От НОИ ще ви обещаят всичко, което искате. Все им е тая кой ще го изпълнява след 40 г.

Владимир Каролев 14 май 2015 в 17:36 8820 12

Какво мисли икономистът Владимир Каролев за тъй наречената пенсионна реформа, обсъждана в момента? Той синтезира изводите си за нея след вчерашната дискусия по време на финансовата конференция "Шумът на парите" за OFFNews.

1. От НОИ ще ви обещаят всичко, стига да се излъжете да си преведете там парите. И ще ви го обещаят поради простата причина, че когато дойде време да се изпълнява обещанието, днешните хора в НОИ отдавна няма да ги има (някои дори в пряк смисъл). Ще ви обещаят и 1300, и 13 000, и 130 000 лева пенсия. Все им е тая. Да му мисли този, който ще работи в НОИ след 40 години (ако тогава изобщо има НОИ). Пък и вие може да сте забравили дотогава какво са ви обещали.

2. Личните ви пенсионни сметки имат доходност и то реална. Но нейният размер не може да се сравнява с доходността на инвестиционния фонд на Сорос. Това е пенсионно дело и в него рискът трябва да е малък, съответно и доходността няма как да е като при други инвестиционни дейности.

3. В НОИ нямате никаква доходност, тъй като там нямате и пари. Имате обещания за след 40 години. В Сребърния фонд доходността ви ужким ще е 0 с още много нули след запетаята отзад, а може и да е отрицателна, като сметнем разходите по администрация.

4. С тази демография ако младите и хората на средна възраст искат пенсии, които да им стигат за нещо повече от два кебапа и билет за партийния концерт, спестовният елемент трябва не само да се запази, но да се увеличи и да стане водещ, както е в развитите пенсионни системи на Запад (пък и на Изток).

5. Печалбата на ВСИЧКИ управляващи пенсионни дружества компании е ДЕСЕТ ПЪТИ по-малко от печалбата само на първите две банки в България. Просто сравнение за някои другари от БСП и АТАКА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!