И замириса на море, и на фалити...

Паун Цонев 28 април 2015 в 14:40 11468 19

Цял месец туристическият бранш бие тревога, че предстои провал на летния сезон и многобройни фалити заради сериозен отлив на туристи от изток, по причина на войната в Украйна. Това не е някакъв смешен плач, а огромен проблем, както на българския туризъм, така и на българската държава, доколкото туризма е една от малкото останали работещи индустрии в България. Тя формира значителна част от БВП и дава препитание на стотици хиляди българи в иначе тоталната икономическа разруха, в която се намира страната.

В опит да намерят изход от критичната ситуация хотелиери и концесионери предложиха правителството в лицето на МРРБ да вземе решение за нулеви концесионни такси, заплащани от концесионерите, в замяна на което те от своя страна ще предложат безплатно чадърите и шезлонгите на гостите през предстоящия летен сезон. Този жест не е никак малък, доколкото е известно, че често престоят на едно семейство на плажа струва по-скъпо от самата нощувка в хотела.

От концесионни такси на плажове в бюджета на страната влизат около 8,9 милиона лв. на година, а само за Слънчев бряг – сумата е приблизително 3 милиона лв. Половината от концесионната такса влиза в бюджета на съответната община на чиято територия е плажа и тя би следвало да я реинвестира обратно, което обаче на практика рядко се случва. Нещо повече, когато всички отрасли в българската икономика, вкл. и туризмът са в тежка криза, концесионните такси, кой знае защо, се увеличават.

Това предложение не е отказ на концесионерите от концесионните договори, а конкретна антикризисна мярка, насочена, както към българските, така и към чуждестранните туристи. Ако кабинетът приеме това предложение, то по груби изчисления на бранша държавата ще изгуби тези 1 500 000 лв. концесионна такса, конкретно от комплекса Слънчев бряг, но в замяна на това най – малко 40 - 50 000 български граждани ще предпочетат българското Черноморие през летните си отпуски, което може да донесе приход на държавата от приблизително 100 милиона евро. Това напълно кореспондира и с призива и кампанията на Министерството на туризма и лично на премиера Борисов за максимално привличане на българските туристи по нашето Черноморие. Така, с общи съвместни усилия би могло да се преодолее огромния спад на туристите и да се избегнат задаващите се фалити.

Нали всички сочим Гърция, където тези услуги са безплатни! О кей, да почерпим от техния опит. А защо не и турския, където ,например, за всеки чартърен полет, държавата осигурява 6000 евро. Засега обаче българската държава, си трае и не се намесва с антикризисни мерки. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не иска и да чуе за намаляване на концесиите, но и не предлага нищо друго.

След като в края на миналия и началото на настоящия век няколко правителства позволиха на мутрите престъпно да застроят и в голяма степен да дискредитират великолепният ни черноморски бряг, след това държавата и морските общини се оттеглиха от регулаторните си функции и наблюдават отстрани черноморската агония. Хотелиерите се оплакват, че, например, в Слънчев бряг държавата практически отсъства. Преди 30 год., когато в най-големия ни морски комплекс през лятото са летували по 30 хил. души, те са охранявани от 80 милиционери. Днес в сезона в Слънчев бряг се струпват 500-600 хил. летовници и ги охраняват горе-долу пак толкова полицаи!? Е, за каква сигурност на летуващите става въпрос? На всичко отгоре 15 години държавата не сколасва да построи 30 км. магистрала между Бургас и Слънчев бряг и да се избегне колосалната автомобилна тапа, довеждаща до лудост почиващи и гости през юли и август.

Просто ние сами принизяваме морските си курорти си до ранга на евтини третокласни алкохолни или пенсионерски дестинации. И после се оплакваме. За радост на гръцкия и турския туристически браншове, които в момента доволно потриват ръце в очакване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!