200 вица и подмазвачи в колекцията на БСП

Лъчезар Вълев 11 септември 2012 в 17:10 3407 0

Пресконференцията на БСП. Снимка: Архив/БГНЕС
Пресконференцията на БСП. Снимка: Архив/БГНЕС

В контрастна атмосфера на вицове, критики и хвалби протече пресконференцията на БСП във вторник.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров започна с критични бележки към енергийната политика на правителството.

За 4-те години мандат на ГЕРБ българската икономика и държава ще се натовари с около 2 милиарда годишни плащания само за енергетика – по най-минималните оценки, заяви той.

„Обикновеният българин ще трябва да плати 5 500 лева за следващите 20 години, за да компенсираме безумствата на тези храбреци”, каза още Овчаров.

По думите му, на американската компания "Westinghouse" е била възложена експертиза, затова да преценят дали собственото им ядрено гориво плюс собствените им системи за управление и контрол и собствената си турбина са подходящи за руския атомен реактор. 

Бившият енергиен министър остро разкритикува смесването на американски и руски технологии в българската ядрена енергетика:

"Руски реактор с американска система за управление и контрол, американско ядрено гориво и японска турбина е такъв Франкенщайн, какъвто не съществува по света".

Според него опитите с американско ядрено гориво под силен политически натиск до момента са правени в две държави в Европа.

Овчаров даде за пример Чехия и Украйна, които отказали американското гориво и преминали изцяло на руско.

Хвалби за Сергей

Вицепрезидентът на ПЕС-жени Деница Златева от своя страна похвали Сергей Станишев, изтъквайки, че той е единствената кандидатура за шеф на европейските социалисти.  

Тя продължи с хвалбите, подчертавайки, че евентуалното преизбиране на Станишев е много голямо признание към дейността му от страна на всички леви европейски партии и членове на ПЕС.

След нея думата на червения брифинг взе председателят на младешкото БСП Явор Гечев.

Той обяви, че младите социалисти подготвят широка кампания за допитване към хората в интернет за това кои са тези, които се мазнят на премиера и след това биват облагодетелствани.

Повод за кампанията е изказването на министъра на културата Вежди Рашидов по време на откриването на обновения Сатиричен театър.

Тогава министърът каза, че много хора са се облагодетелствали, подмазвайки се на премиера Борисов.

„През следващите дни с всички средства – Фейсбук и другите социални мрежи, сайтовете на младежкото обединение, на партията – ще събираме номинации, при това мотивирани, след което ще дадем възможност на максимално широк кръг граждани на нашата държава сами да кажат в крайна сметка кои, според тях, са тези хора".

Вицовете

По думите на лидера на младежкото БСП след случката в Сатиричния театър са се появили много вицове по този повод. 

Гечев разказа един от тях:

„Представете си следната гледка: в един от огромните джипове, с които се вози премиерът, пътуват министър-председателят Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Пътуват из страната и по едно време виждат огромен чисто нов голям завод. Премиерът пита: На кого е този голям, хубав, модерен завод? Двамата министри му отговарят: „Ваш, г-н премиер”. Пътуват по-нататък и виждат един страхотен чисто нов европейски логистичен център. Премиерът пак пита: На кого е този логистичен център? Цветан Цветанов отговаря: Мой, г-н министър-председател. Пътуват още нататък и виждат страхотна ферма, реализирана по проект на Програмата за развитие на селските райони. Премиерът пита пак: На кого е тая страхотна ферма? И Мирослав Найденов отговаря: Моя, г-н премиер. Доволно министър-председателят възкликва: Ех, само ние работим в тая държава”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!