140 000 лева щети след взрива в Бургас

Борислава Славова 18 октомври 2012 в 15:11 1251 0

Взрив на трафопост в Бургас. Снимка: БГНЕС
Взрив на трафопост в Бургас. Снимка: БГНЕС

Щетите след взрива в жилищна кооперация в Бургас са оценени за около 140 000 лева, обяви кметът на града Димитър Николов.

Взривът избухна в малките часове на 16 октомври и унищожи два апартамента на първия етаж и събори стените на други 7, унищожи и магазини на партерния етаж. Той стана в помещението, където е бил разположен трансформатор на EVN.

Оценката на експертите засяга само вещите, техниката и мебелите. В сумата не са включени разрушенията по конструкцията на самата сграда.

Николов отново заяви, че EVN трябва да плати за щетите.

От електроразпределителното дружество обаче са категорични, че не трансформаторът е причинил взрива.

Общината започна собствено разследване.

Прокуратурата вече работи върху две версии за взрива в Бургас - умишлен взрив или авария в трафопоста на разрушената сграда. 

Според разследващите става въпрос за газова експлозия, причинена от неизправност в съоръжението. Комисия от експерти трябва да установи причината за взрива. До късно снощи е продължил огледът и на  австрийски специалисти. Продължава разчистването и укрепването на взривената кооперация.

До края на седмицата ще бъде изготвен техническият проект за възстановяването на разрушените от взрива жилища, за да може да започне възстановяване.

Николов заяви, че е изпратил предложение за законови промени до парламента, които да забранят изграждането на трафопостове в жилищни сгради. Той настоява до три години всички вътрешни трафопостове да бъдат изнесени извън жилищните постройки.

 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews