Дойче веле: Бивш журналист ли?

ОFFNews Последна промяна на 11 февруари 2014 в 14:39 19142 25

Татяна Ваксберг

Снимка Дойче веле

Татяна Ваксберг

Няма нужда някой телевизионен водещ да става политик "на живо", за да започнем да го наричаме бивш журналист. Как така бивш? А бил ли е настоящ? И защо някои бъркат журналистиката с маскарад, пита Татяна Ваксберг в коментар за българската секция на "Дойче веле".

Публикуваме текста й без редакторска намеса:

Българската публичност е твърде богата на журналистика-менте и твърде пострадала от журналистика-менте. Толкова често е страдала, че не е ясно защо продължава да смята ментето за оригинал. Сигурно за да има от какво да се разочарова непрекъснато. Първият белег на журналистиката е никога да не влиза в инцест с други професии. Независимо дали това са професиите на инженера, тракториста или политика.
Политиката изкушава много журналисти навсякъде по света, но в България положението е буквално бедствено. Надали ще се намери друга страна, в която броят на останалите в журналистиката да е по-малък от броя на онези, които са я напуснали в името на политиката. Този проблем е достатъчно популярен, но той не е основният. Основният е как един журналист гледа на собствената си професия още докато я упражнява.
Какво точно беше журналистиката?
Първо, журналистиката не е дете на политиката, нито родител на политиката. Тя не е обвързана с послушание, нито с покровителство. Напомнянето се налага заради един пример от актуалния печат: човекът Х казва, че докато е работил като журналист е искал да помогне на политика У. Просто му е имал доверие; искал да живеее в една по-добра страна и вярвал, че политикът У може да я направи такава. В България подобни думи водят предимно до обвинението, че журналистът е "повратлив" - днес обича едного, утре - другиго. Почти не се чува по-адекватното обвинение - че журналистиката изобщо не е занимание за помагане или развенчаване на даден политик. Тя е занимание, чрез което хората да научат нещо или да се ориентират в нещо.
Второ, журналистиката не е пазител на националната сигурност. Тя не може да скрива информация, която да навреди на "имиджа" на страната и не описва чуждите държави според това какво мисли за тях разузнаването. Уточнението се налага заради подозрителната многолюдност на хора от службите в журналистиката. Включително и на такива, които твърдят, че се гордеят с това, че са "разузнавачи". И че наученото в разузнаването много им помагало в журналистиката, двете професии много си били приличали. Не само че не си приличат, ами са антагонистични една на друга. Едната е призвана да крие информация, другата - да предоставя.
Трето, журналистиката не е платформа за платени услуги. Журналистическият труд се плаща единствено от работодателя и от крайния потребител, не и от героя на историята. Уточнението се налага заради една публична тайна - че множество български медии взимат пари от бизнесмени и политици, за да предоставят дадена информация или за да не я предоставят. Мълчанието по темата доведе до популярния днес израз "медии-бухалки", но този израз нито е изчерпателен, нито достатъчно ясен. Съществуват и медии, чийто шантаж е изразяван по-фино от този на "медиите-бухалки". Това не го прави по-малко шантаж.
Четвърто, истинската журналистика съществува, тя не е мираж и не е продукт на наивно бръщолевене. Тя съществува дори и в България - страна, в която толкова много е вече направено за размиване на границите между редно и нередно. Колкото повече я открояваме, толкова по-малко шанс ще има заместването на журналистиката с шантаж, шпионаж и политика.
Два примера от Европа
И последно - два примера от двете най-развити европейски страни. Във Франция журналистическата карта се издава при едно условие (сред много останали): кандидатът трябва да докаже, че повече от 50 процента от дохода му е продукт на журналистическа дейност (изискване, което много български журналисти не биха покрили). В абсолютни числа този доход трябва да е по-висок от половината минимална работна заплата (изискване, което в България би било смехотворно предвид ниските нива на минималната заплата). Картата се издава от специална комисия и се подновява ежегодно. Няма значение дали кандидатът е на щат в някоя медия или не.
Последното условие важи и за Германия. Там картата се издава от творческо-синдикални съюзи, при условие, че кандидатът плаща членски внос и спазва етичния кодекс на съответната организация. Основните принципи на тези кодекси са добре известни, сред тях са непременните изисквания за достоверност, точност и независимост на поднасяната информация - всичко това, което по-масовата журналистика в България не притежава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2014 в 00:11

Гс-жо Ваксберг,през комунистическия терор всеки вестник си
имаше офицер/държавната тайна/,който четеше и коригираше с
червен химикал всички материали,а главните редактори бяха
офицери от ДС.И сега много от тях са "писатели","поети",
както и децата им.Тази терористична организация ще пребъде
не само нови 120 години,а 1200 години,а ние,жертвите на то-
ва световно зло,което изби над 150 милиона души,ще се опи-
таме да емигрираме там,където няма пребоядисани комунисти,
за умрем спокойно с единствената мисъл,че след нас най-после
ще има съдебно възмездие за безподобните престъпници.

15.02 2014 в 22:44

извинавам се...*умува..

15.02 2014 в 22:43

... ясно е, че целокупната българска фльорца се мотивира да се задоми и разведе с "богатия"... и после пак да умива...до следващата евентуална бройка... и! задължително без да се раждат дечица...

15.02 2014 в 16:28

Излиза,че журналиста винаги трябва да си остане такъв.Няма право на промяна в житейския си път.Тогава подсетете ме, има ли бивш журналист,станал политик някъде в света?Поне в нашия парламент е имало журналисти като Асен Агов при Костов.Ако двама млади решат да се занимават с политика,защото им е писнало от скандали,нищо лошо.Ако са прозрели,че богатите стават по богати,а бедните още по бедни,това не е ли мотивация!

14.02 2014 в 20:36

Интересно мнение - както винаги

14.02 2014 в 13:08

Според мен авторката както винаги е точна, но при всеобщата врява по медиите ( всякакви писачи, тролове, искренни читатели и др.)мнението й няма да се забележи от тези, за които е най-необходимо.Отчайващо безнадеждно и объркано е в главите на масовия избирател и с това управляващите сигурно са много щастливи!

13.02 2014 в 23:07

Въшлива кратуна и потник си ги дръж кат един наследник на активни деди с манлихери дето не са стреляли. Че те боли оня е разбираемо, шото ти се плаща да дращеш квото ти кажат, а да мислиш мразиш. А че още делиш света на запад и комунизъм - раздали са ви изостанали книжки от политагитацията, ама карай, нали мразиш и да четеш

13.02 2014 в 20:21

Честно казано ме боли ку*а какво мислиш.Има известна логика в това, че в България все повече журналисти стават политици, но това преди всичко е личен избор, а дали е лошо времето ще покаже.Иначе гледам ти се имаш за много схватлив.
Статията носи негативи на определени политици-журналисти.
А дали са червени или зелени мен лично не ме интересува.
Дълбоко във въшливата ти кратуна е заседнало разбиране, че всички които не са прозападно настрени са комунисти или червени, че и платени.Заеби ги тези комунисти.

13.02 2014 в 00:53

някак нечистоплътен си ти - жената най-културно е обяснила на такива като теб, че едните нямат място при другите. друг е въпросът, че на троловете им се нарежда да четат само "комсомольская правда". чакаме кутев и манолова да забранят дойче веле, би би си и си ен ен до победата на комсомолската ненаяла се глутница по целия свят

12.02 2014 в 23:52

На тия смрадливи комсомолски тролове наистина ли им плащат за всяка фъшкия, с която се мъчат да замажат елементарни истини, споделени от свободни хора и разбираеми от такива? Чии мозъци се напъвате да препрограмирате с тъпите си коментари, след като електоратът ви е или неграмотен, или не използва интернет??? Росен Петров е поредното тамагочи ченге, рестартирано с иглата след дълбокото замразяване. Едни са били замразени журналисти, други - миячи на чинии в бТВ... продали гъза си за победата на пролетариата ще се намерят винаги