Халед Хосейни: Сърцето ми е разбито. Не забравяйте Афганистан

Жените и момичетата са най-уязвими. Светът трябва да притисне талибаните да спазват правата им, смята авторът на ''Хиляди сияйни слънца'' и ''Ловецът на хвърчила''

Халед Хосейни 15 август 2021 в 09:19 49887 3

Имам първа братовчедка в град Херат в Западен Афганистан. Израснахме заедно през 70-те години. Спомням си, че слушахме записи на винилови плочи и танцувахме заедно. Не съм я виждал от близо петдесет години. Помня я като ярка млада жена със зелени очи и лунички и топла, заразна усмивка.

Звънях й вчера. Звучеше ужасена. Тя ми каза, че всичките й пораснали деца са избягали от Херат за Кабул, сигурно убежище, поне засега. Сега тя е останала сама със сина си в град, който вече е под флага на талибаните.

Чувствах се съкрушен, безпомощен. Притеснявам се за братовчедка си. Притеснявам се за милионите афганистанци, които са избягали от домовете си и се борят с екзистенциални въпроси. Къде ще отидат? Какво ще стане с тях? Никой не може да каже със сигурност. Но най-много се притеснявам за моите афганистански сестри. Жените и момичетата губят повече от всяка друга обществена прослойка.

Има много трайни ужасяващи образи от последния път, когато талибаните управляваха Афганистан. Това са картините на публичните побои, отрязването на ръце, екзекуциите на стадионите, варварското и безсмислено унищожаване на исторически артефакти. Но за мен трайната мисловна картина на талибаните около 90-те години на миналия век е тази на тоягата, с която талибанът бие жена, облечена в бурка. Талибаните систематично тероризират жените. Те им отнеха свободата на движение, свободата да работят, правото им на образование, правото да носят бижута, да си пуснат дълги нокти и да ги боядисат, да се смеят, дори да покажат лицата си.

Това ли очаква братовчедка ми? А дъщеря й? А безбройните смели афганистански жени, които в продължение на двайсет години се трудиха за постигане в известна степен на автономия, достойнство и самоувереност? Дали афганистанските жени отново ще бъдат задържани в домовете? Ще ги бият ли по улиците? Нима жените вече няма да имат право да работят? Ще останат ли класните стаи за момичета празни? Дали женските лица ще изчезнат от афганистанската телевизия и женските гласове от радиото? Ще бъде ли лишен Афганистан още веднъж от значим принос от половината от населението му?

Може би талибаните са се променили, казват някои. Но дали е така? Следващите дни, седмици и месеци ще ни дадат отговора на този въпрос. Това е мъничкото късче надежда, упражнение за позитивно мислене, което си позволявам. Всъщност последните кадри от Херат, показващи талибански бойци, които влачат „крадци“ с лица, боядисани в черно и с примки около врата, показват, че това е слаба надежда. Същите изображения биха могли да бъдат направени и през 1997 г.

И така, ако талибаните не са се променили и няма нищо, което да ги спре да налагат варварските си и нечовешки закони, какво може да се направи? Какво ще се случи с жените и момичетата там? Откъде ще дойде помощта? Не знам отговора. Определено не го знам днес. Днес не се притеснявам. Днес съм с разбито сърце. Днес скърбя за изгубените надежди и стремежи на моите афганистански приятели.

Американското решение е взето - и кошмарът, от който се страхуват много афганистанци, включително и аз, е в процес на разкриване пред очите ни. И все пак, колкото и мрачни и безнадеждни да изглеждат нещата сега, светът не може и не трябва да забравя Афганистан. Човечеството не трябва да изоставя народ, който търси мир повече от четири десетилетия. Светът трябва да застане в солидарност с обикновените афганистанци, особено с жените и момичетата, и да предприеме необходимите стъпки, за да притисне талибаните да зачитат основните им човешки права - приемайки, че талибаните скоро ще контролират цялата нация. Светът трябва да направи всичко възможно, за да се увери, че милиони афганистански жени отново няма да бъдат принудени да изнемогват зад заключени врати и дръпнати завеси. Тези жени са едни от най-смелите и издръжливи хора, които съм срещал. Моят братовчедка е ярък пример. Жени като нея ме вдъхновяват отново и отново. Позор е, че трябва да страдат още веднъж, след всичко, което понесоха вече през дългите години на трудности и борби.

Те и афганистанският народ като цяло заслужават по-добро от това.

И последна забележка: тъй като талибаните продължават, броят на разселените афганистанци ще продължи да расте. Още от май тази година над 300 000 души са избягали у дома. Те отчаяно ще се нуждаят от храна, подслон и спешна помощ. Моля, помислете за подкрепа на организации, като Върховния комисариат на ООН за бежанците и други, чийто мандат е защита на тези хора.

Б. ред. - Текстът на световно известният писател е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Alex1

16.08 2021 в 18:25

За съжаление тези хора нямат приятели, а имат интереси. Стара имперска политика. САЩ са част от империята да не забравяме все пак. Корея, Виетнам, Ирак, Либия и Сирия ;(

2000

2

Alexnerd

15.08 2021 в 11:18

Основният враг на жените и момичетата за които се притесняваш са други жени и момичета , които смятат твоите жени и момичета за изменнички на повелите на пророка. Жените и майките на талибаните са основния източник на злото и гневът ти трябва да бъде насочен към тях.

6145

1

kokoten

15.08 2021 в 10:21

Вместо да бягат,да хващат пушките и на бой с тая напаст.....няма друго решение,никой няма да им свърши работата....американците похарчиха 1 трилион долара и нищо....и хероина става по-чист,и по много,и повече го изнасят за други държаваи,да не би това да го правят некакви други хора които нямат връзка с Афганистан....не,всичко това се прави от членовете на тая смрадлива пасмина,която дори не може да се нарече народ....трябва пълна изолация и ако бях на мястото тоя писател,щях да си мълча и да се срамувам от безчинствата които извършват една не малка част от народа ми....този народ е срам и позор за човечеството и не трябва да го има...