извършването му. Наскоро група лица узурпираха страницата ни във фейсбук "Anonymous Bulgaria", поради което препоръчваме да се информирате за дейността ни от следния сайт http://wikianonbg.com.

- Какво трябва да последва сега? Протестът трябва ли да остане на улицата или оттук нататък ще поемете и вие част от борбата във виртуалното пространство.

- Протестът не трябва да губи натрупаната инерция, въпреки че вече се разби на ядра и много хора теглят протестиращите в различни посоки с цел гонене на политически и личностни изгоди. Относно въпроса дали ще поемем част от борбата във виртуалното пространство, ние сме си я поели много преди протестите и продължаваме да си я водим, макар и по нашия малко по-различен начин.

- Жертва на ваши компютърни атаки стана сайт на едно от енерго дружествата. Остават ли те във вашите очи главните виновници за проблемите на българския гражданин или вашите сили ще се насочат на друго място?

- Времето ще покаже. По-интересно е сега поведението на управляващите относно въвеждането на антимонополното законодателство, отпадането на такса "сградна инсталация" (която е най-безумното нещо), въвеждането на яснота какво точно плащат гражданите при консумацията на електрическа и топлинна енергия и отпадането на излишните такси – пренос, невъзобновяеми разходи и т.н. Сега в енергийния бизнес се забелязват такива тенденции, които бяха преди години в телекомуникационния бизнес. Помните как се дърпаха мобилните оператори срещу изменението на правилата и отпадна например автоматичното подновяване на договорите.

- Свалихте ли маските, бяхте ли на уличните протести? 

- Маските не сме ги свалили в преносния смисъл на думата. Иначе на последните протести бяхме с лицата си, тъй като с маски на протести не може да се ходи заради ограничителните мерки в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Ние сме граждани и то активни, поради тази причина се чувстваме длъжни да сме сред нашите граждани и да ги подкрепяме.

- Как трябва да бъде управлявана държавата оттук нататък?

- Нека народът каже как. Нас ни дразни, че в последните дни от дейността си Народното събрание прие промените в Изборния кодекс, като една от тях беше отпадането на преференциалното гласуване. Преди имаше възможност гражданинът сам да подрежда кой на кое място да е от предложените му от съответната партия. Сега каквото спусне партията, това е! Всъщност механизмът за участие в партийните листи е един и същ във всяка политическа партия и силно подменя волята и желанията на гражданите. Депутатите на избирателните места се спускат от съответния висш орган на съответната партия. Така те не минават през подбор и не се поставят под форма на конкуренция, в която да се наложат и хората от съответната партия да ги изберат за кандидат-депутати.

- Кой трябва да бъде контролният орган?

– Гражданите.

- Как ви звучат исканията за Велико народно събрание и национализация на ЕРП-тата?

– Ами щом да го искат, явно има защо. За жалост последното сами си го направиха ЕРП-тата, защото когато дойдоха в България, имаше нагласа за промяна и имаха уникалната възможност да докажат, че нивото на обслужване на граждани и въобще предлаганите услуги от една частна компания са на много по-високо ниво от предлаганите от една държавна компания. Но се оказа, че те просто си гонят печалбата и не им дреме за инвестиции, подобряването на нивото на обслужване, както и за намаляването на загубите по трасето.

 - По време на големите протести, вие като организация запазихте мълчание, какво се случваше тогава с вас?

- Взимахме участие в протестите, както и анализирахме възникналата ситуация и предвидихме това, което се случва сега – разбиване на протестиращите на множество групи с цел разсейването им и омаломощаването ни, както и използването на протестиращите като електорални овце, като им се спуснат от разни централи псевдолидери, които в последствие да учредяват партии, които ако въобще влязат в парламента, да се коалират с добре познатите стари муцуни, разполагащи с твърд електорат. В същото време, по време на протестите се радвахме и любувахме, че многото месеци труд най-сетне дадоха резултат и хората се събудиха.

- А сега накъде?

- Имаме рядкото щастие да живеем в едно от най-интересните и буйни времена на страната ни, а и на света като цяло. Така че ни предстоят интересни моменти. Според нас посоките, в които трябва да се тръгне, са няколко. Първо,промяната в обществото трябва да дойде от нас самите. В какво трябва да се изразява това? Просто е: спазване на правилата за движение по пътищата, разделно изхвърляне на отпадъците...

Второ, масово българинът възприема работата си като нещо временно. Един вид той си знае, че е способен да е министър, треньор на националния отбор по футбол, но видиш ли, просто някакво злощастно стечение на обстоятелствата го кара да работи нещо, което е, разбирате ли, в пъти по-ниско (даже обидно) за нивото му според него. Масово не се подхожда с необходимото отношение към това, което вършим по 8 и повече часа на ден;

Трето, да сме по-активни в търсенето на нашите права и да си ги отстояваме всеки път , когато ни ги потъпкват. Да се създаде усещането у управляващите,  че дори и най-малката грешна стъпка ще им струва скъпо. Както един работник ако не работи качествено, може да бъде уволнен, то същото да се отнася и за управляващите, защото те просто трябва да вършат своята работа. Да се борим срещи всякакви форми на несправедливост – налагане на странни такси от ЕРП-та или пък сградна инсталация от топлофикационните дружества и др.

Четвърто - основният проблем в България е, че масово се правят закони с ясното съзнание да са неефективни и неработещи. Трябват ни ефективни закони, които да регулират реално обществените отношения и показващи ясно и точно кой какви права и задължения има и как може да си ги упражнява и какви санкции следват, ако не го стори.

Трябва да се разширят правата на гражданите. Ето и няколко неизчерпателни примера, какво може да се направи в тази насока:

- гражданин да има право, ако счете, че дадена норма е противоконституционна, да сезира Конституционния съд;

- на гражданин да не му трябва специална покана за да влезе в Народното събрание;

- да се махне ограничението да не може да се протестира непосредствено пред Народното събрание, президентството и Министерския съвет;

- Гражданският съвет към президента да не е сбор от типове със съмнителна репутация, а платформа в сайта на президентството, където да се пускат анкети, да има форум и гражданите да могат спокойно и свободно да си изразяват мнението по най-различни актуални теми;

Никой няма да ни даде това, което искаме просто така на готово, затова гражданите трябва да продължат да се борят за това, за което за започнали. Това ще бъде първата победа, която българските граждани ще са извоювали сами и за себе си от много време насам и я заслужават;

Трябват сериозни реформи в здравеопазването, социалната и образователната система на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!