18 = 7, ако ДНСК мери за свой човек строеж на плажа

Милен Енчев 15 февруари 2013 в 18:24 4915 3

Строежът на плажа. Или може би това не е плаж? Снимка: НСА
Строежът на плажа. Или може би това не е плаж? Снимка: НСА

Строежът на плажа в Несебър, в съседство с базата на Националната спортна академия, се оказа далеч по-висок от измерванията на строителния контрол (ДНСК) и далеч над допустимото за челната линия на Черноморието. Това показва съвсем прясно геодезично заснемане на обекта (от миналата седмица), поръчано от ръководството на НСА.

Оказва се, че в най-високите си точки три от петте сгради на арх. Калин Тихолов и несебърския общинар Георги Георгиев (собственици на фирмата инвеститор "Империал бул тръст"), са високи близо 18 метра, показва докладът от заснемането, с който OFFNews разполага. Измерването, направено от ЕТ "София Кирилова", показва, че три от сградите реално са високи 16.20 метра, 17.65 метра и 17.80 метра.

Новите данни драстично се разминават с измерването на РДНСК Бургас. В началото на годината в доклад до регионалния министър Лиляна Павлова строителният контрол обяви, че в най-високата си част сградите са 11.50 метра. Въпреки че това е с цели 4 метра над лимита на застрояване за зона А на Черноморието (7.5 метра височина за сградите в 100 метровата ивица от брега), ДНСК заяви, че височината може да се приеме за "равна на допустимата". Дирекцията за строителен контрол се позова на правило в Закона за устройство на територията (чл. 24, ал. 3), според което максималната височина може да се надхвърли с до 4.50 метра, ако последният етаж е отдръпнат навътре от фасадата с 45 %.

"Консултирахме се с юрист и разбрахме, че чл. 24 от ЗУТ всъщност се прилага за сгради със скатови покриви, а тези тук не са такива", коментира мениджърът на учебната база в Несебър доц. Христо Константинов. "В НСА бяхме препарирани и стресирани от обяснението, че 7.5 метра може да е равно на 11.5, но не сме готови да приемем, че е равно е на 18 метра!", каза Константинов.

Това е второто геодезично заснемане, поръчано от НСА за строежа. Данните потвърждават заключението на първото, че имотът, върху който се строи е на самия плаж, който по конституцията на страната, както и по акта за плажа от 2000 г., е изключителна държавна собственост.

Макар да е видно с невъоръжено око, че строежът е на плажа и върху пясъка, ДНСК е заключила, че той не е на плажа.

Самата реституция на терена е била незаконна, връщайки земя на плажа, смята ръководството на НСА. Академията вече води серия от дела срещу реститути в нейната база. От края на 2012 г. текат съдебни дела срещу бившия шеф на поземлената комисия в Несебър, възстановил терените на сегашните им собственици.

Парламентът като спасител на строежа на плажа

Откакто миналата година гръмнаха протестите на студенти от НСА за разпарчетосването на учебната им база, управляващите обещаха да спрат строителството в корпуса. Министерският съвет за втори път (първият път беше през 2010 г.) обяви базата за национален спортен обект, в който строителството е забранено, изключвайки от територията му вече застроените терени. И за втори път реститутите отмениха във Върховния административен съд правителственото решение по отношение на своите терени. До момента са минали около 5 такива дела и всички са в полза на частниците, съобщиха от НСА.

В края на миналата година депутатът от Атака Огнян Стоичков внесе в парламента предложение за 5-годишна забрана за всякакво строителство в базата на НСА. Тя би блокирала строителните претенции на частниците, независимо от съдебните решения.

Проектомораториумът вече беше одобрен от всички ресорни парламентарни комисии и предстои да бъде гласуван в пленарната зала във вторник (19 февруари).

В текста му обаче изрично е записано, че забраната за строителство не се отнася за имот номер 51500.510.127. Тъкмо това е парцелът, в който фирмата на Тихолов и Георгиев строи.

Без екооценки и на всичкото отгоре в "Натура", 

Освен, че е на плажа, строежът на Тихолов е правен при пълно игнориране на екологичното законодателство, показа проверка на OFFNews. Екоинспекцията в Бургас (РИОСВ Бургас) беше озадачена, че проектът на "Империал бул тръст" не е минала през никакви екооценки. Фирмата даже не е подала уведомление за проекта си в инспекцията. Миналата седмица инспекцията, чудейки се как да реагира, изпрати доклад по случая до екоминистерството. В резултат от ведомството заявиха, че инспекцията изрично ще уведоми ДНСК и прокуратурата за липсващите екооценки. От тази седмица тече разследване на окръжната прокуратура в Бургас за строежите на "Империал бул тръст".

Строителният контрол вече веднъж е защитил строителните разрешения на 5-те сгради и тяхната "законност" е потвърдена с решения на Административния съд в Бургас в 5 дела, заведени от НСА миналата година. Остава въпросът как съдът и прокуратурата не са научили, че всички тези строителни разрешения са издадени от община Несебър без задължителните процедури по екооценка.

Оказа се, че част от строежите попадат в защитена зона от екомрежата "Натура 2000" (Равда - Ахелой - Несебър). Това означава, че освен стандартните екооценки, проектът задължително трябва да мине и процедура по оценка за съвместимостта му с режима на зоната. Такава не е направена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews