И замириса на море, и на фалити...

Паун Цонев Последна промяна на 28 април 2015 в 14:40 10007 19

Цял месец туристическият бранш бие тревога, че предстои провал на летния сезон и многобройни фалити заради сериозен отлив на туристи от изток, по причина на войната в Украйна. Това не е някакъв смешен плач, а огромен проблем, както на българския туризъм, така и на българската държава, доколкото туризма е една от малкото останали работещи индустрии в България. Тя формира значителна част от БВП и дава препитание на стотици хиляди българи в иначе тоталната икономическа разруха, в която се намира страната.

В опит да намерят изход от критичната ситуация хотелиери и концесионери предложиха правителството в лицето на МРРБ да вземе решение за нулеви концесионни такси, заплащани от концесионерите, в замяна на което те от своя страна ще предложат безплатно чадърите и шезлонгите на гостите през предстоящия летен сезон. Този жест не е никак малък, доколкото е известно, че често престоят на едно семейство на плажа струва по-скъпо от самата нощувка в хотела.

От концесионни такси на плажове в бюджета на страната влизат около 8,9 милиона лв. на година, а само за Слънчев бряг – сумата е приблизително 3 милиона лв. Половината от концесионната такса влиза в бюджета на съответната община на чиято територия е плажа и тя би следвало да я реинвестира обратно, което обаче на практика рядко се случва. Нещо повече, когато всички отрасли в българската икономика, вкл. и туризмът са в тежка криза, концесионните такси, кой знае защо, се увеличават.

Това предложение не е отказ на концесионерите от концесионните договори, а конкретна антикризисна мярка, насочена, както към българските, така и към чуждестранните туристи. Ако кабинетът приеме това предложение, то по груби изчисления на бранша държавата ще изгуби тези 1 500 000 лв. концесионна такса, конкретно от комплекса Слънчев бряг, но в замяна на това най – малко 40 - 50 000 български граждани ще предпочетат българското Черноморие през летните си отпуски, което може да донесе приход на държавата от приблизително 100 милиона евро. Това напълно кореспондира и с призива и кампанията на Министерството на туризма и лично на премиера Борисов за максимално привличане на българските туристи по нашето Черноморие. Така, с общи съвместни усилия би могло да се преодолее огромния спад на туристите и да се избегнат задаващите се фалити.

Нали всички сочим Гърция, където тези услуги са безплатни! О кей, да почерпим от техния опит. А защо не и турския, където ,например, за всеки чартърен полет, държавата осигурява 6000 евро. Засега обаче българската държава, си трае и не се намесва с антикризисни мерки. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не иска и да чуе за намаляване на концесиите, но и не предлага нищо друго.

След като в края на миналия и началото на настоящия век няколко правителства позволиха на мутрите престъпно да застроят и в голяма степен да дискредитират великолепният ни черноморски бряг, след това държавата и морските общини се оттеглиха от регулаторните си функции и наблюдават отстрани черноморската агония. Хотелиерите се оплакват, че, например, в Слънчев бряг държавата практически отсъства. Преди 30 год., когато в най-големия ни морски комплекс през лятото са летували по 30 хил. души, те са охранявани от 80 милиционери. Днес в сезона в Слънчев бряг се струпват 500-600 хил. летовници и ги охраняват горе-долу пак толкова полицаи!? Е, за каква сигурност на летуващите става въпрос? На всичко отгоре 15 години държавата не сколасва да построи 30 км. магистрала между Бургас и Слънчев бряг и да се избегне колосалната автомобилна тапа, довеждаща до лудост почиващи и гости през юли и август.

Просто ние сами принизяваме морските си курорти си до ранга на евтини третокласни алкохолни или пенсионерски дестинации. И после се оплакваме. За радост на гръцкия и турския туристически браншове, които в момента доволно потриват ръце в очакване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.05 2015 в 08:19

OFFNews,

статията на Паун Цонев е написана с безобразни правописни грешки. Какво разбира той от икономика, за да пише за "тоталната икономическа разруха" в България? Вие сериозно допринасяте за опростачването на медиите.

30.04 2015 в 20:34

Туристическия сезон е само 3 месеца. Питайте се защо обаче не кацат самолети през останалите 9 месеца в двете черноморски летища. Всъщност каца само по един самолет дневно и той е пак на същия собственик.

29.04 2015 в 11:37

А може би се задават 5 златни години за БГ туризма?
повече информациоя тук:
https://murphystreet.wordpress.com/2015/04/29/%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5-5 -%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b3-%d1%82%d1%83%d1%80% d0%b8/

29.04 2015 в 09:50

" Този жест не е никак малък, "

Уточнявам, че става дума за жеста към събираните данъци, щото другото ще остане само жест към клиентите. Оня жест, дето един пръст стърчи между два други, нали ме разбирате?

29.04 2015 в 09:45

Ей, ама са нагли българските хотелиери! Значи, като приватизираха почивни бази и хотели за жълти стотинки, не ревяха.Като правеха заменки на чукари по белоградчишко за земи на първа линия- не ревяха.Когато получаваха безумни разрешителни за огромни строежи без осигурена инфраструктура – не ревяха.Когато наемат хора за жълти стотинки, когато искат на българите двойни цени спрямо тези за чужденците, когато хранят хората с възможно най-долнокачествени боклуци и ги поят с разреден спирт, не ревът.
А сега, защо ревът? Искали държавата да им помага.
Ми значи, вместо да ревът например на първо място могат да предложат държавата да въведе еднократен целеви данък – да речем -200 лева на легло, с който да се построят пречиствателни станции.Щото и всичко друго да е ОК, който веднъж се е разболял от лайняното море / а при децата процента достига до 90/, повече няма да ви стъпи.На второ място, вместо да ревът, да предложат на българите цени не-по-високи от тези за чужденците.На трето място, да си оправят качеството на храната, напитките и обслужването.И тогава да имат претенции за държавна помощ.Да не говорим, че плащат най-ниското ДДС в държавата.

28.04 2015 в 20:19

Абе хайде стига сте ревали за бетонирания Слънчев бряг,като че ли само той олицетворява черноморието ни.Ясно е,че е любим на софиянци,ама вземете се разходете малко и на север от бетона- 150-200 километра ни е цялото крайбрежието,ще ви отнеме 1-2 дни барабар с разглеждането. И така ще откриете и други хубавиместа,заради които всяка година курортите ни се посещават от хиляди чужденци и то не под строй.А същите тези генерират 12/13% от БВП на страната.И ако тоя "балон" се спука ще оплиска и онзи идиот,който си мисли,че не го засяга.Море...чукай на дърво!

28.04 2015 в 18:02

Kato ne mojesh da si plashtash koncesionnite taksi se omitai ! Sami ste si vinovni ! Pak nie shte doidem s bagerite posle..

28.04 2015 в 17:11

Когато родните хотелиери и батките, които събират трудно изработените ми пари за чадъри и мръсни жезлонги, ми предоставят условия, които поне се доближават до тези на комшиите(да не забравяме, че от София морето на Гърция е по-близо от Черно море, а Турция е на час и половина полет), с удоволствие ще се върна да почивам в родината. За момента отказвам да тъпча джобовете на мутри и селяци за некачествена услуга.

28.04 2015 в 16:58

"Просто ние сами принизяваме морските си курорти до ранга на евтини третокласни алкохолни или пенсионерски дестинации."

Признахте си го най-накрая! Превърнахте хубавото ни моренце в жилищен комплекс, а сега "кой ни с*а в гащите", не искам да соча с пръст, но виждате го всеки ден докато си миете зъбките))
Апропо като се налудувате кажете да идваме с булдозерите.

28.04 2015 в 16:39

Драги ми морски мутри и чорбаджии,тази чорба вие си я надробихте! Сега си я сърбайте