EVN провери всички трафопостове в сгради в Бургас

Николаос Цитиридис 17 октомври 2012 в 14:41 1895 2

Кооперацията в Бургас след взрива на 16 октомври. Снимка: БГНЕС
Кооперацията в Бургас след взрива на 16 октомври. Снимка: БГНЕС

EVN провери всички свои трафопостове в 39 сгради в Бургас, съобщиха от електроразпределителното дружество след вчерашния инцидент в областния град. Извършва се и проверка във всички 385 трафопоста на EVN в цялата страна.

Към 2.30 ч. след полунощ в жилищна кооперация в Бургас взрив унищожи напълно два апартамента, нанесе сериозни поражения в магазините на партера, от взривната вълна бе обърнат микробус.

Първоначалната информация бе, че причина за взрива е трансформаторът. След проверка от EVN отрекоха информацията. Днес е била направена повторна проверка, включваща и специалисти от Австрия. Тя потвърдила първите заключения. 

"Първоначалното впечатление, че трансформаторът, част от трафопоста в сградата на ул. „Хан Крум” в Бургас, не се е взривил по време на инцидента от 16.10.2012 г. се потвърди и от първия оглед на място от специалисти на EVN България.

 Днес експерти на дружеството, включително и от Австрия, имаха възможност да се запознаят отблизо с оборудването. Този оглед потвърди първоначалните впечатления от вчера следобед, че в трансформатора не е имало взрив и той е запазил механичната си цялост. След този оглед специалистите на дружеството ще могат да започнат анализирането и систематизирането на информацията, като дружеството ще очаква и резултатите от официалното разследване", се казва в прессъобщението до медиите.

След инспекциите в Бургас от EVN са връчили на живущите в тях протоколи за техническото състояние.

"Това са допълнителни инспекции, в допълнение на текущия контрол, който дружеството извършва на своите съоръжения минимум два пъти годишно", съобщават още от EVN.

От компанията работят съвместно с МВР и пожарната с цел преодоляване на бъдещи инциденти, както и подпомагане на пострадалите от инцидента на 16 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!