Анонимните: Ние сме народът. Ако се наложи, мечовете са в ръцете ни

Николаос Цитиридис 13 ноември 2012 в 09:24 6894 15

Интервю с Анонимен. Част втора: Идеята
Интервю с Анонимен. Част втора: Идеята

"Ние сме Анонимните, ние сме легион, ние не прощаваме, ние не забравяме. Очаквайте ни!" Предупреждение, от което всеки може да се уплаши. Но има ли от какво да се страхуваме? Всъщност няма, защото Anonymous-България не е групировка, организация или група хакери, които могат да ви хакнат Facebook-а. Това са група българи, сложили маски, за да се предпазят от невидимо зло. Казват, че искат да променят България към по-добро. 

OFFNews поиска да разбере бъдещето и целите на Anonymous-България и разсъжденията им по въпроси, които са далеч от виртуалното пространство. Интервюираният, разбира се, остава анонимен. 

-  Anonymous-България организация или идея е?

– Ние сме хора с различно мислене, но обединени от идеята за свободата, което прави Anonymous идея. Затова няма нужда от организация, тъй като личността  на пощальона например е ирелевантна по отношение на посланието, което носим. Не ни трябва конкретен образ и лице.

- Как гледате на себе си в момента?

- Ние не можем да гледаме себе си, тъй като очите виждат всичко друго, но не и себе си. Ние гледаме на себе си като на хора, свободни да правим това, което искаме . Виртуалното пространство е нашият свят, там сме независими, а в реалния живот всички сме на едно и също дередже, както се казва.

- Как печелите хората на своя страна?

- Няма как да печелим хората, защото те не са разменна стока. Ако някой желае свободата и иска да я извоюва, може да се счита за "анонимен". Ние просто се опитваме да накараме хората да защитят своите интереси и права. Друго предимство е, че няма йерархия. Т.е. всеки наш последовател може спокойно да си изрази мнението и то без да се съобразява с никого.

Отделно много често самите хора дори не се познават и са на много километри един от друг. Всеки един от тях може да гласува за когото си поиска, но това не им пречи да кажат: "Ей, тук нещо вдигнаха тока? Ей, цените на горивата за кратко време скочиха драстично, а на световните пазари цената на петрола няма такива драстични скокове, какво става?" Как живеят хората по малките населени райони? Стигат ли например две средни заплати във Видинския регион, за да живее едно двучленно семейство с тях нормално, а и в колко семейства двамата работят и в колко само единият родител? Колко е реалната безработица – не визираме тук регистрираните в бюрата по труда, а населението в активна трудова възраст и добро здраве, което не работи в страната. И ред други въпроси - АКТА, качеството на храните, размириците в Близкия Изток и т.н.

Това са проблеми, засягащи всички ни – те не признават пол, раса, име, политическа принадлежност. Мисля,че ни харесват, защото често казваме неща, които всеки си мисли, но поради една или друга причина не смее да ги каже, а сега всеки един вижда, че просто не е сам.

- Защо сте "анонимни"? Не смятате ли, че ако свалиете маските, хората ще се припознаят във вас и това, за което се борите?

- Мисля, че не бихме го направили поради същата причина, поради която Езоп, анонимният римски хронограф,Черноризец Храбър, Поп Богомил, Шекспир, Оруел,Чудомир и Сирак Скитник са избрали анонимността или псевдонима вместо името си. Именно ограничената отговорност на компаниите и "имунитета" на длъжностните лица, зад които се крият личности с користни интереси, са причина за нашата анонимност като средство за противодействие. Именно лидерщината ни е довела до тази невесела ситуация, защото вече никой интелигентен човек не се доверява на лидери.

- Много хора страдат в България поради ред причини, били те икономически или дори физически. В България процентът на пенсионерите, които страдат от политиката, е изключително висок, но няма възрастни хора на протестите, как мислите да ги спечелите?

- Тук бихме си позволили да цитираме думите на Чорбаджи Марко от романа "Под Игото" относно младежите: „Лудите, лудите - те да са живи!...” Да, липсата на представители на средната възраст и възрастни хора на протестите е сериозен проблем, но той може да се разгледа и от различни гледни точки.

Ето интересен коментар по този въпрос след протеста на 05.11.2012 г. в Пловдив: "Аз срещам много често пенсионери, които гледат наши клипове, харесват ни и ни подкрепят! На някои възрастта не им позволява да излизат, други чакат младите да променят света, а малка част са плътно до нас на протестите! На 05.11.2012 имаше пенсионери сред нас, които са научили от внуците си и дойдоха, те поискаха да закодираме някакво съобщение и да го пускаме по вестниците, защото това, че не работят с интернет, не означава, че не четат вестници! Особено местните. Боли ги, но се чувстват стари, уморени и обезверени! Те вярват много в нас, но малко в себе си! Дори биха сложили маски, ако имаха повече информация от близките си! Така че нашите баби и дядовци имат нужда от нас да ги подкрепим, да им разкажем, както те са ни разказвали истории и приказки на времето! Те са жадни за знания! Получат ли ги - ще станат. Също така е редно възрастните хора просто да подкрепят младите, събудили се хора в тяхната борба за свобода, по-добра образователна система и др. Младите хора ще събудят другата част от населението!"

- Защо според вас българите не се бунтуват така както в Испания, Аржентина и Гърция?

- Това е доста сложен въпрос, може би защото българинът все още го е страх да се бори за идеите си. Това се дължи на някаква вродена или по–точно наслоена с поколенията психика. Не знаем друг народ да има поговорка, еквивалентна на „Покорна глава сабя не я сече!”. Голяма част от хората са сломени от сивото ежедневие и се страхуват за какво ли не: страх за работното място, влачещ след себе си невъзможност за изплащане на кредити, риск от трудности при намиране на нова и т.н., как би оцелял, ако например излезе няколко дена по улиците и това му е неплатен отпуск. Той не може да си позволи стачка, защото през това време (което е и нормално) не му се заплаща трудово възнаграждение. Съответно би се получило, че той не би имал доходи, а сметките си вървят. Затова масово на протести по света излизат хората, които имат какво да губят – това са средната класа и младите.

- Какво променихте в България след паметния протест за АКТА?

- На българина му липсва колективно мислене. Ние накарахме българите да се обединят под общата идея за свобода и то не само в интернет. Промени се това, че гражданите вече разбраха, че заедно могат да си отстояват правата тогава, когато това не го правят съответните институции.

- Какво мислите за затварянето на обсерваторията в Рожен?

Заставаме твърдо зад идеята за спасяването на обсерваторията. Ще положим всички усилия за спасяването на най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и Югоизточна Европа. Тя е богатство, което не можем да загубим по такъв начин. Тя е преживяла прехода и дори, когато долърът беше над 2000 лв. пак е се е намирало средства. Щом правителството не иска да я спаси, то молим българина да помогне, ние ще направим всичко по силите си. Винаги българите сме се представяли добре на олимпиади по астрономия, математика, информатика и сме силни в шаха. Мислим, че в това е бъдещето, но в него трябва да се инвестира. Дори Северна Корея има собствен таблет, Иран също инвестира сериозно в наука. Преди време бяхме водещи в космическите технологии, а сега благодарение на омразата към БАН на министъра на финансите Дянков, затваряме наши национални гордости, което говори, че сегашното управление иска да има прост и необразован електорат, с цел по-лесното манипулиране, а не хора, който да гледат уверено в бъдещето. Тук е редно да се постави въпроса при какви условия работят тук младите учени, какви са техните заплати и с какво самочувствие ходят на научните конференции, като виждат другите с каква апаратура и в какви условия работят. Безспорно големи успехи се направиха в развитието на инфраструктурата, но бъдещето е във високите технологии, информатиката, програмирането, ДНК, алтернативните източници и изследванията на космоса. Това трябва да е наш приоритет. В историята има много примери за това как властимащи са пренебрегвали интелектуалците и хората на науката, но нито един пример не е добър, а и самите лица, които са го правили не са влезли с добро в учебниците по история.

- Ударите ви срещу сайтовете на правителството не оставят голям обществен отзвук, защото рядко се посещават.

- Мисля, че това не е така. Безспорно в България тепърва навлизат методите за онлайн комуникация с институциите и все още българинът като чуе администрация, си представя една голяма сграда, в която разни хора го пращат от стая в стая. Той обича, като има работа до администрацията, да отиде на крака и да си остави поне един ден за това и да отиде сутрин, тъй като знае, че поне един път ще го върнат за нещо и да има време да си оправи нещата.

- Планирате ли нещо грандиозно?

- Винаги се планират големи неща, работи се и по проекти с хора и от други страни. Има доста големи и сериозни начинания, например проектът Майнхайм, а най-грандиозното нещо, което искаме, е невидимо за очите. Това е да променим начина на мислене на хората. Да си отворят очите и да се огледат за всичко, което става около тях – да бъдат будни, активни и борещи се за своите права и свободи. Също така правим каквото ни е по силите, за да предотвратим случилото се в Община Сандански, Община Благоевград, местността Бунарджик в Пловдив, морската градина във Варна и др. места. Много граждани ни пишат за съвет при проблеми от почти всякакво естество и се стараем, доколкото ни е е по силите, да им отговорим или препратим към съответната институция.

- През зимата се проведоха редица протести за цената на горивата, повечето от тях бяха организирани от СИЛА. Одобрявате ли техния начин на протест, имате ли общи интереси, планирате ли нещо заедно?

- За СИЛА смятаме, че с всеки, който има допирни точки с нас и обща крайна цел, може да се работи, но на ниво личности, а не организации. Ние сме народът и те са част от него! Когато градим, ще го правим заедно! Това, което ни разделя, е само различна гледна точка, което е поправимо, ако имаш възможност за комуникация и желаещи за дебат и ако събеседникът ти няма някакви користни цели.

- Може ли да се каже, че СИЛА са ваши конкуренти? Или когато става въпрос за бунт, то "приятелят на моя враг е и мой приятел"?

- Ние нямаме конкуренти, защото не се конкурираме. Знаем кои сме, знаем какво сме, знаем си целите, знаем какво искаме, знаем за какво се борим и го правим. Ние обединяваме, не разединяваме. Второто е патент на политиката.

- Преди протеста на 5-и ноември имаше пресконференция на тази тема. Какво мислите за нея, кои са хората, помагали ли са ви и защо те говорят вместо вас?

- Тези хора може и да са помагали, но не сме чули да говорят вместо нас или от наше име.

- Кога България ще придобие облика, който всички желаят?

- Никой не може да даде точен отговор на този въпрос. Може да е скоро , а може и в далечното бъдеще, може и никога. Всичко зависи изцяло от нас самите и най-вече да има консенсус над това каква желаем да бъде България и в кои сектори да се развива. Един от основните ни проблеми е, че по ключови въпроси политиците не се допитват до населението и така да има национално обединение около стратегически въпроси.

- Смятате ли да промените представата за вас и да се превърнете от "хакерите с усмихнати маски" в "бардове на поколението"?

- Сред усмихнатите маски има цял народ с различни знания, умения и възможности. В това ни е силата и събрани заедно, всички таланти и умения могат да направят чудеса. Ние не сме бардове на поколението - ние СМЕ поколението. Поколението, което няма да е странстващо, самостоятелно изпълнение. Поколението, което ще обедини света в името на същия този свят. Словото има по-голяма сила от меча, но ако се наложи - мечовете са в ръцете ни.

Също така, да си с маска, носеща позитивизъм, означава и ти да си такъв позитивен, носещ надеждата със себе си. И тогава маската ще покаже истинската си същност, а тя е да казваш истината без псувни, отрицание и негативизъм. Самата маска е символ и нищо повече. Символ, в който, ако не повярваш, няма да се получи. Да си анонимен, не означава да носиш маска. Просто човек трябва да разбере, че живее за себе си, но съществува заради другите. Също така ние не сме хакери, но сред нас има и такива, които физически демонстрират идеята пред най-заспалите хора, като показват истината, макар и взета от някой сайт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!