Сводка на войната: Ударът по Кримския мост е само репетиция за нещо по-голямо

Александър Леви и Катрин Гишар 18 юли 2023 в 20:09 8368 2

Кримският мост

Снимка Russian Investigative Committee / Getty Images

Кримският мост вчера

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Украйна работи усилено за нанасяне на удари в тила на врага. "Бавовна" (или памучен цвят) по Кримския мост, както украинците наричат този тип удари, е само част - наистина най-разгласената, но не непременно най-ефективната - от операциите зад вражеската линия, които украинската армия провежда в момента. Нейните успехи са много по-дискретни, ако се вярва на военните експерти, но те са реални: през последните дни бяха "обработени" цели в Луганск и Севастопол: складове за гориво и боеприпаси, логистични бази, съсредоточия на хора и т.н. Пристигането на "Himars" беше принудило руснаците да изместят тиловите си бази поне на 100 км назад, но далекобойните ракети "Скалп" и "Сторм Шадоу" промениха ситуацията още повече. Експертите смятат, че тези "интелигентни" бомби, които могат да поразяват цели от над 300 км, нанасят все повече щети на тила на руския фронт, което още повече затруднява отбраната на окупираните територии. Що се отнася до Кримския мост, изглежда, че ударът от онзи ден не е нищо повече от пробен опит за много по-интересна от военна гледна точка операция: моста в Таганрог, на руска територия, през който преминават 70% от боеприпасите за руската армия в Украйна.

Междувременно: руска офанзива по оста Купянск-Лиман. От няколко дни насам украинското командване твърди, че руската армия съсредоточава внушителен брой хора и техника край Купянск. Фронтовата линия преминава западно от този град, на границата между Харковска и Луганска област. Според един от говорителите на украинската армия, полковник Сергей Черевати, в момента там се намират над 100 000 военнослужещи, повече от 900 танка, над 555 артилерийски системи, 370 мобилни ракетни установки и т.н. В разгара на войната в Афганистан съветските войски са наброявали 120 000 души, припомня той. Целта на руската операция изглежда е да принуди украинското командване да изпрати подкрепления по тази ос за сметка на контраофанзивните си усилия в Запорожка област. Генерал Олександър Сирски, началник на армията и ръководител на украинската контраофанзива, признава "трудната ситуация" в този сектор.

Колона на Вагнер на път за Беларус. Анализът на сателитни снимки от BBC Verify потвърждава, че голяма колона от превозни средства, вероятно от наемническата компания "Вагнер", е пристигнала в лагера в село Цель, близо до Осиповичи, на около 103 км от Минск. По-рано сателитни снимки, получени от BBC Verify, показаха, че за две седмици в лагера са били разположени около 300 палатки. На 15 юли независимата беларуска група "Беларуски гаюн" съобщи, че голям конвой от хора и превозни средства от групата "Вагнер" вече се е движил в същата посока. Съгласно споразумението, сключено между ръководителя на наемниците Пригожин с Путин и Лукашенко, една част от неговите бойци получиха убежище в Беларус след края на бунта от 24 юни.

Украйна реши да възстанови водноелектрическата централа в Каховка. Този напълно нов проект беше одобрен от Министерския съвет и ще бъде завършен за 2 години, докато досега всички специалисти смятаха, че възстановителните работи ще отнемат поне от 5 до 7 години. Това е пилотен проект, чието проектиране ще започне веднага на хартия. Същинската работа ще започне едва след като руските войски се изтеглят от региона - или това, което украинците наричат "деокупация". Киев обвинява руските войски, че на 6 юни умишлено са взривили язовира на електроцентралата, като са предизвикали покачване на нивото на Днепър и масови наводнения - в опит да спрат украинската контраофанзива.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

19.07 2023 в 07:54

Кисел,

Те понеже не могат да си вкарат каквото си искат когато си искат в Беларус, та им трябват такива постановки... :D

11300

1

yoghurt

18.07 2023 в 22:53

За мен историята с Пригожин и еднодневния "преврат" не беше нещо повече от информационна диверсия с цел дислоцирането на това формирование на територията на Беларус и последващата атака по Киев от това, много близко и удобно направление.
 
X

Да помогнем на украинските деца!