Ако ще се лъжем, нека да е по-скромно

Контрабандата на цигари е много, много по-голяма от 4,7%

Владимир Йончев 19 септември 2018 в 17:43 65142 4

Таблицата е съставена по официалните годишни доклади на Агенция Митници. Рязаният тютюн, пурите и пуретите са приравнени към късове цигари.

Стане ли въпрос за контрабанда, лъжите са неизбежни. Но е добре да не са прекалено опашати, за да хващат дикиш. Защото днешната лъжа - че контрабандата на цигари е спаднала до 4,7%, е толкова неправдоподобна, че чак е смехотворна.

Числото 4,7% беше получено по уникален метод - изследване чрез събиране и анализ на празни кутии. Ако така се прави статистиката, ясно защо ни е такава държавата.

А не е като да няма лесни за намиране обективни данни, при това от държавни институции.

Решихме да вземем годишните доклади на Агенция "Митници" за обложените с акциз цигари и ги наляхме в таблицата, която виждате по-горе.

От нея ясно се вижда, че когато акцизът е нисък и контрабандата на цигари не е много изгодна, у нас се купуват около 21-22 млрд. къса цигари. Когато акцизът скочи и вече има икономически смисъл да се прави контрабанда, закупените цигари намаляват почти двойно.

През 2003 г. с акциз са обложени 22,3 млрд къса цигари. Тогава акцизът е 22,80 лв. на 1000 къса или само 45 стотинки на кутия. Разбира се, че и тогава е имало контрабанда. Колко точно - няма как да кажем. Тогава никой не се е сетил да рови по кофите и да брои кутиите без бандерол. Но можем със сигурност да кажем, че българинът пуши поне 22,3 млрд. къса закупени законно цигари плюс някакво неустановено количество контрабанда.

През 2006 г. акцизът скача 3 пъти в сравнение с 2003 г. и вече е 70,90 лв. на 1000 къса или 1,41 лв. на кутия. И изведнъж изпушените цигари намаляват на 14,4 млрд. къса.

Може ли българинът да е отказал цигарите?

А дано, ама надали. На следващата година акцизът пада с 2,90 лв. и изведнъж изпушените цигари стават 19,6 млрд. къса.

През 2008 г. вече са изпушени 21,6 млрд. къса. Това е предпоследната година от управлението на Тройната коалиция. Точно тогава ГЕРБ започваха политическата си кампания и твърдяха, че контрабандата е 70-80%. Възможно е да са били прави. Тройната коалиция не се славеше с честност. Но след като тази Тройна коалиция е събрала акциз върху 21,6 млрд. къса, спокойно можем да приемем, че това е минимумът, който следва да се обложи, така че да остане и нещо за крадене в приемливи размери.

После идва Борисов

2009 г. е с 2 правителства и от нея не могат да се правят изводи.

Но 2010-та е първата цяла година, в която управлява Бойко Борисов. И изведнъж обложените с акциз цигари падат наполовина - от 21,6 млрд къса на 10,8 млрд къса. Естествено акцизът е скочил почти двойно и контрабандата е станала по-изгодна от всякога.

Мижавите обеми на обложени с акциз цигари остават през цялото управление на първия кабинет на Бойко Борисов и продължават по времето на Орешарски. Те едва достигат половината от обложените с акциз цигари при управлението на Станишев.

Нееднократно Бойко Борисов е бил питан за тази странна тенденция и винаги е отговарял едно и също - хората спряха да пушат. Ето, например аз - само отвреме-навреме запалвам по някоя пура.

Това, разбира се, не е вярно или поне не в такъв мащаб. 2014 г. е първата в историята, в която според статистиката на Евростат, България изпреварва Гърция по тютюнопушене и става най-пушещата страна в Европа.

Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, наистина има леко намаление на пушачите - с около 1% годишно. Но обложените с акциз цигари не са 5, а 50 процента по-малко.

Най-силното опровержение обаче идва от самия Борисов. По време на второто и третото му правителство, количеството на обложени с акциз цигари започва лекичко да расте, достигайки 13,8 млрд. къса. Явно българинът пак е пропушил.

Тези 13,8 млрд. къса носят в хазната около 2,3 млрд. лева акциз. Нека сметнем колко губи хазната от ония 7 млрд. къса, които Станишев е облагал, а Борисов изпуска. Получава се около 1,1 млрд. годишно.

За тия пари, драги читателю, си заслужава да ти внушат, че контрабандата е на рекордно ниско ниво и не си заслужава да се занимаваме с нея. Че току-виж някой попита къде отива тоя един милиард.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

20.09 2018 в 08:10

Преди години си купувах нелегални цигари на Женския пазар в София, а спрях, щото циганите ме ядосаха. Два пъти ми пробутаха мухлясали, и аз се разстроих духовно. Поради което и спрях. Да купувам от там.
Там в началото има една голяма ченгеджийница, софийското окръжно управление ли, нещо такова. На Лъвов мост.
Веднъж пресичах улицата там, и една кола с пусната лампа взе завоя бавно. На дясната седалка се въргаляше същият пакет, като който току що от циганката. Просто шофьорът пушеше същото. Малки са им заплатите - купуват евтини.
Или акцизът е голям.
Идиотизъм.
Бойко, момче! Никой не се интересува ни от "Ангела", ни от другите ви комедианти с малки кучешки имена, ни от тебе.
Нито от неквите "без пушек", или квито там още сноби. С това че крадете - народът е свикнал отдавна.
Ми що ти трябва да лъжеш кат циганките на пазара бе, е тва тъдява не го прощават. Еле па на цвинокио няма.
Ае усвет!

12015

3

Gothic

20.09 2018 в 07:51

Ровене на боклука и събиране на празни кутии. Смех, Баце!Всичко опира до това какво се мери, как се мери, защо се мери и от кого се мери. Като във стария виц:

Изследване на дължината на половия член на българите. Първата социологическа агенция дава среден резултат 15 см., а втората - 25 см. Голямата разлика идва от разликата в методите на изследване. Първите са мерили, а вторите са питали.

Та така...

16193

2

SC

19.09 2018 в 22:15

Що, бе, процентът си е точен. Има само дребна техническа грешка - някой е сложил десетична запетая между двете цифри.