От НОИ ще ви обещаят всичко, което искате. Все им е тая кой ще го изпълнява след 40 г.

Владимир Каролев Последна промяна на 14 май 2015 в 17:36 8238 12

Какво мисли икономистът Владимир Каролев за тъй наречената пенсионна реформа, обсъждана в момента? Той синтезира изводите си за нея след вчерашната дискусия по време на финансовата конференция "Шумът на парите" за OFFNews.

1. От НОИ ще ви обещаят всичко, стига да се излъжете да си преведете там парите. И ще ви го обещаят поради простата причина, че когато дойде време да се изпълнява обещанието, днешните хора в НОИ отдавна няма да ги има (някои дори в пряк смисъл). Ще ви обещаят и 1300, и 13 000, и 130 000 лева пенсия. Все им е тая. Да му мисли този, който ще работи в НОИ след 40 години (ако тогава изобщо има НОИ). Пък и вие може да сте забравили дотогава какво са ви обещали.

2. Личните ви пенсионни сметки имат доходност и то реална. Но нейният размер не може да се сравнява с доходността на инвестиционния фонд на Сорос. Това е пенсионно дело и в него рискът трябва да е малък, съответно и доходността няма как да е като при други инвестиционни дейности.

3. В НОИ нямате никаква доходност, тъй като там нямате и пари. Имате обещания за след 40 години. В Сребърния фонд доходността ви ужким ще е 0 с още много нули след запетаята отзад, а може и да е отрицателна, като сметнем разходите по администрация.

4. С тази демография ако младите и хората на средна възраст искат пенсии, които да им стигат за нещо повече от два кебапа и билет за партийния концерт, спестовният елемент трябва не само да се запази, но да се увеличи и да стане водещ, както е в развитите пенсионни системи на Запад (пък и на Изток).

5. Печалбата на ВСИЧКИ управляващи пенсионни дружества компании е ДЕСЕТ ПЪТИ по-малко от печалбата само на първите две банки в България. Просто сравнение за някои другари от БСП и АТАКА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.05 2015 в 09:17

Dokato mu obrushtate vnimanie, shte go davat po predavania i televizii.. Ignore triabva.. Az ne go poznavam tozi.

17.05 2015 в 01:42

Дядо Илия, Каролев според мен си е извоювал реномето на бърборко и телевизионен (и в доста други аспекти) гешевтар.
А аргументите защо пише глупости съм ги написал по-долу.

16.05 2015 в 19:46

Не разбирам защо нападате Каролев - той си е извоювал име на начетен икономист с безупречно реноме.Какзва си мнението и толкова, а вие кажете вашето и се аргументирайте както можете. Защо са тези плювки и злоба - те издават комплекс за малоценност в най-добрия случай!

15.05 2015 в 07:47

не само няма гаранция, ами пресен направо топъл е още примерът какт в държава в ес, валутен борд, и какви ли не мониторинги, няколко души опоскаха цяла банка даже си намериха узряла тиква, първо да зариби сумати народ а после, когато изчезнаха кинтите да тегли заем който да връщат всички.
така че гаранция, пенсионни фондове в това подобие на държава, което каролевци всячески гледат да изтърбушат... не, мерси !!!

14.05 2015 в 22:04

off, да взема да ти отговоря аз:
1. Става същото каквото ще стане ако фалира и държавата, както ще се случи скоро с Гърция - ще пиеш една студена вода.
2. Сам можеш да ги намериш в нета фондовете. В колкото си искаш фонда можеш да си внасяш вноски. По отношение на кой може да направи фонд - мноооого си заблуден от опорни точки.
3. Нищо правене викаш - да ми кажеш ти с какво се занимаваш, че да раберем какво означава да правиш нещо?

Вторите 4 въпроса са типични хейтърско-опорни атакистко-бесепарски бръщолевения!

14.05 2015 в 21:56

А пък Вие, г-н Балкански, вземете да ни обясните как гръцкото НОИ ще плаща пенсии като фалира утре държавата?

14.05 2015 в 21:20

Eми уважаваният Каролев тогава да обясни това и на британците, които изгубиха парите си в изкуствено фалираните частни пенсионни фондове на Робърт Максуел и синове?

Да не би наште частни пенсионни фондове да вдъхват по-голямо доверие от английските? Каква е гаранцията, че и с тях няма да се злоупотреби по подобен начин?

То и Каролев може да не е жив след 40, когато някои частни пенсионни фондове фалират, за да ни обясни, колко е бил прав, хахаха...

14.05 2015 в 18:51

Всъшност не виждам никъде в статията надпис - "платена публикация"

Защото всеки път когато някой каже истината за тия съмнителни фондове и се появяват серия от подобни блудкави публикации...много странно...

14.05 2015 в 18:47

Услужливо г-н Каролев заобикаля проблемите:

1. Какво става когато фалира частния фонд?

2. Кои са частните фондове на пазара? Може ли да взеле нов фонд? Мога ли да разделя риска си между два фонда?

3. Може парите дето взимат фондовете да не са много на фона на печалбите на Самсунг или Епъл но 80 - 100 милиона за правене на нищо пак са много пари.

Я се замислете г-н Каролев - Какво прави един от тия фондове? Има банкова сметка по която идват мнгоо пари всеки месец. Периодично с тия пари купуват някакви активи (доста ограничен асортимент както и трябва да бъде). Периодично или когато се сетят пращат картички на всички дето им внасят пари всеки месец. Това е. За сега не плащат. Реално не знаме дали могат въобще да плащат. Последните няколко опита да ги накараме да плащат както е по закон завършиха с голям неуспех. Та дори не е ясно дали тия пари дето ужка са там реално съществуват или се е получило нещо като КТБ само че в двойно по-голям мащаб вече т.е. 8 милиарда са разпределени и няма и след от тях, но понеже не си ги теглим и си живеем в блаженно неведение.

А предвид че тия фондове бяха "избрани" от български политици в период в който в България управляваше мафията (не че сега е различно) дълбоко се съмнявам правителството да е направило добър избор, въобще не се надявам да е надежден или оптимален.


Та така и няколко въпроса:

1. Защо не се либерализира пазара на пенсиони фондове? Защо има няколко одобрени от въпросните политици и толкоз?

2. Защо таксите са безумни като размер? Както първоначалната но по-страшно ежегодната такса (втората се начислява в-ху всичките внесени пари!!! Представете си ако реално някога има хора пенионирани през тия фондове за какви пари ще идва реч)?

3. Ако са толкова хубави тия фондове защо поддържаме НОИ?

4. Защо във нито една друга страна по света няма подобни задължителни фондове? Защо във всички държави където е имало такива те са ликвидирани със закон?

14.05 2015 в 18:44

Аха реална, ама след, като се извадят таксите, но преди да се извади инфлацията.
Доходността вярно е по-ниска от тази на фонд на Сорос, но май таксите са сравними. Тя доходността е по-висока и фондовете следящи индекси.
И какво гледам значи, 10 годишни US облигации с нулев купон, доходност в момента към 2.1%, риск нулев, разходи по закупуване почти нула. Само дето не мога да си ги купя и да си ги държа на спестовна пенсионна сметка.
Отварям произволно избран фонд с висока сигурност и какво гледам:
http://www.pimcoetfs.com/Funds/Pages/PIMCO25+YearZeroCouponUSTreasuryIndexFund.aspx?WT.svl=fund_nav
В известен смисъл ми дреме на част от пикочно половата система, какви са печалбите на първите две банки в България. Все пак аз не съм длъжен всеки месец да си влагам парите в една от тях. А в УПФ съм, не ме кефи да ме принуждават да плащам повече от реалното на някой, който не прави нещо особенно.