Сводка на войната: Искаха ли бунтовниците от Вагнер да изземат ядрено оръжие?

Александър Леви и Катрин Гишар 11 юли 2023 в 21:57 2084 1

Офис на Вагнер в Москва

Снимка Getty Images

Офис на Вагнер в Москва

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Дали бунтовниците от "Вагнер" са възнамерявали да се сдобият с ядрено оръжие? Има много спекулации по този въпрос, като голяма част от тях се подхранват от ГУР, разузнавателната служба на украинската армия. Според нейния ръководител Кирил Буданов някои от наемниците са се отправили към руската армейска база Воронеж-45 на 24 юни с намерението да изземат тактически ядрени оръжия - с цел да "вдигнат залозите". Тази база се намира на половината път между Ростов и Москва. След това мненията се разминават: според едни хората на Вагнер може и да са проникнали в базата, а според други - не. Но във всеки случай намерението им се е приело много сериозно както от Москва, така и от Вашингтон, който неофициално дори изразява загриженост пред руски официални лица. Именно в този момент властите в Москва решават да предпочетат мирно решение на кризата чрез преговори и прибягват до посредничеството на Александър Лукашенко.

Убийство в Краснодар. Станислав Ржицки, капитан втори ранг в руския флот, е прострелян няколко пъти по време на сутрешния си джогинг в Краснодар, в южната част на Русия. 42-годишният офицер е командвал подводници тип "Кило" (по руската терминология "Варшавянка"), една от които според украинците е участвала в изстрелването на ракети "Калибър" от Черно море към Украйна, включително срещу град Виница през юли 2022 г., което е довело до смъртта на 27 цивилни. Като такъв той е включен в списъка на няколко украински уебсайта, специализирани в издирването на руски военнопрестъпници. Любопитно е, че украинският ГУР, който никога не поема отговорност за подобен тип действия, тази сутрин беше особено добре информиран за обстоятелствата на смъртта му (той е бил прострелян седем пъти с пистолет "Макаров", а в парка е валял проливен дъжд…), което подхранва сценария за целенасочено убийство в "израелски стил". Този сценарий обаче се подкопава от близки до Ржицки, които твърдят, че капитанът е поискал да напусне военноморските сили през 2021 г., т.е. преди руската инвазия в Украйна. Той напуска формално армията едва през август 2022 г., но баща му настоява, че междувременно офицерът не е излизал в морето.

Франция ще достави на Украйна ракети с голям обсег на действие. Това заяви президентът Еманюел Макрон, който не уточни нито вида, нито броя на тези оръжия, за които Украйна настоява от началото на войната, за да може да нанася удари далеч зад вражеските линии. Почти сигурно става въпрос за ракети "Скалп" - френската версия на доставените от Лондон "Storm Shadow", които вече доказват своята ефективност на фронта. С обсег на действие до 500 км тези ракети се изстрелват основно от изтребители на въоръжение в Атлантическия съюз: Рафал, Мираж, Торнадо… Досега не се знаеше как украинците, които разполагат само със съветски изтребители-бомбардировачи, ще се справят с това, но според няколко източника техните авиоинженери са успели да адаптират шасито на малкото останали Су-24 в украинските ВВС, така че да могат да носят Storm Shadows и Scalps. Франция е разработила и морска версия на своята ракета, но не е известно дали тя ще бъде включена в партидата, която вече доставя на украинската армия.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

12.07 2023 в 13:56

Докарахме се до някаква безумна перверзия, да се радваме на убийството на някакъв мерзавец и на доставката на далекобойни тежки оръжия!?

Но блядовете трябва скъпо да си платят...
 
X

Да помогнем на украинските деца!