Турските генерали, които донесоха победата на Азербайджан в Нагорни Карабах

Ганчо Каменарски 16 ноември 2020 в 21:40 20831 1

Снимка eskisehir.meb.gov.tr

Генералите от турската армия Гексел Кахя (вляво) и Бахтияр Ерсай се смятат за архитектите на победата на Азербайджан над Армения.

Анализатори обобщават изводите от победата на Азербайджан над Нагорни Карабах. Особено внимателно се изучава ролята на турските военни, включително управлението на безпилотните самолети. Кои турски генерали стоят зад успешното настъпление на азербайджанската армия, е обект на разследването от руския вестник "Взгляд".

Преди няколко дни, в разгара на настъпателната операция на Азербайджан в Карабах, изведнъж няколко руски и азербайджански издания съобщиха за отстраняването на първия заместник-министър на отбраната на Азербайджан и началник на Генералния щаб генерал-полковник Наджимеддин Садъгов. Уж бил обвинен в измяна и сътрудничество с руското военно разузнаване.

Азербайджанското министерство на отбраната опроверга информацията за ареста на началника на ГЩ. Но той оттогава не се е появявал публично, а неговата страничка изчезна от официалния сайт на военното ведомство.

Столът на генерал Садъгов отдавна се клатеше. Упрекваха го, че е роден в дагестанския Дербент и има лезгински произход, че лошо знаел азербайджански език, че има роднини в Русия. И главно, че негов братовчед служи в руската армия на територията на Армения в 102-а военна база в Гюмри.

Тази история напомня, че в азербайджанската армия съществува сериозен разкол. Турските съветници винаги са се ползвали в азербайджанската армия със сериозно влияние, отговаряли са за обучението и превъоръжаването, но след началото на операцията в Карабах те съвсем открито заели доминиращо положение. Това не се харесало на всички. На същия генерал Садъгов приписват фраза, изпусната от него на едно съвещание: „Ако ние си даваме армията на турците, може да дадем и нашите жени?”

Донякъде линията на разлома е поколенческа. Армията на Азербайджан бива прочиствана от тези офицери и генерали, които са започнали службата си още по времето на Съветския съюз, учили са в съветски военни училища и биха могли да имат приятели в Русия и в Армения. На ключови позиции се поставят офицери, преминали стаж или обучение в Турция. Над тях поставят турски съветници.

Работата на турските генерали в Азербайджан се подпомага от около 200 техни съветници, които се занимават с организационна и щабна работа. За нуждите на турските специалисти са разположени две станции за специална спътникова свръзка – в Баку и на територията на военния аеродрум в Габала. На азербайджанските военни е заповядано да изпълняват всички указания на съветниците, да не спорят с тях и да им пречат. Това обаче често предизвиква недоволство сред азербайджанските военни.

От метежник до борец с кюрдските партизани

„Групата, оглавявана от началника на оперативното управление на Сухопътните войски на Турция генерал-майор Бахтияр Ерсай, непосредствено участваше в организацията на бойните действия против Нагорни Карабах” – разказва анонимно за вестник ВЗГЛЯД чиновник, близък до ръководството на министерството на отбрана на Азербайджан.

„Ерсай се намира в Баку. След отстраняването на началника на ГЩ на ВС на Азербайджан Наджимеддин Садъгов той лично курира генералния щаб по въпроса за операцията против Карабах. Той се отчита пред висшето военнополитическо ръководство на Турция за хода на операцията.”

Бивш високопоставен дипломат в Баку също заявил пред ВЗГЛЯД: „По моя информация Ерсай е военен ръководител на цялата операция в Карабах.”

Генерал Ерсай не е публична личност. Той никога не е споменаван в руските медии. Почти не е споменаван и в англоезичните медии. В турската преса фигурира рядко.

Най-пълно разказа историята на генерала през август 2016 г. вестник Hürriyet. През 2003 г. офицерът от разузнаването Ерсай участва в опита за преврат („Операция наковалня”) против новия премиер Реджеп Ердоган.

Информация за преврата е разкрита едва в 2010 г. Ерсай е арестуван и осъден на 16 г., но веднага е помилван и възстановен на служба. Причината не е ясна. Според някои данни, Ерсай направил сделка и дал показания против другите участници в заговора.

Вместо затвор, той получил званието бригаден генерал и е прехвърлен на „кюрдския фронт”: оглавил 2-а бригада Commando, вземаща активно участие в бойните действия против въоръжените формирования на Работническата партия на Кюрдистан (РПК). Унищожил стотици кюрдски бунтовници, считан е за един от най-добрите специалисти по „контрапартизанска война”. „Бригадата има лоша репутация. Действаха много сурово и към симпатизанти на РПК. Не вземаха пленници, но за турските военни това е нормално” – разказал пред ВЗГЛЯД активист на холандската радикална лява партия „Социалистическа алтернативна политика” (SAP) Алберт Барри, който в средата на 2010-те години, заедно с още няколко европейци се присъединил към РПК.

Според информация на Hürriyet, Ерсай е участвал в операции в Либия, в частност отговарял за евакуацията на турски граждани след падане на режима на Муамар Кадафи. Участвал е и в обучаващи семинари в Обединения военен център на НАТО в Ставангер в Норвегия. През август 2019 г. медийният холдинг Haber съобщил, че Висшият военен съвет на Турция (Yüksek Askeri Sura, YAS) дал на Ерсай звание генерал-майор.

Генералът на въздушните дронове

Друг високопоставен турски военачалник, взел участие в ръководството на операцията в Нагорни Карабах, е началникът на 1-и център за снабдяване и техническо обслужване на турските ВВС генерал-майор Гексел Кахя. По информация на ВЗГЛЯД той е там поне от юли.

По-миналата неделя азербайджанският президент Илхам Алиев се срещнал в Баку с турските министри на външните работи Мевлют Чавушоглу и на отбраната Хулуси Акар. Гексел Кахя също участвал в преговорите – по фотография той е разпознат от Telegram-канал Razm.info.

За отбелязване е, че това е поне втората среща на Кахя с Алиев. Първата станала през август. И тогава всички участници в срещата са обявени с изключения на Кахя. По снимките е идентифициран от групата Nagorno Karabakh Observer.

Преди да пристигне в Азербайджан, Гексел Кахя през пролетта и лятото на миналата година организирал в Либия работата на Глобалния център за сигурност и операции (Global Center for Security and Operations, GСSO). Ролята на центъра се свеждала до управление на турските безпилотни самолети за поддържане на войските на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи, което противостои на фелдмаршал Калиф Хафтар.

Ефектът от използването на Bayraktar TB2 се оказал преломен. Силите на ПНС спрели настъплението на Хафтар, макар той да бил вече готов за щурм на столицата. Дори на някои участъци от фронта е организирано контранастъпление и отново са върнати крайбрежните градове Сурман, Сабратах и Ал-Айялат.

Участието на Кахя е разкрито, когато армията на Хафтар заловила в плен няколко турски съветници заедно с техни документи, а така също и копия от паспортите на всички турски специалисти, работещи в GCSO. В резултат на преговори между Анкара и Хафтар пленниците са освободени, а копия от паспортите, включително и на Гексел Кахя, са публикувани от изданието Al Marsad.

Появяването на Кахя в Азербайджан, както и в Либия, е последвано от масово използване на безпилотни самолети. „Без съмнение Гексел Кахя осъществява ръководството на всички полети на Bayraktar TB2 в зоната на бойните действия в Нагорни Карабах. Цялата оперативна разузнавателна информация, получена чрез Bayraktar TB2, се докладва именно на него, а той на свой ред я докладва на президента на Турция Реджеп Ердоган” – твърди директорът на Международния център за политически анализи и прогнози, специалист по страните от кавказкия регион Денис Коркодинов.

За това, че именно Кахя координира използването на Bayraktar TB2 в Нагорни Карабах, съобщава и кипърският анализаторски център Geopolitical Cyprus, специализиран за военнополитически изследвания в страните от Източното Средиземноморие и Близкия Изток.

Още един турски генерал в сянка

Генерал-лейтенант Шереф Онгай

Участие в планирането и провеждането на настъпателната операция в Карабах е взел и генерал-лейтенант Шереф Онгай, командващ турската 3-а полева армия в района на Ерзинджана в източен Анадол. Той пристигнал в Азербайджан още през лятото и престоял през септември и октомври, пише ВЗГЛЯД.

Явните данни за генерал-лейтенант Шереф Онгай са много оскъдни. През 1982 г. завършил военна академия в Анкара, службата му преминала в Сухопътни войски. През 2014 г. е назначен за командващ 9-и армейски корпус. Известно време е началник на пехотното училище в Тузла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови