Сводка на войната: Чеченският батальон Ахмат отива в Белгородска област

Александър Леви и Катрин Гишар 13 юни 2023 в 20:43 7558 4

Рамзан Кадиров

Снимка Getty Images

Рамзан Кадиров

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Онлайн необанката Revolut започна да затруднява живота на своите руски и беларуски потребители. Тя беше една от малкото банки, които позволяваха на хора с руски паспорт и дългосрочна виза "D" (180 дни или повече) да си открият сметка в евро и беше популярна сред руските изгнаници от началото на войната. Сега от тях редовно се иска от Revolut да докажат правото си на пребиваване в Европа, според свидетелства на клиенти във Франция и Литва. Понякога средствата им дори биват временно блокирани. На въпрос на Forbes говорителка на необанката потвърди, че тези ограничения са мотивирани от европейските санкции срещу Русия и Беларус. Тази необанка е основана през 2014 г. от двама руски финансови и ИТ гении, живеещи в чужбина - Николай Сторонски и Влад Яценко.

Руски пилот на хеликоптер бяга в Литва, благодарение на мистериозна опозиционна организация, наречена Орден на републиката ("Орден республики"). Това е история, разказана от руската служба на Би Би Си. 26-годишният Дмитрий Мишов, пилот на хеликоптер в руската армия, успява да избяга от страната си на 28 май и да стигне до Вилнюс, столицата на Литва, благодарение на мрежа от пенсионирани руски офицери, настроени срещу Путин. Младият мъж обяснява, че се е свързал с групата "Орден на републиката" чрез социалната мрежа Telegram. Твърди се, че тази група му е помогнала да премине в балтийската страна, като му е показала начин да избегне граничната охрана. Дмитрий Михов е бил противник на войната и е поискал да напусне поделението си след началото на военните действия в Украйна, но е бил принуден да се върне на поста си след мобилизацията. Когато официалните му молби не са удовлетворени, той си прерязва вените, за да избегне да отиде на фронта. Именно от болницата влиза в контакт с членовете на Ордена на републиката. "Те ми казаха: Не се притеснявай, ние ще се погрижим за всичко. И така се случи."

Чеченският батальон "Ахмат" ще бъде дислоциран в Белгородска област. Съобщението бе направено от Рамзан Кадиров. Според него хората му ще могат да осуетят "диверсионни" действия от другата страна на границата и "значително да засилят сигурността" в този сектор, който често е обект на набези от страна на руски паравоенни части, воюващи заедно с Украйна. И всичко това "без особени усилия", похвали се той. Мярката, предложена от чеченския депутат Адам Делимханов, беше одобрена от губернатора на Белгород Вячеслав Гладков и от Министерството на отбраната. По този начин бойците от "Ахмат", които нямат правен статут, стават официални помощници на руската армия след подписването на "договор", който Министерството на отбраната сега възнамерява да наложи на всички паравоенни групи, участващи във войната в Украйна. Наемниците от групата "Вагнер" също предложиха услугите си за охрана на Белгородска област, но техният лидер Евгений Пригожин демонстративно отказа да подпише предложения от военните договор, като определи министъра на отбраната Шойгу като "некомпетентен" и отказа да постави хората си под негово командване. Изглежда, че издигането на "Ахмат" е отговорът на военните на многобройните обиди на Пригожин.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Ендевър

14.06 2023 в 22:51

Относно "Ахмат": Имаше един хубав стар филм "Таборът отива към небето". Този път това да се разбира буквално!

723

3

user4eto

14.06 2023 в 09:11

Само от там не са се снимали за ТикТок.
Ще поснимат, ще пострелят по светофари, па ще си тръгнат.

Група циркаджии!

345

2

Джендо Джедев

14.06 2023 в 08:12

Ма там има ли козички?
 
X

Да помогнем на украинските деца!