Сводка на войната: ''Неподкупен''. Какво се знае за новия министър на отбраната на Украйна

Александър Леви и Катрин Гишар 04 септември 2023 в 20:48 5245 0

Рустем Умеров

Снимка Getty Images

Рустем Умеров

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Кой е Рустем Умеров, новият министър на отбраната на Украйна? Той е 41-годишен, цивилен, и ще замени Олексий Резников, след като Радата, украинският парламент, одобри назначаването му от президента. Оставката на Резников, чието министерство беше опетнено от няколко корупционни скандала, се обсъждаше от няколко месеца, а самият той се спрягаше за посланик в Лондон. Рустем Умеров, както отчитат всички коментатори, досега не беше свързан по никакъв начин с армията. Финансист по образование, той преминава през редиците на няколко престижни компании (мобилен оператор Lifecell, ICG Investments, iCapital и др.), преди да стане депутат от опозиционната партия "Голос". Като кримски татарин, той също така е много ангажиран със защитата на своята общност, която много пострада след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. От септември 2022 г. той оглавява Фонда за държавна собственост - основния приватизационен фонд на страната. Описван като "неподкупен" в Украйна, той участва и в прекратените преговори между Киев и Москва през пролетта на 2022 г. и оглавява украинската делегация в Истанбул. В Москва назначаването му се разглежда като провокация към Анкара заради предполагаемата му близост с Фетхуллах Гюлен, заклет враг на турския режим. Назначението на Умеров беше обявено в деня на срещата Ердоган-Путин в Сочи.

Руските военкори потвърждават загубата на Ми-8 и дезертьорството на неговия капитан. Във филм, излъчен снощи в Киев, ГУР, специалните служби на украинската армия, представиха руския пилот на хеликоптера, за когото се твърди, че е дезертирал по време на специална операция, ръководена от Киев под кодовото име "Синица". Съществуването на тази операция беше оповестено публично на 23 август от ГУР, без да се дават допълнителни подробности. В продължение на няколко дни руските пропагандисти и военкори твърдяха, че хеликоптерът се е "изгубил", а министерството на отбраната запази мълчание по въпроса. Днес прокремълският канал "Рибар" в Телеграм призна за съществуването на тази операция и "докато няма доказателства за обратното", описва младия руски пилот като "предател" и "дезертьор". "Няма нужда да се уточнява какво се прави с тези хора", заключава "Рибар". Във филма 28-годишният пилот Максим Кузминов призовава колегите си да последват примера му. "Има свят, който ви очаква и за който дори не подозирате, че съществува", казва той.

Бомбардировките на Рени и Измаил: Киев и Букурещ се разминават във версиите. Дали по време на масираната бомбардировка на пристанищата Рени и Измаил в нощта на 3 срещу 4 август на румънска територия са паднали дронове тип "Шахед"? Това твърдят украинските власти тази сутрин въз основа на показанията на своите граничари, които заявиха, че са видели поне два безпилотни самолета да се взривяват на румънския бряг на Дунав. Но властите в Букурещ категорично отрекоха това, като заявиха, че "в нито един момент" тези руски атаки "не са породили пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния". Украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори, че властите на неговата страна разполагат с "фотодоказателства" за твърденията си. Той също така изказа предположение, че някои от "партньорите" на Киев са склонни да омаловажават определени събития, "за да не бъдат въвлечени в пряк конфликт". Украинската зърнена инфраструктура в пристанищата Рени и Измаил вече беше обект на руски удари в началото на август. Тогава те предизвикаха официално предупреждение към Москва от страна на румънския президент Клаус Йоханис.

Сочи: без зърнени храни в менюто на Ердоган и Путин. Между президентите на Турция и Русия не беше постигнато съгласие за подновяване на споразумението за износа на зърно през Черно море, което беше основната цел на посещението на Ердоган в Сочи. Това споразумение със сигурност може да бъде "съживено", според неговия домакин, но само ако бъдат изпълнени руските условия. Междувременно ето и ястията, поднесени на двамата държавни глави за техния "работен обяд": грузинска говежда супа (харчо), салата от пушена пъстърва с краставици и авокадо, филе от барбуня с домати и йерусалимски артишок, след което по избор кефал със зеленчуци и спаначен сос или агнешко филе на скара с пюре от пащърнак. Всичко това бе полято с две вина от Южна Русия, доставени от кремълската изба "Усадба Дивноморское". За десерт на президентите беше поднесено "птиче мляко" - руски десерт par excellence.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!