Кабелни оператори спират излъчването на bТV

22 декември 2012 в 20:47 5445 11

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Разпространението на програмите на bТV Media Group ще бъде прекратявано в мрежите на кабелните оператори, които са членове на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО).

Прекратени  договори и  неприемливи условия са причина за създалата се ситуация. В организацията ни членуват 21 кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над милионна аудитория и над четиридесет процентен дял от  пазара на платена телевизия, твърдят от БАККО.

„Спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като  договорите са прекратени едностранно, без възможност за какъвто и да било избор на операторите. В случай, че те продължат да излъчват програмите на bTV, след като  договорите им са прекратени, това би представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/ и Закона за авторското право и сродните му права /ЗАСП/, което никой от нашите членове не може да си позволи да направи", заяви правният директор на асоциацията Магдалена Георгиева.

"Задължителен пакет от всичките 6 програми на bTV, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване са причина за възникналия спор между оператори и медията. Поставените от bTV нови изисквания към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители", твърдят от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори.

„Асоциацията вече потърси възможности за провеждане на срещи и нормални преговори, тъй като в този спор всички са губещи.Надяваме се bТV Media Group да прояви отговорно отношение към милионната си аудитория, конструктивност и гъвкавост при предлагане на своите програми без задължителното им пакетиране”, настояват от БАККО.

bTV: Булсатком ни цензурира

В събота следобед bTV Media Group излезе с "обръщение към зрителите във връзка с Булсатком". Публикуваме го в пълния му вид:

Снощи, 21 декември, Булсатком на два пъти наложи безпрецедентна цензура над bTV като замрази сигнала точно по време на новинарските емисии на телевизията, за да не разберат абонатите реалните причини, които принудиха bTV Media Group да свали каналите си от мрежата на Булсатком. Подобна арогантна цензура на новините връща всички ни във времена, които смятаме, че са зад гърба ни и е абсурдно да се случва във времена, в които информацията стига до вас по многобройни канали, независещи от благоволението на един или няколко души, които наричат себе си биснесмени. Разбира се, новините в НЕцензуриран вариант може да видите свободно в интернет.

Причините, поради която Булсатком решиха да цензурират bTV Новините, е, че са в непрекъснато нарушение на договора си и в просрочие на задълженията си към bTV, което доведе до решението ни да прекратим подаването на сигнала - но очевидно те не желаят това да е ясно на зрителите ни. А истината е следната: когато абонат на Булсатком не си плати сметката до 5-я ден от началото на месеца, достъпът му до телевизия се спира. Същевременно Булсатком просрочва своите задължения с месеци към bTV и не счита, че това е достатъчно основание да прекратим подаването на сигнал към тях.

Освен това практиките, които Булсатком провежда от години на българския пазар, са некоректни и дискриминационни – с цел да не плащат за съдържание, декларират занижен брой абонати и постепенно превръщат локалното производство на български канали и програми невъзможно. Години наред bTV получава символични суми от тях срещу огромните инвестиции в съдържанието на програмите ни, но в тази икономическа обстановка това не може да продължава.

За съжаление, това не е първият случай, в който ви ощетява порочният модел на работа на Булсатком. От години доставчикът изнудва bTV с условия за разпространение, които пречат да развиваме съдържанието си и да създаваме по-голям брой и по-мащабни български телевизионни продукти и български звезди. В същото време Булсатком инвестира в друг български канал многократно по-висока цена, но не предлага равностойни условия за каналите на bTV.

Екипът ни ще работи във всеки един от празничните дни в търсене на решение на този проблем. Вярваме, че след като водещи кабелни и сателитни оператори като Виваком, Нет 1, Близу и много други могат да бъдат изрядни платци и да приемат условията за излъчване на каналите на bTV през 2013-та година, в т.ч. да заплащат справедлива цена за продукта, който получават от нас, ръководството на Булсатком ще прояви коректност към своите абонати и ще направи необходимото, за да не ги лишава от програмите на bTV както сега, така и през 2013-та г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Сърбия - приятел или враг