Сводка на войната 17.01.2023: Изстрелването на ракета X-22 по гъсто населен град е военно престъпление

Александър Леви и Катрин Гишар 17 януари 2023 в 18:34 14521 4

Снимка Instagram / Олена Зеленска

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Максимална" заплаха в Черно море.
Според говорителя на южния сектор на украинската армия 44 крилати ракети са готови за изстрелване от шест кораба, включително вероятно три или четири подводници тип "Кило". Според украинските военни това е "почти рекорден" брой ракети тип "Калибр" в огнева позиция, като според тях в момента в Черно море са в готовност 16 руски кораба - както подводници, така и надводни съдове. Няколко източника наскоро предупредиха за подозрителни движения на руски кораби в Черно море, като дори се опасяваха от десант в района на Одеса. Вероятно обаче става дума за отбранително прегрупиране, тъй като руският Черноморски флот е станал много уязвим след загубата на флагманския си кораб - крайцера "Москва" - от украински ракетен удар "Харпун" и атаката срещу пристанището на Севастопол с помощта на морски и летателни дронове. Оттогава насам почти всички кораби в пристанището са отплавали или са намерили убежище в руското пристанище Новоросийск, което засега остава на безопасно разстояние от украинските атаки.

Вагнер възхвалява своя "герой" от превземането на Соледар. Независими руски медии успяха да идентифицират човека, когото Евгений Пригожин представи като главния архитект на превземането на този източен украински град с цената на тежки загуби. Зад псевдонима "Лотос" се крие Антон Елизаров, бивш офицер от специалните сили на ГРУ, руското военно разузнаване. 41-годишният мъж се обучава във военното училище в Рязан, след което служи във въздушнодесантните войски, а после в ГРУ. От 2014 г. нататък той има проблеми със закона и през 2016 г. е осъден на три години условен затвор за незаконно присвояване на служебни жилища. От този момент нататък той преминава към "тъмната страна" на силата, като се присъединява към Вагнер. Сражава се последователно в Сирия и Либия, а след това става "военен инструктор" в Централноафриканската република. Днес го намираме на украинския фронт, където вече има право на военни почести: Антон Елизаров току-що е награден с медал "За храброст" - отличие, което ще бъде добавено към други две, присъдени от сепаратистките републики в Донбас.

Руски олигарси и високопоставени служители са превели милиарди долари на децата си в първите дни на войната в Украйна, за да избегнат западните санкции. Това твърди Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) - звено на Министерството на финансите на САЩ, което следи финансовите престъпления и прането на пари. Американските анализатори смятат, че около 450 финансови транзакции, включващи "десетки милиарди долари", са "подозрителни". Руските олигарси и длъжностни лица прехвърлят сметки и компании на своите деца, други членове на семейството или бизнес партньори точно в момента, в който Русия нахлува масово в Украйна. Някои бизнесмени са направили това просто като са превели пари по сметките на децата си, които учат в САЩ, се казва в доклада, в чиято публична част не се посочват имена. Тези транзакции явно се разглеждат като опит за избягване на предстоящите международни санкции.

Словакия е доставила на Украйна осем танка Zuzana 2, като предстои да бъдат доставени още. Поръчани от Киев през 2022 г., танковете са произведени от държавната компания Konstrukta-Defense, която вече работи по друга поръчка за 16 Zuzana 2, също за Украйна, която ще бъде финансирана съвместно от Германия, Дания и Норвегия. Zuzana 2 е единственото тежко оръжие, произвеждано в Словакия. Тази самоходна гаубица може да стреля с всички видове 155-милиметрови боеприпаси на НАТО.

Руски удар в Днипро: оставка на съветника на украинския президентски кабинет Олексий Арестович. Този медиен спин-доктор плаща цената за неудачното твърдение, че падането на ракета върху девететажна жилищна сграда в Днипро на 14 януари, при което по последни данни са загинали 45 души, е дело на украинските противовъздушни сили. Това твърдение, моментално отречено от украинските ВВС, зарадва безкрайно руските пропагандисти. Неговата реакция на вълната от критики която се стовари върху него в Украйна, също не беше много успешна. Той се извини половинчато, а после оттегли извинението си, като обясни, че е говорил условно. Мимоходом научаваме, че човекът, който вероятно е най-цитираният в Украйна по въпросите на войната (неговите видео и прочее изяви се следят и слушат от милиони хора), е получавал информацията си за текущите операции от мрежата, а не от украинския генерален щаб. В писмото си за оставка той признава, че е допуснал "принципна грешка", и заявява, че иска да даде пример. Тя беше приета веднага.

[Под лупа] "Изстрелването на ракета X-22 по гъсто населен град е военно престъпление"

Ударът срещу жилищна сграда в Днипро на 14 януари, от който загинаха 45 души и двойно повече бяха ранени, продължава да буни духовете в Украйна. Според кмета на Днипро Борис Филатов ударът, описан от киевските власти като "военно престъпление", вероятно е бил насочен към електроцентрала на другия бряг на Днипро. Падането на ракетата върху жилищна сграда може да се дължи на грешка в траекторията, както и на пословичната неточност на тази крилата ракета X-22, наричана "убиец на самолетоносачи". Главнокомандващият на военновъздушните сили Николай Олешчук заяви в специално изявление, че силите му не разполагат с "огнева мощ, за да поразяват този тип ракети".

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат също говори за техническите аспекти на Х-22 в пространно интервю, публикувано от базирания в Прага телевизионен канал Current Time. "Тази ракета лети като балистична мишена", каза той. Вероятно изстреляна от много голяма височина от Ту-22М3, веднъж надвиснала над целта си, тя се забива, задвижвана единствено от законите на гравитацията, подобно на ракетата "Искандер-М". От около 210 ракети от този тип, изстреляни срещу Украйна, нито една не е била свалена, заяви Юри Игнат, противно на някои медийни съобщения.

Но дали това е умишлен удар срещу жилищната сграда, или грешка? "X-22, известен като "убиец на самолетоносачи", има за задача да поразява цели с размер на футболно игрище, и има много голям марж на отклонение", казва той. "Това е огромна ракета с 950-килограмова бойна глава, която лети със скорост 4000 км/ч. "Изпращането и срещу гъсто населен район е престъпление срещу човечеството и всеки, който е участвал в този удар, ще бъде подведен под отговорност", заключава той.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

3

StinkingSonOf

17.01 2023 в 21:00

Хайде стига се пъна да пишеш опорки. На всички е ясно, че руснаците са нацисти и терористи.

2051

2

Propaganda

17.01 2023 в 21:00

гейовеждов, поне един път прегледа ли нацистките си линкове от кумова срама?

Видеото пуснато от теб показва директно военно престъпление!!!

Нацистка (руска) ракета удря цивилни сгради!

https://twitter.com/EuromaidanPress/status/1615096554452295680


С тебе как бих се срещнал на живо, путко руско...ще козируваш и за още ще Ме питащ, АНТИБЪЛГАРИН!



 
X

Да помогнем на украинските деца!